Linkuri accesibilitate

Corespondență de la Washington. Mizele agendei președintelui Trump la întâlnirea cu Klaus Iohannis - surse oficiale americane


Donald Trump va discuta despre regimul vizelor pentru cetățenii români, însă situația se va schimba când România va îndeplini toate condițiile
Donald Trump va discuta despre regimul vizelor pentru cetățenii români, însă situația se va schimba când România va îndeplini toate condițiile

Contextul acestei vizite este aniversarea a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului și 15 ani de când România a intrat în Alianța Nord-Atlantică NATO.

Referindu-se la apropiata întâlnire dintre cei doi președinți, o înaltă oficialitate de la Washington a apreciat parteneriatul româno-american și a spus că vor fi abordate în special chestiuni legate de apărare și securitate, politică energetică și cooperare în vederea apărării statului de drept.

Aceeași sursă a ținut să scoată în evidență contactele din ultima vreme, care vor continua, cu șefi de state și guverne din centrul Europei. „Președintele Trump– a spus persoana oficială – a avut întâlniri cu aproape toate țările din regiune și dorește să demonstreze cât de important este centrul Europei pentru Statele Unite, în calitate de aliați și parteneri de securitate, ca parteneri de afaceri și comerciali”.

Vor fi abordate în special chestiuni legate de apărare și securitate, politică energetică și cooperare în vederea apărării statului de drept.

America recunoaște că regiunea înregistrează creștere economică substanțială. Persoana oficială a mai spus că România este în mod special un aliat important, ocupând o poziție geostrategică-cheie în centrul Europei, scoțând în evidență excelentele relații româno-americane. Fără să se refere în mod concret la anumite teme legate de securitate, persoana oficială a arătat că cooperarea în domeniul apărării este un subiect firesc, în condițiile în care România este membră a NATO și Statele Unite discută astfel de chestiuni cu membri ai Alianței. Sursa nu a dorit să precizeze dacă Statele Unite intenționează să trimită efective militare suplimentare în România.

Politica energetică se va afla și ea pe agenda convorbirilor Trump-Johannis, oficialitatea americană de rang înalt arătând că președintele Trump se pronunță pentru independența energetică a tuturor țărilor cu reprezentanții cărora discută.

Una dintre chestiunile care va fi probabil abordate, dar nu-și va găsi soluționarea la acest summit este eliminarea vizelor de intrare în Statele Unite pentru cetățeni români, oficialitatea precizând că, atunci când România va îndeplini condițiile legale, regimul de vize va fi modificat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG