Linkuri accesibilitate

Serghei Lavrov mulțumește Coreei de Nord pentru sprijinul „neclintit” în războiului Rusiei din Ucraina


Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (s), stânga, și ministrul nord-coreean de externe Choe Son Hui (d) își strâng mâna în timpul întâlnirii lor de la Phenian, Coreea de Nord.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (s), stânga, și ministrul nord-coreean de externe Choe Son Hui (d) își strâng mâna în timpul întâlnirii lor de la Phenian, Coreea de Nord.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că Rusia apreciază sprijinul acordat de Phenian războiului său împotriva Ucrainei. Declarațiile oficialului rus vin la câteva zile după ce SUA au declarat că Nordul a transferat muniții Rusiei pentru a-și spori capacitățile de luptă.

Ministrul nord-coreean de Externe, Choe Son Hui, a declarat că cele două țări construiesc o „relație de camaraderie indestructibilă” sub conducerea „strategică” a lui Kim Jong Un și a lui Vladimir Putin, potrivit agenției oficiale de știri nord-coreeană, citată de Associated Press.

Ministrul rus de Externe a declarat că Rusia apreciază „sprijinul neclintit și principial” al Coreei de Nord pentru războiul său împotriva Ucrainei.

„Suntem pe deplin conștienți că multe țări din întreaga lume împărtășesc puncte de vedere și evaluări similare, dar doar câteva, cum ar fi RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană), își declară în mod explicit solidaritatea cu Rusia și o pot exprima deschis”, a mai spus Serghei Lavrov.

AFP transmite că ministrul rus de Externe a criticat SUA și pe aliații săi, Japonia și Coreea de Sud, pentru că urmăresc o politică militară „periculoasă” față de Coreea de Nord.

„Ne opunem acestei linii neconstructive și periculoase”, a spus el, adăugând că SUA plasează „infrastructură strategică, inclusiv elemente nucleare” în regiune.

În context, oficialul rus a lăudat Coreea de Nord pentru că „își apără ferm suveranitatea și securitatea, rămânând netulburată de nicio presiune din partea SUA și a Occidentului” și că Rusia sprijină pe deplin politicile guvernului lui Kim pentru a-și proteja securitatea și interesele economice.

Întâlnirea din septembrie dintre Vladimir Putin și Kim Jong Un a stârnit îngrijorări cu privire la o potențială alianță prin care Coreea de Nord să furnizeze Rusiei muniții pentru a o folosi în Ucraina. La schimb, Coreea de Nord ar urma să primească tehnologii rusești avansate necesare programului nuclear militar al lui Kim Jong Un.

Casa Albă a declarat că Coreea de Nord a livrat Rusiei peste 1.000 de containere cu echipament militar și muniție.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG