Linkuri accesibilitate

Peste 30.000 de conturi de propagandă în favoarea Chinei, Rusiei și Turciei au fost desființate de Twitter


Logo Twitter
Logo Twitter

Reţeaua socială a precizat că a dezactivat „un nucleu” de 23.750 de conturi legate de China şi distribuite de alte circa 150.000 de conturi ce serveau drept amplificatori. De asemenea, Twitter a închis 7.340 de conturi legate de Turcia şi 1.152 de conturi legate de Rusia.

Toate aceste conturi au fost închise, însă conţinutul lor a fost salvat pe o bază de date în scop de cercetare ştiinţifică, a precizat Twitter.

Gigantul american a explicat că reţeaua de conturi chineză a fost descoperită cu ajutorul unor instrumente puse în funcţiune în august anul trecut pentru a şterge conturile legate de Beijing în timpul manifestaţiilor pro-democraţie din Hong Kong.

Această reţea publica tweet-uri, în principalul în chineză şi probabil destinate diasporei, „ce difuzau teorii geopolitice favorabile Partidului Comunist Chinez, susţinând în acelaşi timp teorii înşelătoare asupra dinamicii politice în Hong Kong”, a explicat Twitter într-o notă de analiză.

Nucleul de 23,750 de conturi ale propagandei chineze au fost depistate de companie destul de devreme pentru a produce manipulări considerabile. Cele mai multe dintre conturile false erau concepute pentru a distorsiona cifrele de audiență și a crea artificial impresia că subiectul pe care îl propagă ar fi popular.

1,152 de conturi suspecte depistate de Twitter erau legate de interesele guvernului rus, iar alte 7,340 erau legate de Turcia, a anunțat compania.

Rețeaua chineză de tweet-uri era implicată în ceea ce compania americană a numit „activități manipulatoare și coordonate”. În replică, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing a susținut că Twitter ar trebui să desființeze conturile potrivnice Chinei dacă dorește să lupte împotriva dezinformării, pretinzând că regimul comunist chinez ar fi cea mai mare victimă a dezinformării.

La o reuniune din ultimele zile, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a identificat axa China Rusia ca fiind cea care devine tot mai amenințătoare la adresa aliaților din pactul nord-atlantic. „Ascensiunea Chinei modifică în mod fundamental balanța de putere globală, potențând amenințările la adresa societăților deschise și libertăților individuale și intensificând competiția referitoare la valorile noastre și la modul nostru de viață”, a spus secretarul general NATO.

Tot în zilele acestea, Uniunea Europeană a dat publicității un raport referitor la țintele de dezinformare ale Chinei și Rusiei pe perioada pandemiei de coronavirus.

XS
SM
MD
LG