Oficial american din domeniul apărării: Rusia se străduiește să recruteze noi soldați, apelând la închisori și la bătrâni
Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat că Rusia se chinuie să găsească soldați pentru a lupta în Ucraina și a spus că mulți dintre recruți sunt mai în vârstă, în stare fizică proastă și au parte de puțină pregătire militară.
Sub rezerva anonimatului, oficialul american a declarat că recrutorii militari de la Kremlin caută adesea în închisorile rusești noi recruți care să se alăture războiului, transmite RFE/RL.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret pe 25 august pentru a crește dimensiunea armatei țării cu aproximativ 10%, până la 1,15 milioane de militari, începând din ianuarie 2023.
Oficialul american a precizat că Rusia a înregistrat pierderi semnificative de trupe în cele șase luni care au urmat invaziei sale în Ucraina.
Oficialul a precizat că Pentagonul consideră că efortul de a recruta un număr semnificativ de noi trupe „este puțin probabil să reușească, deoarece Rusia nu și-a îndeplinit în mod istoric obiectivele privind personalul și efectivele”.
„Rusia a început deja să încerce să extindă eforturile de recrutare. Au făcut acest lucru în parte prin eliminarea limitei superioare de vârstă pentru noii recruți și, de asemenea, prin recrutarea de prizonieri. Mulți dintre acești noi recruți au fost observați ca fiind mai în vârstă, inapți și prost pregătiți”, a spus oficialul.
La începutul acestei luni, subsecretarul american al apărării Colin Kahl a estimat că 70.000-80.000 de ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina de la începutul invaziei, la 24 februarie.
Ministerul britanic al Apărării: Forțele ucrainene intensifică tirul de artilerie în sud
Ministerul britanic al Apărării a transmis analiza sa zilnică referitoare la cursul războiului din Ucraina:
„De la primele ore ale zilei de 29 august 2022, mai multe brigăzi ale forțelor armate ucrainene au sporit ponderea tirurilor de artilerie în sectoarele din linia frontului din sudul Ucrainei.
Loviturile ucrainene de precizie cu rază lungă de acțiune continuă să întrerupă realimentarea rusească. Nu este încă posibil să se confirme amploarea avansurilor ucrainene.
Cu toate acestea, de la începutul lunii august, Rusia a depus eforturi semnificative pentru a-și întări forțele pe malul vestic al râului Nipru, în jurul orașului Herson.
Este foarte probabil ca Armata 49 de arme combinate a Districtului militar de sud (SMD) să fi fost suplimentată cu componente ale Armatei 35 de arme combinate a Districtului militar de est (EMD).
Majoritatea unităților din jurul Hersonului sunt probabil subdimensionate și depind de liniile fragile de aprovizionare prin feriboturi și poduri de pontoane peste Nipru.
Această integrare a unităților SMD și EMD sugerează o reorganizare semnificativă a forței Rusiei în Ucraina.
Există o posibilitate realistă ca Rusia să fi trecut la raționalizarea mai multor comandamente operaționale semi-independente, care au contribuit la performanța sa slabă la începutul invaziei.
În cazul în care Ucraina reușește să întreprindă operațiuni ofensive susținute, coeziunea acestei structuri neexperimentate va fi probabil un factor cheie în ceea ce privește sustenabilitatea apărării rusești în sud.”
SUA consideră că Rusia a intrat în posesia unor drone iraniene
Statele Unite evaluează că Rusia se află acum în posesia unor drone iraniene capabile să poarte armament, pe care probabil le vor desfășura pe câmpul de luptă din Ucraina, au declarat pentru CNN oficiali ai administrației Biden.
Rușii au preluat dronele de pe un aerodrom iranian la începutul acestei luni și le-au transportat înapoi în Rusia în avioane cargo la mijlocul lunii august, au declarat oficialii.
Oficialii ruși au început să se antreneze cu dronele în Iran la sfârșitul lunii trecute, iar SUA consideră acum că Rusia a achiziționat și transferat oficial dronele Mohajer-6 și din seria Shahed - Shahed-129 și Shahed-191 - în Rusia, probabil pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.
Ambele tipuri de UAV-uri, sau vehicule aeriene fără pilot, sunt capabile să transporte muniții ghidate de precizie și pot fi folosite pentru supraveghere.
Mai mult, operatorii ruși încă se antrenează cu drone în interiorul Iranului, au declarat oficialii americani, iar SUA consideră că Rusia intenționează să importe sute de drone pentru a le folosi pentru atacuri aer-sol, război electronic și țintire în interiorul Ucrainei.
Cu toate acestea, oficialii americani din domeniul informațiilor consideră că, atunci când au fost testate, multe dintre dronele pe care Rusia le-a cumpărat din Iran au înregistrat deja numeroase defecțiuni, astfel încât nu este clar cât de mult vor influența luptele atunci când vor fi utilizate.
Directorul Shell: Penuria de gaze din Europa probabil va dura mai multe ierni
Penuria de gaze din Europa va dura probabil mai multe ierni, a declarat directorul general al Shell, ceea ce ridică perspectiva unei raționalizări continue a energiei, în timp ce guvernele de pe continent fac eforturi pentru a dezvolta surse alternative de aprovizionare, relatează The Guardian.
Ben van Beurden a declarat că situația ar putea persista timp de mai mulți ani. „S-ar putea foarte bine să avem mai multe ierni în care va trebui să găsim cumva soluții”, a spus șeful companiei Shell, luni, într-o conferință de presă din Norvegia.
El a mai spus că soluțiile la criza energetică vor trebui găsite prin „economii eficiente, prin raționalizare și prin construirea foarte, foarte rapidă de alternative”.
„Faptul că va fi cumva ușor, sau că se va termina, cred că este o fantezie pe care ar trebui să o lăsăm deoparte”, a adăugat el.
Comentariile sale vin în contextul în care cele mai mari economii europene se pregătesc pentru o iarnă grea, cu o inflație în creștere și amenințarea recesiunii, în timp ce creșteri record ale facturilor la gaz și electricitate pun presiune asupra gospodăriilor și întreprinderilor de pe continent.
Rusia, principalul furnizor de gaze pentru cea mai mare parte a UE înainte de războiul din Ucraina, și-a redus exporturile ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse de la invazia lui Vladimir Putin în urmă cu șase luni. Deși nu toate țările UE depind direct de livrările rusești, concurența pentru resursele limitate a dus la creșterea de 12 ori a prețurilor gazului în Europa, comparativ cu cele de acum un an.