Linkuri accesibilitate

Jens Stoltenberg atrage atenția asupra axei China-Rusia


Jens Stoltenberg, la reuniunea consacrată viziunii NATO pentru 2030

China devine o „amenințare” tot mai mare la adresa Europei, alături de Rusia, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o reuniune cu membri ai Consiliului Atlantic și ai German Marshall Fund, unde a prezentat viziunea sa despre organizația nord-atlantică pentru 2030.

„Ascensiunea Chinei modifică în mod fundamental balanța de putere globală, potențând amenințările la adresa societăților deschise și libertăților individuale și intensificând competiția referitoare la valorile noastre și la modul nostru de viață”, a spus secretarul general NATO.

El a cerut unitate din partea aliaților pactului nord atlantic și a precizat că „NATO nu vede China ca pe noul inamic ori ca pe un adversar”.

Oficialul NATO se referă în ultima vreme în mod constant la amenințările pe care le reprezintă China și a cerut în mai multe rânduri ca organizația pactului nord-atlantic să pregătească un răspuns la „ascensiunea Chinei”, sintagma care reunește ambițiile de putere militară ale Chinei, care au fost declarate explicit de liderul chinez Xi Jinping la ultimul congres al Partidului Comunist Chinez, din toamna lui 2017.


„Chinezii au deja al doilea cel mai mare buget militar al lumii, investesc masiv în capacități militare moderne, inclusiv rachete care pot ajunge la toate țările aliate cu NATO”, a spus Stoltenberg. El s-a referit la expansiunea Chinei în regiunea arctică (unde a fost invitată de Rusia), ca și la investițiile masive din Africa.

„Îi vedem investind în infrastructura noastră critică. Și ei colaborează tot mai mult cu Rusia. Toate acestea au o consecință de securitate pentru aliații NATO”, a declarat Stoltenberg.

Stoltenberg a avut și o sesiune de întrebări din partea presei, care s-au referit și la recenta dezvăluire a Wall Street Journal referitoare la intenția administrației americane de a retrage 100.000 de trupe din Germania. Stoltenberg a refuzat să comenteze informațiile pe surse, însă a precizat că „nu e vorba doar de Germania.”

„După sfârșitul Războiului Rece, am văzut SUA reducându-și gradual prezența militară în Europa. În ultimii câțiva ani, am văzut de fapt o nouă creștere a prezenței SUA în Europa”, a afirmat el, referindu-se la trupele din regiunea baltică pentru descurajarea Rusiei, dar și la alte detașări americane din Polonia, România și Spania.

Pe fondul ascensiunii Chinei, Rusia încă mai reprezintă o amenințare gravă pentru securitatea Occidentului, a observat Stoltenberg.„Am văzut o Rusie dispusă să folosească forța militară împotriva vecinilor”, a declarat el, referindu-se la agresinile din ultimii ani ale Moscovei asupra Ucrainei și Georgiei. „Rusia pregătește acum și o nouă rachetă denumită SSC-8, o rachetă care poate atinge orașe europene, capabilă să coboare pragul pentru potențiala utilizare a armelor nucleare într-un conflict armat”, a precizat șeful NATO.

Pe de altă parte, noua axă China-Rusia în privința căreia a avertizat Stoltenberg este extrem de activă pe frontul dezinformării, a mai spus liderul NATO, care și în timpul izolării a atras atenția asupra dezinformărilor practicate de propaganda Chinei și a Rusiei, îndreptată împotriva SUA și a valorilor occidentale. Ambele publică „propagandă” pentru a „încerca să să ne dezbine, să submineze încrederea în țările NATO”, a declarat Stoltenberg la reuniunea din aceste zile..


„Am văzut deopotrivă din partea Rusiei și Chinei tentative de a învinovăți, într-un fel, aliați NATO pentru existența coronavirusului”, a adăugat el.„Societățile deschise” și „presa liberă” din Occident sunt suficient de robuste pentru a rezista, a afirmat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a mai atras atenția și asupra „unui nou echilibru global”, în care „nici măcar SUA nu-și permit să meargă de unele singure”.

„Curând China va avea cea mai mare economie din lume. Sunt pe primul loc la investiții în numeroase tehnologii avansate, inclusiv în inteligență artificială, calcule cuantice”, a spus secretarul general al NATO, care a cerut aliaților NATO să fie uniți - „America de Nord și Europa împreună, fiindcă nu putem gestiona acest lucru de unii singuri”, a spus Jens Stoltenberg.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG