Linkuri accesibilitate

Coreea de Nord a lansat ceea ce pare a fi o nouă rachetă balistică


Imagine de arhivă cu o rachetă lansată de armata nord-coreeană dintr-o locație nedezvăluită. Imagine difuzată de Agenția Centrală de Știri a Coreei de Nord (KCNA) pe 20 martie 2023.
Imagine de arhivă cu o rachetă lansată de armata nord-coreeană dintr-o locație nedezvăluită. Imagine difuzată de Agenția Centrală de Știri a Coreei de Nord (KCNA) pe 20 martie 2023.

Coreea de Nord a lansat joi ceea ce ar putea fi un nou model de rachetă balistică, a anunțat Coreea de Sud, declanșând panică și confuzie în nordul Japoniei, unde locuitorilor li s-a spus să se adăpostească, deși s-a dovedit că nu a existat niciun pericol, scrie Reuters.

Racheta a zburat aproximativ 1.000 km, a declarat armata sud-coreeană, calificând lansarea drept o „provocare gravă”.

Seulul nu a dezvăluit oficial altitudinea maximă la care a zburat racheta, însă agenția de știri sud-coreeană Yonhap a declarat că pare să fi fost mai mică de 3.000 km - mult sub înălțimea unor teste efectuate anul trecut, care au depășit 6.000 km.

Armata sud-coreeană a declarat că se află în stare de alertă maximă și că se coordonează îndeaproape cu principalul său aliat, Statele Unite, care au „condamnat cu fermitate” ceea ce Casa Albă a declarat într-un comunicat că a fost un test de rachetă balistică cu rază lungă de acțiune.

Un oficial militar sud-coreean a declarat că testul pare să fi implicat un nou sistem de arme, prezentat la o recentă paradă militară nord-coreeană.

Armata a analizat traiectoria și raza de acțiune a proiectilului, iar Ministerul Apărării de la Seul a declarat că ar fi putut fi o rachetă cu combustibil solid.

Coreea de Nord a lucrat la construirea mai multor rachete cu combustibil solid, care sunt mai ușor de depozitat și transportat și pot fi lansate aproape fără avertisment sau timp de pregătire.

În timp ce Coreea de Nord a testat rachete cu combustibil solid cu rază scurtă de acțiune, nu a testat o rachetă cu rază lungă de acțiune de acest tip, a declarat Bruce Bennett, analist principal în domeniul apărării la RAND Corporation, cu sediul în SUA.

Racheta a fost lansată la ora locală 7:23 (miercuri seară în Europa) de lângă Phenian, a declarat Statul Major interarme al Coreei de Sud, ceea ce înseamnă că ar fi putut fi lansată de pe un aeroport internațional din apropierea capitalei, un loc important pentru testarea rachetelor de mari dimensiuni începând din 2017.

Panică și confuzie în Japonia

Premierul japonez Fumio Kishida a convocat o reuniune a Consiliului Național de Securitate ca răspuns la această lansare.

Ministrul japonez al apărării, Yasukazu Hamada, a declarat că racheta pare să fi fost lansată spre est, la un unghi înalt, și că nu a căzut pe teritoriul japonez.

Paza de coastă a Japoniei a declarat că proiectilul a căzut în mare, la est de Coreea de Nord. Ministrul Hamada a declarat că nu a putut confirma dacă racheta a zburat deasupra zonei economice exclusive a Japoniei.

Autoritățile japoneze au retras alerta pentru insula Hokkaido atunci când au stabilit că racheta nu ar fi căzut în apropiere.

Un student depe insulă a declarat pentru postul de televiziune japonez NHK că alerta a provocat o alarmă momentană într-o gară.

„Pentru o secundă, în tren a fost panică, dar un lucrător din gară a spus să ne calmăm, iar oamenii au făcut-o”, a declarat acesta.

Lansarea a avut loc la câteva zile după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a făcut apel la consolidarea descurajării de război într-o manieră „mai practică și mai ofensivă” pentru a contracara ceea ce Coreea de Nord a numit mișcări de agresiune din partea Statelor Unite.

În timp ce a condamnat cel mai recent dintr-o serie de teste cu rachete nord-coreene, Statele Unite și-au reînnoit oferta de a deschide discuții.

„Ușa nu s-a închis în fața diplomației, dar Phenianul trebuie să înceteze imediat acțiunile sale destabilizatoare și să aleagă în schimb un angajament diplomatic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, într-un comunicat.

Coreea de Nord a criticat recentele exerciții militare comune între forțele americane și sud-coreene ca fiind o escaladare a tensiunilor, intensificându-și testele de armament în ultimele luni.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG