Linkuri accesibilitate

Misiune de dezamorsare a unei posibile mine marine aflată în derivă în Marea Neagră


În august 2023, o mină marină aflată în derivă în zona Costinești a explodat la contactul cu faleza.
În august 2023, o mină marină aflată în derivă în zona Costinești a explodat la contactul cu faleza.

O navă specializată și scafandri ai Forțelor Navale Române verifică ceea ce pare a fi o mină care plutește în derivă în largul coastei din sudul litoralului românesc, transmite Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, o echipă de scafandri de luptă din cadrul Forțelor Navale Române, specializată în dezamorsarea și distrugerea dispozitivelor explozive, precum și un elicopter PUMA Naval cercetează spațiul maritim din zona Costinești -Tuzla - 23 August - Mangalia pentru localizarea unui obiect plutitor.

Ar putea fi vorba despre o mină marină, arată comunicatul MApN.

„Prezența obiectului plutitor metalic a fost semnalată gărzii de coastă, iar intervenția forțelor navale române a fost solicitată în conformitate cu procedurile operaționale naționale specifice pentru astfel de situații”, transmite colonelul Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale.

După începerea agresiunii militare neprovocate de către Federația Rusă în Ucraina, la data de 24 februarie 2022, în Marea Neagră au fost distruse 95 de mine marine.

Pentru Forțele Navale Române, aceasta este cea de-a șasea intervenție pentru distrugerea unei mine marine care provine din raioanele maritime de la nord de România, unde se desfășoară acțiunile de război, precizează comunicatul MApN.

Prima mină marină, aflată în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, a fost distrusă de scafandrii Centrului 39 Scafandri în luna martie a anului 2022, la 70 km travers de Capu Midia.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG