Linkuri accesibilitate

Coronavirus România. Când e așteptată relaxarea restricțiilor și cum arată planul „Vacanța Mare” al lui Streinu-Cercel


Restricțiile de deplasare continuă și în perioada următoare.
Restricțiile de deplasare continuă și în perioada următoare.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii Covid-19 vor continua în perioada imediat următoare și a dezavuat un plan propus de Adrian Streinu Cercel, intitulat „Vacanța Mare”, care viza printre altele și separarea vârstnicilor de familiile lor.

Autoritățile arată că în perioada imediat următoare nu sunt luate în calcul măsuri de relaxare a restricțiilor și că dezbaterile la nivel oficial în acest sens au loc în funcție de evoluția numărului de cazuri de Covid-19, precum și de nevoia de a preveni apariția unui al doilea val de infecții cu noul coronavirus. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a estimat luni că redeschiderea mall-urilor sau reluarea evenimentelor sportive sau culturale ar putea avea loc abia peste două-trei luni.

„Autoritățile fac permanent estimări asupra evoluției răspândirii virusului, care se bazează în primul rând pe comportamentul social și pe rata de conformare a cetățenilor față de măsurile deja adoptate”, arată Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Luni, autoritățile au anunțat cel mai scăzut număr de cazuri de Covid-19 din toată luna aprilie - 190, în condițiile în care numărul de teste efectuate zilnic se apropie de 5.000. În total, bilanțul deceselor a ajuns luni la 469 de persoane, doar luni fiind anunțate 17 noi decese.

„Dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricțiilor privesc inițiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate. (...) În analiza referitoare la eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor se va ține cont de recomandările Comisiei Europene, precum și de coordonarea cu celelalte state ale Uniunii Europene”, mai arată GCS.

Precizările vin în contextul în care profesorul Adrian Streinu Cercel a propus un plan propriu de relaxare a restricțiilor și de luare a unor măsuri, pe care l-ar fi înaintat autorităților, conform Digi24. Printre prevederi se numără și propuneri controversate, precum izolarea la domiciliu a persoanelor peste 65 de ani pentru următoarele trei luni sau separarea acestora de familiile cu care împart același domiciliu și plasarea lor în alte locații.

„În privința deciziilor referitoare la relaxarea măsurilor de restricție, se va ține cont de nevoia aplicării acestora tuturor categoriilor de cetățeni. Astfel, va fi avută în vedere implementarea acelor soluții prin care să beneficieze de aceste măsuri toate categoriile de persoane, în condiții de siguranță sanitară, fără a impune restricții suplimentare anumitor categorii de persoane”, a precizat luni GCS.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat la Digi24 că propunerile lui Streinu-Cercel au fost respinse de Guvern și că o relaxare a restricțiilor poate fi făcută gradual, dar că ea se va întinde pe o perioadă de două-trei luni. Mall-urile, evenimentele sportive sau culturale nu sunt pe primele locuri pe lista de priorități, a arătat Tătaru.

„Aceste măsuri de relaxare vor veni în momentul în care vom vedea acea curbă a cazurilor noi sau a cazurilor critice începe să scadă. Le vom lua în funcţie de fiecare comunitate în parte şi în funcţie de fiecare focar. Avem 10 judeţe plus Bucureştiul care au 70% din cazuri. Avem șase judeţe trecute de 300 de cazuri, aproape de 400 de cazuri. Sunt focare încă în expansiune, chiar dacă transmiterea locală nu mai este aşa accentuată, dar este o transmitere locală continuă şi la fiecare dintre ele avem motive să fim încă precauţi, să menţinem aceleaşi măsuri”, a spus Nelu Tătaru, la Digi24.

Planul lui Streinu-Cercel, respins de Guvern

Directorul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel, a propus un plan intitulat „Vacanța Mare”, unde sunt prevăzute relaxări ale restricțiilor, dar și izolarea persoanelor pentru încă 3 luni a persoanelor de peste 65 de ani, ba chiar și relocarea lor, dacă trăiesc împreună cu membri mai tineri ai familiei.

Planul a fost dezavuat luni de Grupul de Comunicare Strategică. Autoritățile au menționat că astfel de idei sunt strict inițiative personale și că în orice caz măsurile de restricționare sau relaxare nu se vor aplica discriminatoriu.

Printre măsurile propuse de Streinu-Cercel se numără separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de trei luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40 - 65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”, conform Mediafax.

Conform lui Cercel, grupele de risc la coronavirus ar trebui definite astfel: peste 65 de ani, 40-65 de ani; sub 40 de ani; persoane cu boli cronice, indiferent de vârstă.

Pentru categoria de peste 65 de ani, măsurile propuse de Streinu-Cercel sunt „izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată”, conform documentului, citat de Mediafax.

Potrivit documentului, „susţinerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte fie de autorităţi şi cu ajutorul ONG-urilor”, iar monitorizarea să fie realizată de poliţia locală şi autorităţile locale.

Streinu-Cercel vorbește în planul său și despre înființarea unui „guvern anti-pandemic” sau a unui „minister Pandemic”. Printre alte idei ale doctorului, care recent mai anunțase și demararea unui program de testare la Covid-19 special pentru bucureșteni, alături de primarul Capitalei, Gabriela Firea, se mai numără: „oprirea” TVA, suspendarea taxelor pentru industria alimentară sau decontarea de stat a utilităților populației - apă, canal, energie electrică, salubrizare.

Anunțul Grupului de Comunicare Strategică, despre relaxarea restricțiilor

„1. Măsurile instituite până în acest moment de autorităţi îşi dovedesc eficienţa în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19) şi se impune respectarea strictă a acestora şi în perioada imediat următoare.

2. Eventualele măsuri de relaxare a restricţiilor nu sunt avute în vedere pentru perioada imediat următoare din raţiuni de securitate sanitară.

3. Dezbaterile referitoare la ridicarea graduală a restricţiilor trebuie să ţină cont de evoluţia epidemiologică în fapt, precum şi de necesitatea prevenirii riscurilor referitoare la un alt val de infectare.

4. Autorităţile fac permanent estimări asupra evoluţiei răspândirii virusului, care se bazează în primul rând pe comportamentul social şi pe rata de conformare a cetăţenilor faţă de măsurile deja adoptate.

5. În acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricţiilor privesc iniţiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate. Astfel de propuneri vor fi discutate cu toţi factorii implicaţi în gestionarea situaţiei răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ţinând cont de toate riscurile şi de identificarea măsurilor care pot fi implementate pentru a garanta sănătatea cetăţenilor.

6. În analiza referitoare la eventualele măsuri de relaxare a restricţiilor se va ţine cont de recomandările Comisiei Europene, precum şi de coordonarea cu celelalte state ale Uniunii Europene.

7. În privinţa deciziilor referitoare la relaxarea măsurilor de restricţie, se va ţine cont de nevoia aplicării acestora tuturor categoriilor de cetăţeni. Astfel, va fi avută în vedere implementarea acelor soluţii prin care să beneficieze de aceste măsuri toate categoriile de persoane, în condiţii de siguranţă sanitară, fără a impune restricţii suplimentare anumitor categorii de persoane”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG