Linkuri accesibilitate

Firmele de gaz renunță la clienți. Ce faci când furnizorul te anunță că renunță la contract?


ANRE spune că niciun român nu poate rămâne fără gaz chiar dacă furnizorul său renunță la contract.
ANRE spune că niciun român nu poate rămâne fără gaz chiar dacă furnizorul său renunță la contract.

Contractele la gaz a 30.000 de clienți au fost reziliate în ultimele două săptămâni de operatorii care au renunțat la licența de furnizare.

Multe dintre firmele românește care au intrat în domeniul furnizării gazelor s-au trezit îngenuncheate în ultimele săptămâni de unul dintre principiile de bază ale pieței libere: prețul stabilit de cerere și ofertă.

Cu un preț de achiziție al gazelor din ce în ce mai mare, dar și cu legea plafonării care le împiedică să crească facturile la niveluri profitabile, mai multe companii au decis pur și simplu să renunțe la licența de furnizare de gaze.

Contractele a 31.000 de români au fost reziliate de către astfel de furnizori. Oamenii nu au rămas însă și fără gaz, regulile Autorității Naționale de Reglementare a Energiei (ANRE) stabilind că în astfel de situații consumatorii sunt preluați de ceea ce se numește „furnizor de ultimă instanță” (FUI).

O plasă de siguranță formată din mari companii de pe piață, care au obligația să preia consumatorii ale căror contracte nu mai pot fi onorate.

Seismul Engie

Șase astfel de furnizori sunt în România: Cez Vânzare, Enel Energie SA, Enel Energie Muntenia SA, E.ON Energie România SA, Electrica Furnizare SA și Tinmar Energy SA.

Cei mai mulți dintre clienții ale căror contracte au fost reziliate de furnizorii de gaze în ultimele două săptămâni au fost preluați de Engie Energie. Compania furnizează gaz la aproape două milioane de clienți și se plânge că, din cauza, plafonării prețului la gaz – impusă prin lege de Parlament -, nu își mai permite să fie plasă de siguranță pentru românii care rămân fără contracte.

La finele lunii octombrie, Engie a notificat ANRE că vrea să renunțe la statutul de furnizor de ultimă instanță începând cu 15 decembrie. Compania justifică, într-un răspuns oferit Agerpres, că decizia de renunțare a fost luată din cauza evoluției prețului gazelor naturale, dar și pentru că nu poate previziona câți clienți ar mai putea să îi revină în calitate de FUI. Se teme, astfel, să nu ajungă în imposibilitatea de a mai furniza gaz.

„Pe lângă efectele operaţionale generate de preluarea acestor clienţi, schema de sprijin recent intrată în vigoare creează dezechilibre financiare majore pentru companie. Mecanismul actual de plafonare prevăzut de Legea 259/2021 nu asigură recuperarea integrală a costurilor reale de achiziţie ale Engie România deoarece este luat în considerare preţul mediu de achiziţie aplicabil în perioada 1 aprilie 2021 - 31 martie 2022 şi nu preţul de piaţă la care achiziţionăm gazele”, spun reprezentanţii companiei.

Reacția ANRE

Instituția care reglementează piața energiei a modificat regulamentul astfel încât furnizorii să nu mai poată renunța la contracte decât după ce clienții lor își găsesc un alt furnizor.

ANRE va aproba cererea de a renunţa la licenţă doar dacă este însoţită de dovada că toţi clienţii şi-au încheiat alte contracte
ANRE

„ANRE a modificat regulamentul de acordare a licenţelor, astfel încât furnizorii care solicită retragerea voluntară a licenţei trebuie mai întâi să rezolve problema clienţilor lor. Aceasta înseamnă că trebuie să-i notifice şi să le acorde timp să încheie contracte cu alţi furnizori. ANRE va aproba cererea de a renunţa la licenţă doar dacă este însoţită de dovada că toţi clienţii şi-au încheiat alte contracte”, au precizat reprezentanţii ANRE, citați de Agerpres.

Șase firme au transmis cereri de renunțare la licența de furnizare a gazelor în ultimele două luni, mai arată sursa citată. Restart Energy este cel mai mare dintre furnizori, cu peste 23.000 de clienți, în timp ce Tulcea Gaz a fost al doilea.

„Piaţa de gaze naturale din România, dar şi de la nivel european, traversează o perioadă extrem de dificilă, caracterizată de o volatilitate ridicată a preţului, lipsa de predictibilitate în zona de aprovizionare şi schimbări majore într-un orizont de timp foarte scurt, ceea ce creează o stare de disconfort real, atât în rândul furnizorilor din domeniul gazelor naturale, cât şi al clienţilor finali”, a justificat Armand Domuta, manager general Restart Energy.

Ce trebuie să știe clienții

Europa Liberă a simulat situația unui consumator obișnuit care este notificat de firma de gaz că i se reziliază contractul. Nu știe de plasa de siguranță FUI și, în contextul în care iarna bate la ușă, cu siguranță nu și-ar dori să rămână fără gaz în această perioadă. Am sunat în call-centerul ANRE.

Apelul ne-a fost preluat după 1 minut și 14 secunde. Am expus situația ipotetică, relatată Europei Libere de un client din județul Ilfov, al cărui furnizor de gaz l-a anunțat că intră în insolvență.

Operatoarea care a răspuns la telefon ne-a spus, punctual: „Puteți solicita informații. Nu dețin informația, nu vă pot ajuta. Puteți solicita informația direct de pe site, de pe site-ul anre.ro, aveți rubrica ‘solicitare informații’ și un departament responsabil va lua la cunoștință și vă va răspunde. Noi, în call-center avem informații, doar care sunt pe site, nu avem alte informații de specialitate, doar cele afișate”.

La final, operatoarea ne-a precizat că, în situația în care firma nu mai poate furniza gaze, ANRE va desemna un furnizor de ultimă instanță. Ne-a asigurat, astfel, că varianta de a rămâne fără gaze nu există.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG