Linkuri accesibilitate

Coronavirus - Scenariul 3: Manifestările publice cu peste 50 de persoane sunt interzise în România


Guvern în carantină - desen de Dan Perjovschi
Guvern în carantină - desen de Dan Perjovschi

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a adoptat o hotărâre pentru instituireaunor măsuri pentru evitarea răspândirii COVID-19 în scenariul 3.

Printre cele mai importante măsuri se numără:

  • restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetica, săli de jocuri de noroc și cazinouri.
  • instituirea măsurii de izolare preventivă a personalului esențial pentru asigurarea funcționării Centralei Nuclear-Electrice CNE Cernavodă, în concordanță cu prevederile Planului de continuitate a activităților de bază în cazul unei epidemii/pandemii.

  • permisiunea ca membrii Guvernului și oficiali de rang înalt din instituțiile aparținând sistemului național de securitate și apărare, pot ieși din izolare, cu păstrarea distanței de minimum 5 m față de alte persoane care nu se află în izolare și cu obligativitatea portului măștii de protecție, exclusiv pentru exercitarea obligațiilor expres prevăzute de Constituție și strict pe durata exercitării acestor obligații.

Alte măsuri decise conform recomandărilor Grupului de analiză:

  • Pentru poștași: vor purta un echipament minim de protecţie constând în mască de protecție şi vor fi dotați cu un dezinfectant pentru mâini (în special pe bază de clor sau alcool), pe care îl vor folosi înainte și după fiecare contact cu o persoana aflată în autoizolare. Persoanelor autoizolate li se va cere să poarte mască de protecție.
  • Pentru echipele de intervenție (apă, canal, gaze, comunicații): Membrii echipelor de interventie vor purta un echipament minim de protecţie constând în: măşti, ochelari de protecţie, mănuşi. Membrii echipelor de interventie vor fi dotați cu dezinfectant pentru mâini (în special pe bază de clor sau alcool), pe care îl vor folosi înainte și după finalizarea intervenției, precum și după orice manevră care prezintă un risc de contaminare mai ales daca aceasta manevra a fost efecutuată fara manusi (atingerea unor suprafețe posibil contaminate de către persoanele autoizolate).
  • Pentru șoferii de tir: Șoferii mijloacelor de transport rutier cu masa de peste 3,5 t, precum și soferii care fac aprovizionarea fermelor sau obiectivelor din industria alimentară, sunt exceptați de la impunerea regulilor de autoizolare/carantină în funcție de zonele din care sosesc (galbena/roșie), la momentul intrării în țară.

    Cu toate acestea, la momentul intrării în țară, personalul medical chestionează toți șoferii pentru a afla dacă aceștia prezintă simptome. În cazul în care prezintă simptome, este anunțat serviciul 112 în vederea transportului la spital pentru evaluare și testare. În cazul în care nu manifestă simptome, personalul din frontieră consiliaza șoferul asupra comportamentului de urmat în cazul apariției oricărui simptom; șoferului i se va recomanda să evite, pe cât posibil, contactul cu familia sau alte persoane.

    În cazul în care șoferul este contact apropiat cu un caz confirmat, el nu va fi exceptat de la regulile de autoizolare.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG