Linkuri accesibilitate

World Vision: Doar 16% dintre copiii ucraineni stabiliți în România sunt înscriși la școală


Copiii ucraineni care nu știu limba română pot asista la cursuri ca audienți.

Doar 7.353 de copii ucraineni sunt înscrişi în sistemul de învăţământ din România. Numărul de copii ucraineni care s-au stabilit cu protecţie temporară în ţara noastră, alături de părinţii lor, este de aproximativ 47.000, conform statisticilor oficiale, potrivit unui raport al Organizației World Vision. Asta înseamnă că doar 16% din numărul total de copii ucraineni s-au înscris la şcoală în România. La 20 iunie se sărbătorește Ziua Mondială a Refugiatului.

Pe lângă copiii înscrişi în sistemul de învăţământ, mai sunt alți peste 16.000 de ucraineni sunt înregistraţi ca audienţi, adică elevul va asculta și va fi prezent în clasă la cursuri, dar nu susține teste și nu primește note.

Raportul World Vision arată că principalul motiv pentru care nu sunt înscriși la școală copiii ucraineni ține reticenţa părinţilor de a-şi înscrie copii la şcoală.

Bariera lingvistică este un alt factor important pentru care copiii ucraineni nu urmează școala în România.

În plus, părinții ucraineni nu cunosc bine legislația potrivit căreia cursurile făcute în România se pot echivala în Ucraina. Și invers, instituțiile de învățământ din România recunosc diplomele de studii ucrainene.

În februarie 2023, Ministerul Educației și Științei de la Kiev a anunţat că Ucraina și România au convenit asupra recunoașterii reciproce a actelor de studii.

Numărul ucrainenilor care se refugiază zilnic în România aeste mai mic comparativ cu anul trecut. Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că luni, 19 iunie, au intrat în România, 13.323 de cetăţeni ucraineni.

Începând cu 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în România 4.619.810 de cetăţeni ucraineni.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG