Linkuri accesibilitate

Coreea de Nord a aruncat în aer mai multe drumuri și căi ferate care legau țara de Coreea de Sud


Urmările unei explozii după ce Coreea de Nord a aruncat în aer secțiuni de drumuri intercoreene de pe partea sa a graniței dintre cele două Corei.
Urmările unei explozii după ce Coreea de Nord a aruncat în aer secțiuni de drumuri intercoreene de pe partea sa a graniței dintre cele două Corei.

Coreea de Nord a aruncat în aer mai multe secțiuni de drumuri și linii de cale ferată ce leagă țara de Coreea de Sud, a anunțat marți, 15 octombrie, armata sud-coreeană, scrie Reuters.

Ca răspuns, armata sud-coreeană a tras focuri de avertizare la sud de linia de demarcație militară care desparte cele două țări. Exploziile nu au provocat pagube în partea sud-creeană a graniței.

Exploziile vin după ce Phenianul s-a angajat săptămâna trecută să întrerupă complet drumurile și căile ferate intercoreene și să fortifice și mai mult zonele de pe partea sa de graniță. Seul avertiza încă de luni că nordul se pregătește pentru o detonare.

Din acest motiv, Coreea de Sud a intensificat supravegherea zonei.

Cele două Corei sunt încă în război, din punct de vedere tehnic, după ce războiul lor din 1950-53 s-a încheiat cu un armistițiu, nu cu un tratat de pace. Legăturile transfrontaliere sunt rămășițe ale perioadelor când cele două țări aveau relații mai apropiate. Un summit din 2018 între lideri celor două țări stabilea că nu va mai fi război între Sud și Nord.

Aproximativ 132 de milioane de dolari au fost cheltuiți de Coreea de Sud pentru a reconstrui drumul intercoreean, potrivit agenției de presă Yonhap.

În ultima perioadă, între Seul și Phenian a fost un război al declarațiilor între Corei, după ce Nordul și-a acuzat rivalul că a trimis drone peste capitala Phenianului. Coreea de Nord a declarat vineri că dronele au împrăștiat un „număr mare” de pliante anti-Nord, în ceea ce a numit provocare politică și militară care ar putea duce la un conflict armat.

Coreea din Sud a refuzat luni să răspundă la întrebările dacă armata sa sau civilii au pilotat presupusele drone.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat luni o întâlnire cu oficiali ai apărării și securității pentru a discuta cum să răspundă la „provocarea gravă a inamicului care a încălcat suveranitatea RPDC”, a informat presa de stat KCNA.

Știre scrisă cu informații furnizate de Reuters.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG