Contractele de leasing vor intra pe lista ratelor la bănci pentru care guvernul vrea să introdupă o păsuire de nouă luni, la cererea premierului Ludovic Orban.
Beneficiari ai acestei prevederi ar urma să fie atât persoanele fizice și juridice dar și persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale.
Ordonanța de urgență, aflată în pregătire la Ministerului Finanțelor ar urma să includă o prevedere în acest sens la solicitarea premierului Ludovic Orban, care a spus joi, la începutul ședinței de guvern, că transporturile reprezintă unul dintre cele mai afectate domenii de criza provocată de epidemia de coronavirus.
„Guvernul este pregătit ca mâine (nr. joi) să dea Ordonanță de urgență care permite amânarea plății ratelor la bancă, pe de-o parte, pentru persoane fizice, adică pentru oamenii care au rate la bancă, dar și pentru firmele din România.
La cererea celor care au datorii la bănci, plata ratelor se poate amâna cu până la nouă luni, deci, practic, ratele pot fi amânate până la sfârșitul acestui an", anunța, miercuri, președintele Iohannis.
Tot miercuri, Florin Cîțu a anunțat că propunerea Ministerului Finanțelor în discuțiile cu Banca Națională a Românii și băncile din sistem a fost ca ratele să fie amânate nouă luni.
Florin Cîțu a spus miercuri la TVR că această facilitate se adresează atât persoanelor fizice cât şi celor juridice şi este gândită atât pentru credite de consum cât şi pentru credite ipotecare, nefiind niciun credit restricţionat.
Ministrul a recomandat, însă, ca solicitanții amânării să nu meargă pe termenul maxim, pentru că ratele tot vor trebui plătite, nefiind vorba de o ștergere a lor ci doar de o amânare, cei interesați urmând să trimită online o solicitare în acest sens, fără să mai fie nevoie să facă un drum la bancă.
Banca Naţională a României a anunţat, marţi, că va transmite scrisori de informare tuturor creditorilor (instituţii bancare şi instituţii financiare nebancare) prin care li se va confirma posibilitatea restructurării creditelor debitorilor şi modalitatea de aplicare a reglementărilor în vigoare.
Astfel, conform reprezentanţilor băncii centrale, amânarea la plată (urmare a unei măsuri generale sau prin negocieri directe cu clienţii), determinată de situaţia actuală, nu trebuie asociată unei noţiuni de dificultate financiară a debitorului.