Linkuri accesibilitate

Imagine de la centrala nucleară din Zaporojie, aflată sub control rusesc
Imagine de la centrala nucleară din Zaporojie, aflată sub control rusesc

Războiul din Ucraina | Întâlnire Zelenski cu șeful AIEA înainte de inspecția de la Zaporojie. Liderul prorus al Hersonului a fugit în Rusia

Ziua 188 a invaziei rusești: Trupele ucrainene organizează o contraofensivă mult așteptată în Herson, în timp ce o echipă ONU este în drum spre inspectarea centralei nucleare din Zaporojie.

Principalele informații ale zilei

07:49 30.8.2022

Volodimir Zelenski promite să restabilească granițele Ucrainei

Pe măsură ce mult așteptata contraofensivă ucraineană a început în Herson, președintele Volodimir Zelenski le-a spus forțelor ruse să fugă din calea luptătorilor săi. De asemenea, el a promis să împingă armata rusă înapoi la granițele inițiale.

„Ucraina își recuperează ce are. Și va returna regiunea Harkov, regiunea Luhansk, regiunea Donețk, regiunea Zaporojie, regiunea Herson, Crimeea și, cu siguranță, întreaga noastră zonă de apă din Marea Neagră și Marea Azov - de la insula Șerpilor până la strâmtoarea Kerci. Acest lucru se va întâmpla. Acestea sunt ale noastre. Și așa cum societatea noastră înțelege acest lucru, vreau ca și ocupanții să înțeleagă acest lucru. Nu va fi loc pentru ei pe teritoriul ucrainean”, a spus Zelenski, în discursul său de luni seară.

„Vrea cineva să știe care sunt planurile noastre? Nu veți auzi detalii de la nicio persoană cu adevărat responsabilă. Pentru că acesta este un război. Și asta este ceea ce se întâmplă în timpul războiului. Dar ocupanții ar trebui să știe: îi vom alunga până la graniță. Până la granița noastră, a cărei linie nu s-a schimbat. Invadatorii o cunosc bine”, a completat președintele ucrainean.

El le-a transmis soldaților ruși că „este timpul să fugă”, dacă vor să supraviețuiască, iar soldaților ucraineni să-i ia prizonieri pe cei cărora le este frică să se întoarcă în Rusia.

„Să plece acasă. Dacă vă este frică să vă întoarceți la casa voastră din Rusia - ei bine, lăsați astfel de ocupanți să se predea, iar noi le vom garanta respectarea tuturor normelor Convențiilor de la Geneva. Dacă nu mă ascultă, vor avea de-a face cu apărătorii noștri, care nu se vor opri până când nu vor elibera tot ceea ce aparține Ucrainei”, a subliniat Zelenski.

Trupele ucrainene au străpuns apărarea rusă în mai multe zone de pe linia frontului din apropierea orașului Herson, a afirmat luni un consilier prezidențial de rang înalt.

07:56 30.8.2022

Casa Albă: Doar simpla amenințare a unei contraofensive a afectat armata rusă

Contraofensiva Ucrainei îi obligă pe ruși să-și retragă resursele din est, a declarat coordonatorul de comunicare al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, într-o intervenție la CNN.

El a declarat că simpla amenințare a unei contraofensive ucrainene asupra Hersonului a fost suficientă pentru ca Rusia să își slăbească prezența în Donbas, în estul țării.

John Kirby a adăugat că Rusia „se confruntă cu provocări în materie de forță de muncă care nu sunt ușurate” de contraofensiva ucraineană.

Potrivit CNN, care citează o sursă din armata ucraineană, au fost eliberate de sub ocupația rusă patru sate de pe frontul din Herson. „Vom vedea cum se va întâmpla de aici încolo. Ținta noastră este Herson”, a declarat sursa anonimă pentru CNN.

08:04 30.8.2022

Ucraina: Forțele rusești suferă pierderi grele în sud

Comandamentul operațional "Sud" a raportat marți dimineață, potrivit Kyiv Independent, că forțele ucrainene au ucis 82 de soldați ruși și au distrus 30 de unități de echipament.

Printre acestea se numără: două tancuri T-72, 11 obuziere Msta-B, trei MLRS, un sistem de rachete S-300, un sistem de aruncătoare de flăcări grele, un tun autopropulsat Giatsint-S, o rachetă ghidată antitanc, un sistem de mortiere autopropulsate NONA, un sistem de mortiere de 120 mm, două obuziere autopropulsate și șase vehicule blindate.

De asemenea, armata ucraineană spune că a distrus trei depozite de muniții și un pod improvizat în regiune.

Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente.

08:12 30.8.2022

Directorul Shell: Penuria de gaze din Europa probabil va dura mai multe ierni

Penuria de gaze din Europa va dura probabil mai multe ierni, a declarat directorul general al Shell, ceea ce ridică perspectiva unei raționalizări continue a energiei, în timp ce guvernele de pe continent fac eforturi pentru a dezvolta surse alternative de aprovizionare, relatează The Guardian.

Ben van Beurden a declarat că situația ar putea persista timp de mai mulți ani. „S-ar putea foarte bine să avem mai multe ierni în care va trebui să găsim cumva soluții”, a spus șeful companiei Shell, luni, într-o conferință de presă din Norvegia.

El a mai spus că soluțiile la criza energetică vor trebui găsite prin „economii eficiente, prin raționalizare și prin construirea foarte, foarte rapidă de alternative”.

„Faptul că va fi cumva ușor, sau că se va termina, cred că este o fantezie pe care ar trebui să o lăsăm deoparte”, a adăugat el.

Comentariile sale vin în contextul în care cele mai mari economii europene se pregătesc pentru o iarnă grea, cu o inflație în creștere și amenințarea recesiunii, în timp ce creșteri record ale facturilor la gaz și electricitate pun presiune asupra gospodăriilor și întreprinderilor de pe continent.

Rusia, principalul furnizor de gaze pentru cea mai mare parte a UE înainte de războiul din Ucraina, și-a redus exporturile ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse de la invazia lui Vladimir Putin în urmă cu șase luni. Deși nu toate țările UE depind direct de livrările rusești, concurența pentru resursele limitate a dus la creșterea de 12 ori a prețurilor gazului în Europa, comparativ cu cele de acum un an.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG