Linkuri accesibilitate

Coreea de Nord a testat o rachetă balistică intercontinentală


Fotografie publicată de agenția de presă oficială a Coreei de Nord care arată testarea rachetei balistice intercontinentale Hwasong-19.
Fotografie publicată de agenția de presă oficială a Coreei de Nord care arată testarea rachetei balistice intercontinentale Hwasong-19.

Coreea de Nord a anunțat testarea unei noi rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid, numită Hwasong-19. Lansarea a atras critici internaționale, pe fondul informațiilor conform cărora mii de militari nord-coreeni se află în regiunea Kursk din Rusia.

Racheta lansată a ajuns la cea mai mare înălțime atinsă vreodată de o rachetă a Phenianului, au transmis autoritățile din Coreea de Nord. Informația a fost confirmată și de Coreea de Sud și Japonia care au urmărit lansarea înainte ca racheta să cadă în ocean.

În plus racheta ar putea greutăți mai mari și mai multe focoase nucleare decât alte rachete balistice ale Phenianului.

Președintele Kim Jong-Un a supravegheat lansarea și a declarat că dezvoltarea capacităților militare nucleare ale țării este ireversibilă.

Deocamdată specialiștii spun că nu e clar în ce măsură Coreea de Nord poate ghida și opera o asemenea rachetă care ar transporta un focos nuclear. Ei remarcă însă că racheta are o rază de acțiune care acoperă aproape tot teritoriul SUA.

Testul militar din Coreea de Nord are loc cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale americane de marți și a atras condamnarea rapidă a Washingtonului și a aliaților săi din Coreea de Sud, Japonia și Europa, precum și a secretarului general al ONU.

În replică, forțele aeriene sud-coreene au anunțat un exercițiu militar comun cu SUA, care a implicat vehicule aeriene fără pilot și muniție de război.

De asemenea, imediat după testul de rachetă nord-coreean, Creea de Sud a impus noi sancțiuni împotriva a 11 persoane și patru entități nord-coreene, pentru contribuția la dezvoltarea rachetelor și armelor nucleare și pentru canalizarea fondurilor străine ilegale înapoi în țară.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Unificării Coreei de Sud, care se ocupă de relațiile cu Coreea de Nord, a declarat că lansarea ar urmări să demonstreze tehnologia militară de care dispune Phenianul, să pună presiune asupra SUA și să distragă atenția de la trimiterea trupelor nord-coreene în Rusia.

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, a supervizat testarea rachetei balistice.
Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, a supervizat testarea rachetei balistice.

Hwasong-19 este o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid.

Acest tip de rachete nu trebuie alimentat imediat înainte de lansare. Rachetele din aceată categorie sunt mai ușor și mai sigur de operat și au nevoie de mai puțin sprijin logistic decât rachetele cu combustibil lichid.

Fotografiile publicate de agenția oficială de știri din Coreea de Nord au arătat o rachetă mare, în mai multe trepte.

Rachetele de existente ale Coreei de Nord au deja raza de acțiune pentru a ajunge oriunde în Statele Unite. Specialiștii spun că Hwasong-19 poate însă transporta probabil mai multe focoase nucleare și greutăți mai mari decât celelalte rachete nord-coreene.

Hwasong-19 a zburat 1.001,2 km timp de 85 de minute și 56 de secunde înainte de a ateriza în mare în largul coastei de est a Peninsulei Coreene, cu o altitudine maximă de 7.687,5 km, a transmis agenția de știri oficială nord-coreeană.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG