Linkuri accesibilitate

 
Opoziție comună față de sprijinul militar nord-coreean pentru Rusia

Opoziție comună față de sprijinul militar nord-coreean pentru Rusia


Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, s-a întâlnit la Phenian cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pe 19 octombrie 2023.
Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, s-a întâlnit la Phenian cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pe 19 octombrie 2023.

Furnizarea de muniții și echipamente militare din Coreea de Nord către Rusia va duce la creșterea numărului de victime din Ucraina, arată o declarație comună a diplomaților japonezi, sud-coreeni și americani.

„Vom continua să lucrăm împreună cu comunitatea internațională pentru a expune încercările Rusiei de a achiziționa echipament militar din (Coreea de Nord)”, se arată în declarația comună a ministrului sud-coreean de externe Park Jin, a secretarului de stat american Antony Blinken și a ministrului japonez de externe Yoko Kamikawa.

„Astfel de livrări de arme, dintre care mai multe confirmăm acum că au fost finalizate, vor crește semnificativ pierderile umane ale războiului de agresiune al Rusiei”, se arată în document, potrivit agenției de știri Reuters.

Declarația de joi Seul-Washington-Tokyo menționează că cele trei țări monitorizează îndeaproape orice materiale pe care Rusia le furnizează Coreei de Nord în sprijinul obiectivelor militare ale Nordului.

„Suntem profund îngrijorați de potențialul oricărui transfer de tehnologie nucleară sau legată de rachete balistice către (Coreea de Nord)”, se mai arată în declarație.

Actul semnat de diplomații celor trei țări mai afirmă că transferurile de arme către și din Coreea de Nord ar încălca rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, pe care Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate, le-a votat anterior.

Luarea de poziție a diplomaților de top de la Washington, Seoul și Tokyo vine la câteva zile după ce ministrul rus de externe a luat în derâdere afirmația SUA că Rusia sa a primit muniție din Coreea de Nord, spunând că Washingtonul nu a reușit să dovedească acuzația.

Coreea de Nord și Rusia au luat recent măsuri pentru a-și consolida apărarea și alte legături. Speculațiile cu privire la furnizarea de arme convenționale nord-coreene către Rusia au apărut în septembrie, când liderul nord-coreean Kim Jong Un a călătorit în Rusia pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin și pentru a vizita obiective militare cheie.

SUA, Coreea de Sud și alții cred că Phenianul încearcă să primească tehnologii sofisticate de arme pentru a-și îmbunătăți programul nuclear în schimbul furnizării de muniție.

În timpul vizitei sale la Phenian săptămâna trecută, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un discurs de recepție că Rusia apreciază sprijinul „neclintit” al Coreei de Nord pentru războiul său împotriva Ucrainei.

El a propus, de asemenea, discuții regulate de securitate cu Coreea de Nord și China pentru a gestiona ceea ce el a numit creșterea amenințărilor militare regionale conduse de SUA.

După ce s-a întors la Moscova, Lavrov a respins acuzația SUA privind transferurile de arme nord-coreene.

La începutul acestei luni, Casa Albă a afirmat că Coreea de Nord a livrat Rusiei peste 1.000 de containere cu echipament militar și muniție. Casa Albă a publicat imagini despre care a spus că arată că containerele au fost încărcate pe o navă sub pavilion rusesc înainte de a fi mutate cu trenul în sud-vestul Rusiei.

Începând de anul trecut, Coreea de Nord a făcut peste 100 de teste cu rachete, multe dintre ele menite să simuleze atacuri nucleare asupra Coreei de Sud și SUA. Experții spun că furnizarea de către Rusia a tehnologiilor de înaltă tehnologie l-ar ajuta pe Kim Jong Un să construiască sisteme de arme nucleare mult mai fiabile.

Ca răspuns la eforturile Phenianului de creștere a capacității sale militare nucleare, SUA și Coreea de Sud și-au extins exercițiile militare regulate și reluarea antrenamentelor comune.

La începutul acestei săptămâni, militarii sud-coreeni, americani și japonezi au efectuat primul lor exercițiu aerian trilateral în apropierea Peninsulei Coreene.

Joi, marina sud-coreeană a anunțat că a organizat un exercițiu maritim la scară largă în largul coastei de vest a Peninsulei Coreene, ca parte a unui antrenament militar anual mai amplu. Exercițiul maritim a implicat trageri cu muniție reală și simulări de operațiuni cu elicoptere militare americane și avioane de patrulare, potrivit unui comunicat al marinei sud-coreene

Coreea de Nord a criticat anterior exercițiile americano-sud-coreene despre care a spus că sunt repetiții pentru o invazie și a răspuns cu noi teste militare cu rachete.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG