Din grupare fac parte dragonul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, al României, iar Turcia participă cu nava de sprijin logistic A-574 GÜNGÖR DURMUŞ, nava comandant, și vânătorul de mine M-270 AKÇAY, cărora li se alătură vânătorul de mine M-33 STRUMA din partea Forțelor Navale ale Bulgariei.
Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, a participat luni, 1 iulie, la Istanbul, la Reuniunea Comitetului pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră, transmite Ministerul Apărării Naționale.
Principalul scop al grupării navale MCM Black Sea este acela de a menține în siguranță traficul maritim în Marea Neagră, prin activități de supraveghere, recunoaștere și neutralizare a minelor marine, precum si operații conexe de căutare și salvare pe mare.
Pe 11 ianuarie 2024, România a semnat la Istanbul Memorandumul de înțelegere privind constituirea MCM Black Sea, cu o valabilitate de trei ani, în formatul trilateral Bulgaria, România și Turcia.
Prima activare a grupării are loc în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2024, urmând ca în anul 2025 comanda grupării să fie preluată în primele șase luni de partenerii bulgari, iar în a doua jumătate a anului de Forțele Navale Române.