Linkuri accesibilitate

Cooperare Bulgaria-România-Turcia pentru deminarea Mării Negre


Militari ucraineni dezamorsează o mină antinavă aruncată la țărm de o furtună după ce Rusia a invadat Ucraina - 16 mai 2022
Militari ucraineni dezamorsează o mină antinavă aruncată la țărm de o furtună după ce Rusia a invadat Ucraina - 16 mai 2022

MCM Black Sea (Mine Counter-Measures Task Group Black Sea), grupare navală pentru deminarea Mării Negre, va fi condusă în următoarele șase luni de Forțele Navale ale Turciei.

Din grupare fac parte dragonul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, al României, iar Turcia participă cu nava de sprijin logistic A-574 GÜNGÖR DURMUŞ, nava comandant, și vânătorul de mine M-270 AKÇAY, cărora li se alătură vânătorul de mine M-33 STRUMA din partea Forțelor Navale ale Bulgariei.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, a participat luni, 1 iulie, la Istanbul, la Reuniunea Comitetului pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră, transmite Ministerul Apărării Naționale.

Principalul scop al grupării navale MCM Black Sea este acela de a menține în siguranță traficul maritim în Marea Neagră, prin activități de supraveghere, recunoaștere și neutralizare a minelor marine, precum si operații conexe de căutare și salvare pe mare.

Pe 11 ianuarie 2024, România a semnat la Istanbul Memorandumul de înțelegere privind constituirea MCM Black Sea, cu o valabilitate de trei ani, în formatul trilateral Bulgaria, România și Turcia.

Prima activare a grupării are loc în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2024, urmând ca în anul 2025 comanda grupării să fie preluată în primele șase luni de partenerii bulgari, iar în a doua jumătate a anului de Forțele Navale Române.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG