Linkuri accesibilitate

Poliția nu a rezolvat cazurile a 146 de copii dispăruți în România în ultimii patru ani. Statistica oficială, după un articol Europa Liberă


Pe pagina de Copii dispăruți a Poliției Române sunt active și cazuri nerezolvate din anii trecuți. Cel mai vechi este din 2003.
Pe pagina de Copii dispăruți a Poliției Române sunt active și cazuri nerezolvate din anii trecuți. Cel mai vechi este din 2003.

Între 2020 și 2023, 146 de cazuri de dispariție copil nu au fost soluționate. Deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu, a cerut printr-o interpelare informații de la Poliția Română, după ce Europa Liberă a publicat un articol legat de copiii dispăruți.

Deputatul USR a făcut interpelare parlamentară prin care a cerut Poliției Române să dea informații privind copiii dispăruți ai României. Interpelarea a venit după propunerea tinerilor participanți la programul „Deputat pentru o lună”, care au citit articolul Europei Libere.

„Tinerii care au participat în ultima serie a acestui internship (în 2023) au sugerat să documentăm acest subiect și să încercăm să analizăm dacă poate fi inițiat un proiect legislativ care să ofere un cadru legal mult mai clar pentru această problemă”, spune deputatul Beniamin, pentru Europa Liberă.

În interpelarea sa, depusă pe 19 decembrie 2023, deputatul preia statisticile Europa Liberă și cere date concrete Ministerului de Interne.

„ În 11 luni din 2023, peste 7.500 de copii au fost raportați ca dispăruți. Mai bine de jumătate dintre ei se aflau în grija statului. Între disparițiile minorilor și traficul de persoane există o strânsă legătură.”

Parlamentarul a solicitat să i se comunice, în scris, răspunsul la următoarele întrebări.

„1. Care este numarul copilor declarați dispăruți în România, începând din anul 2020 până în prezent ?

2. Care este numărul copiilor declarați dispăruți în anul 2023 la nivelul județului Alba ? Câți dintre aceștia au fost găsiți până acum ?

3. Câti dintre copiii declarați dispăruti de la începutul anului si până acum au fost găsiti de către Politia Română?”

Răspunsul Ministerului de Interne, semnat de ministrul Cătălin Predoiu și contrasemnat de secretarul de stat, chestor Benone Despescu, prezintă situația la zi a disparițiilor de copii.

„Potrivit datelor statistice din evidentele Inspectoratului General al Poliției Române, în ceea ce privește disparițiile minorilor, în perioada 2020 - 2023, în România au fost inregistrate 31.308 de sesizări și au fost soluționate 31.162 de sesizări”, scrie în răspuns.

Rămân 146 de cazuri nerezovate, în ultimii 4 ani.

Poliția face și o precizare în răspunsul adresat parlamentarului USR. Numărul cazurilor de dispariție semnalate nu este egal cu numărul de persoane - dispariția unui copil poate fi semnalată de mai multe ori.

Copii dispăruți din grija statului

În România, jumătate dintre copii dați dispăruți în primele 11 luni din 2023 erau în grija statului - din case de tip familial sau în centre de plasament. Unii se întorc, alții sunt găsiți la rude sau prieteni. Sunt și cazuri în care copiii dispar definitiv, nimeni nu mai știe nimic de soarta lor și intră în statistica prezentată de Poliția Română.

Agenția Națională de Luptă Împotriva Traficului de Persoane a făcut o statistică pentru 2022.

15% dintre minorii traficați provin din sistemul de protecție al statului. Adică 157 în ultimii cinci ani. Sunt copiii vulnerabili, lipsiți de posibilități materiale, tentați de ideea evadării din sistem.

Organizațiile non-guvernamentale care se ocupă de protecția minorilor traficați trag semnale de alarmă permanent - statul nu e pregătit să gestioneze această problemă, legislația e greoaie, personalul implicat insuficient, nu sunt destule centre de protecție.

Fenomenul a fost semnalat, ani la rând, și în raportul de țară al Departamentului de Stat al SUA:

România rămâne o sursă primară pentru traficul sexual și victimele exploatării prin muncă în Europa. Grupurile vulnerabile includ copiii din instituțiile guvernamentale sau care au părăsit după majorat instituțiile guvernamentale, copiii ai căror părinți călătoresc în străinătate pentru muncă, membrii comunității de romi, femeile cu studii și venituri reduse, migranții și solicitanții de azil.

Situația rămâne aproape neschimbată de ani de zile. Autoritățile au dezbătut problema minorilor traficați, inclusiv ai celor care provin din grija statului, într-o comisie parlamentară, în 2020.

Pe hârtie, mobilizarea autorităților arată bine

În ultimii ani, Poliția Română a abordat prevenirea victimizării minorilor, în mod constant, ca prioritate națională de intervenție în domeniul prevenirii criminalității”, anunță ministrul de Interne în răspunsul la interpelare.

Și înșiruie o serie de măsuri în acest sens.

  • Au fost inițiate și implementate la nivel central, cât și regional/local, proiecte, campanii, în colaborare cu alte instituții guvernamentale și organizații neguvernamentale.
  • Polițiștii cu atribuți în domeniu derulează activități diverse cu copiii, adaptate pe categorii de varstă care au ca obiectiv conștientizarea riscurilor, identificarea problemelor cu care se confruntã aceștia.
  • Întâlniri interactive și dezbateri cu adulții responsabili (părinți, tutori si cadre didactice), întâlniri periodice cu reprezentanți ai administrației publice locale pentru analizarea problemelor întâmpinate și găsirea soluțiilor ce se impun.
  • Proiectul de prevenire a disparițiilor de copii si plecărilor voluntare „Plecatul de acasă nu e o soluție!"
  • Sistemul RO-Alert-Copil dispărut, prin intermediul căruia oamenii vor fi anunțați printr-un mesaj pe telefonul mobil despre dispariția unui copil si vor primi semnalmentele acestuia

Rezultatele concrete se văd, însă, tot în statistici. În primele 11 luni din 2023, Poliția Română a înregistrat 7.595 de sesizări de dispariții de minori, adică dublu față de media ultimilor 22 de ani. Jumătate dintre copiii dispăruți - 3.287 - sunt minori care au plecat din centre de plasament.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG