Linkuri accesibilitate

Contract UE cu Sanofi-GSK pentru un vaccin anti-Covid


Uniunea Europeană a fost de acord să cumpere 300 de milioane de doze dintr-un potențial vaccin împotriva COVID-19 de la Sanofi și GSK, al doilea acord de acest fel încheiat de UE, după cel semnat cu AstraZeneca, a anunţat vineri comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

În schimbul dreptului de achiziţie a acestor doze, Uniunea Europeană va finanţa parţial dezvoltarea vaccinului.

În cadrul acordului, producătorii de medicamente francez și britanic, care s-au unit pentru a fabrica un vaccin recombinat pe bază de proteine, vor oferi UE până la 300 de milioane de doze în schimbul unei plăți în avans de 324 de milioane de euro ( 384 de milioane de dolari).

Dacă acesta va trece cu succes etapele testelor clinice, cel mai probabil anul viitor, dozele vor putea fi cumpărate de statele membre pe baze proporționale în raport de populația fiecărei țări.

Acordul de vineri confirmă un anunț făcut pe 31 iulie de cele două companii și urmează unui acord semnat de UE cu AstraZeneca pentru furnizarea a până la 400 de milioane de doze pentru un avans de 336 de milioane de euro.

Acordul vine în ziua în care expiră termenul limită dat de OMS membrilor săi pentru a se alătura schemei COVAX, care are ca scop cumpărarea vaccinurilor COVID-19 și asigurarea distribuției echitabile și eficiente a imunizărilor.

Până în prezent, 92 de țări cu venituri mai mici solicită asistență prin intermediul COVAX.

Aproximativ 80 de țări cu venituri mai mari și-au exprimat interesul, dar multe încă nu au aderat. în timp ce se luptă să se aprovizioneze separat.

Franța va oferi finanțare pentru inițiativă, dar nu va obține doze prin intermediul acestui mecanism, a declarat joi un oficial al ministerului sănătății.

În prezent nu există un vaccin aprobat la nivel internațional pentru COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus, care a provocat pierderea a peste 946.000 de vieți și care a bulversat economia mondială.

Sanofi și GSK au început studiile clinice ale vaccinului în această lună și își propun să ajungă la stadiul final de testare până în decembrie.

Cele două companii sunt hotărâte să producă până la un miliard de doze pe an.

Sanofi lucrează, de asemenea, la un alt potențial vaccin COVID-19 alături de compania americană Translate Bio, utilizând o tehnologie numită ARNm.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG