Linkuri accesibilitate

Corespondenții RFE / RL din Belarus, eliberați după 10 zile de arest


Jurnaliștii RFE / RL Ales Dașcinski (stânga), Ina Stuținskaia (centru) și Aleh Hrusțilovici (dreapta)
Jurnaliștii RFE / RL Ales Dașcinski (stânga), Ina Stuținskaia (centru) și Aleh Hrusțilovici (dreapta)

Doi corespondenți ai serviciului RFE / RL din Belarus au fost eliberați luni din închisoare, la 10 zile după arestarea lor, ca parte a represiunilor autocratului Alexandr Lukașenko împotriva presei independente și a societății civile. 

Ina Stuținskaia și Aleh Hrusțilovici au fost eliberați luni, pe 26 iulie, dar spun că li s-a pus în vedere că rămân suspecți într-un caz penal despre care nu li s-au dat prea multe detalii.

Stuținskaia a făcut greva foamei timp de nouă zile, iar Hruzdzilovich trei zile pentru a protesta împotriva arestării lor.

Un alt corespondent RFE / RL, Ales Dașcinski, a fost eliberat vineri, pe 23 iulie.

Cei trei jurnaliști au fost arestați împreună cu alți jurnaliști independenți pe 16 iulie după ce forțele de poliție și de securitate le-au percheziționat apartamentele și birourile, inclusiv birourile RFE / RL din Minsk.

Acreditările celor trei au fost anulate anul trecut ca parte a campaniei lui Lukașenko împotriva disidenței în urma alegerilor prezidențiale controversate din august, despre care opoziția a spus că au fost fraudate.

Autoritățile din Belarus au decis să închidă presa independentă și peste 50 de organizații neguvernamentale în urma protestelor organizate de opoziție după alegerile din august trecut.

Opoziția și Vestul spun că alegerile au fost, de fapt, câștigate de Svetlana Țihanovskaia, care l-a acuzat pe Lukașenko că a fraudat rezultatul lor pentru a obține al șaselea mandat consecutiv.

Președintele RFE / RL, Jamie Fly, a condamnat arestările jurnaliștilor, numindu-le „ultima mărturie aprigă a disperării lui Alexandr Lukașenko”.

Tot luni a fost eliberat un alt jurnalist, corespondent pentru postul de televiziune Belsat, Ihar Iliaș, și tot după 10 zile de arest.

Lukașenko a reprimat cu violență protestele și disidența împotriva sa, trimițând mii de oameni în închisoare și forțându-i pe cei mai mulți lideri ai opoziției care nu au fost închiși să părăsească țara.

Occidentul, care a refuzat să recunoască rezultatele oficiale ale votului și care nu-l consideră pe Lukașenko lider legitim al țării, a impus mai multe runde de sancțiuni împotriva bărbatului în vârstă de 66 de ani, a unora dintre membrii familiei sale, a altor înalți oficiali și împotriva sectoarelor economice cheie din fosta republică sovietică.

UE a impus, la rândul său, alte sancțiuni de anvergură menite să slăbească regimul după ce un avion în care se afla un jurnalist a fost deturnat, iar jurnalistul arestat.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG