Linkuri accesibilitate

CIA avertizează candidații la prezidențialele americane din 2020 de riscul amestecului străin și al fake news


Candidații la prezidențialele americane din 2020 au primit avertismente de la foști înalți oficiali CIA în legătură cu imixtiunile străine care se pregătesc
Candidații la prezidențialele americane din 2020 au primit avertismente de la foști înalți oficiali CIA în legătură cu imixtiunile străine care se pregătesc

Fiecare candidat la președinția Statelor Unite a primit un raport de la foști ofițeri superiori din CIA în care este avertizat cu privire la riscuri de securitate în contextul alegerilor.
Autorii sunt doi foști directori interimari ai agenției CIA, Michael Morell și John McLaughlin. Motivul pentru care cei doi au decis să facă public acest avertisment acum, într-o fază incipientă a campaniei, este fenomenul știrilor false și amestecul străin în procesul electoral. Candidații intrați în finala la prezidențiale primesc de obicei astfel de informări, de la agenții specializate.

Foștii ofițeri superiori consideră însă că – dată fiind seriozitatea problemei – este de datoria lor să ofere aceste informații din timp, pentru ca toți candidații din preliminarii să fie pregătiți. „Suntem o națiune incredibil de divizată și există dezbateri în contradictoriu cu privire la realități și la adevăr” – a spus Morell, adăugând “În chestiuni de securitate națională, este o situație primejdioasă”.

Avertismentul privind imixtiunile străine și fake news în campania prezidențială care urmează sunt securitatea cibernetică, extinderea influenței Chinei, relațiile americano-ruse, ambițiile nucleare ale Coreei de Nord și tensiunile cu Iranul

. Analiști care au citit materialul spun că ceea ce e interesant este că multe dintre opiniile fostelor oficialități de la CIA sunt diferite de cele ale președintelui Trump. Peter Clement, fost oficial CIA, descrie de exemplu Rusia ca un rival global, o amenințare la adresa Statelor Unite și a aliaților europeni și conchide că „eventualitatea îmbunătățirii raporturilor ruso-americane este redusă”. Trump, pe de altă parte, crede că raporturile sale personale bune cu Putin sunt suficiente pentru a rezolva probleme. Tot Donald Trump a spus că-l crede pe Putin pe cuvânt când spune că Rusia nu s-a amestecat în alegerile americane.

Acum, că a fost absolvit de vina de a fi conspirat cu Rusia în campania din 2016, observatori politici se întreabă ce va face președintele Statelor Unite în relațiile cu acea țară. Presiunea a fost dată la o parte și apetitul democraților de a continua să ancheteze amestecul Rusiei este diminuat. Premisa este că dacă după doi ani de anchete, Robert Mueller nu a descoperit o conspirație Rusia- Trump este puțin probabil ca Congresul să o poată face convingător. Dar asta nu înseamnă că Rusia nu a încercat să se amestece în alegerile americane care l-au adus pe Trump la putere.

XS
SM
MD
LG