Linkuri accesibilitate

Contracte de la spitalul condus de Streinu Cercel pentru firma care i-a angajat fiica


Adrian Streinu Cercel a acordat contracte din fonduri publice angajatorului fiicei sale
Adrian Streinu Cercel a acordat contracte din fonduri publice angajatorului fiicei sale

Fostul partener de afaceri într-o firmă offshore cu Adrian Streinu Cercel, Ion Berciu, a câștigat în ultimii ani contracte de milioane de lei cu spitale din întreaga țară, inclusiv cu Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, unitate condusă de la înființare de Streinu Cercel.

Fiica cea mare a lui Streinu Cercel este angajată atât la institutul Balș condus de tatăl său, cât și la clinica privată a familiei Berciu, care are contracte cu spitalul de stat.

În vara anului trecut, institutul Balș a încheiat cu firma Ducos Trading SRL două contracte cadru. Unul pentru reactivi și consumabile, în valoare de 4.369.680 de lei și altul, în valoare de 4.077.702 de lei pentru „consumabile terapie intensivă”, în total aproximativ 1.750.000 de euro.

Conform Registrului Comerțului, Ducos Trading SRL este o firmă controlată de Ion Berciu și Jan Ionică, fiecare cu câte 50 procente. Cotidianul Libertatea a dezvăluit recent că firma Ducos Trading este cea care a cumpărat de 5 milioane de euro, primiți de la stat fără licitație, 1,2 milioane de măști periculoase, pe care Unifarm le-a distribuit în spitale.

A doua societate

Berciu a mai deținut o firmă, Therapy Room. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, până anul trecut, Therapy Room SRL era controlată 100% de Ducos Trading. Pe 11 aprilie 2019, în acționariatul Therapy Room intră Ioana Rodica Berciu, soția lui Ion Berciu.


Pe 23 aprilie 2019, Ioana Rodica Berciu devine acționar unic al Therapy Room, după ce Ducos îi cedează părțile sociale. Potrivit datelor oficiale, firma are sediul social în cartierul Floreasca, București. La adresa menționată funcționează clinica de lux Therapy Room. „Suntem mai mult decât un centru medical unde ai acces la servicii specializate pentru întreaga familie. Ne place să numim acest loc Institutul de Vindecare, unde tu ești întotdeauna în centrul preocupărilor noastre”, se arată pe site-ul centrului medical.

În categoria „echipa de medici” care deservește clinica privată o regăsim pe Anca Streinu Cercel, fiica cea mare a lui Adrian Streinu Cercel, directorul institutului Balș. Ea este din 2015 și medic primar boli infecțioase la institutul condus de tatăl său, are doctorat luat sub coordonarea tatălui și este conferențiar la Facultatea de Medicină la catedra de boli infecțioase, unde se află și tatăl său.

Prietenul Berciu

Potrivit unei investigații Rise Project, Ion Berciu a fost, până în 2008, asociat al lui Adrian Streinu Cercel, într-un off-shore înregistrat în Cipru, numele companiei fiind Marsaro Co Limited. Presa a scris despre Jan Ionică faptul că este prietenul din copilărie al lui Cristian Burci și partenerul său de afaceri, începând cu investiții în fotbal până la afaceri cu nave.

Alte contracte cu spitale din țară semnate de Ducos Trading SRL, firma deținută de fostul partener de afaceri al lui Streinu Cercel și de prietenul lui Cristi Burci:

- 3 aprilie 2020, ministerul Transporturilor anunță semnarea unui contract cadru pentru „achiziție echipamente de protecție, substanțe dezinfectante și echipamente medicale pentru spitalele din rețeaua sanitară proprie a MTIC – 36 loturi”. Ducos Trading primește un contract subsecvent în valoare de 20. 636.000 de lei. Atribuirea a fost negociată fără publicarea prealabila a unei invitatii la o procedura concurentiala de ofertare sub pretextul stării de urgență.

- 13 aprilie 2020 – Contract cadru cu Spitalul de Urgența Craiova care anunța achiziționează în stare de alertă reactivi pentru analize în valoare de peste 120 milioane de lei. Ducos Trading a semnat un contract cadru cu valoarea minimă de 915.212 de lei și maximă de 28.336.935 de lei.

- 7 mai 2020 – Aceeași firmă primește fără licitație de la Ministerul Transporturilor un contract de 1 milion de lei pentru dotarea spitalelor din subordinea instituției . Cum justifică ministerul că nu a anunțat achiziția? „În contextul epidemiologic actual cu declararea pandemiei de către OMS și introducerea acestei noi patologii în alerta internațională și ținând cont de prevederile Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României procedura de atribuire aleasă este negociere fără publicare prealabilă”.

Imunitatea lui Streinu Cercel

Având în vedere că pe e-licitatie.ro, în cazul contractelor cadru împărțite în loturi nu se precizează cât a încasat la un moment dat firmă câștigătoare și nici care sunt ultimele acorduri semnate de ofertant, am cerut Institutului Matei Balș să ne pună la dispoziție contractele spitalului cu Ducos Trading. Până la ora publicării acestui material nu am primit niciun răspuns. Totodată, am cerut un punct de vedere de la managerul Adrian Streinu Cercel, în care să ne spună dacă i se pare normal ca fiica sa să fie plătită de firma care primește bani publici de la spitalul coordonat de el, întrebare care, de asemenea, a rămas fără răspuns.

La sfârșitul lunii martie 2020, Adrian Streinu Cercel cerea imunitate în fața legii penale și declara într-o emisiune pe tema pandemiei, că cei care fac achiziții publice de echipamente de protecție și teste ar trebui să fie protejați de eventuale anchete administrative sau penale după ce se încheie starea de urgență.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG