Pandemia de coronavirus a depășit pragul de 15 milioane de cazuri într-un moment în care numărul de noi infectări continuă să crească în unele state în ciuda faptului că lumea se pregătește să intre în a opta lună de la confirmarea primelor îmbolnăviri, la finalul lui 2019 în orașul chinez Wuhan.
În Statele Unite, unde se înregistrează cel mai număr de cazuri - 3,9 milioane, președintele Donald Trump că „probabil, din păcate, situația se va înrăutăți înainte de se îmbunătăți".
Statele Unite sunt urmate de Brazilia (2,1 milioane), India (1,1 milioane), Rusia (782.000) și Africa de Sud (381.000), în clasamentul statelor cele mai afectate de pandemie.
Iar rata de infectare nu dă niciun semn de încetinire. De la depistarea primelor cazuri în China au fost nevoie de 15 săptămâni până la primele 2 milioane de cazuri. În schimb, a fost nevoie doar de 8 zile pentru a trece de la 13 milioane la peste 15.
Experții în sănătate spun că, aproape cu siguranță, datele sub subraportate, în special în state cu capacitate redusă de testare.
Numărul deceselor a ajuns la 616.000, cele mai multe fiind înregistrate tot în Statele Unite - 142.000, urmate de Brazilia -81.000 și Marea Britanie - 45.500.
Cu primul val de infectare încă în plină desfășurare în multe state și o revenire în creștere a cazurilor în alte, situația evoluează între impunerea de noi măsuri de distanțare socială și necesitatea relaxării celor impuse la început.
Confruntat cu sondaje în care este criticat pentru felul în care a gestionat pandemia la început, președintele american Donald Trump și-a schimbat retorica și a oferit o încurajare puternică pentru purtarea măștilor. Statele Unite s-au concentrat în ultima perioada pe redeschiderea economiei afectate puternic de măsurile restrictive, dar cazurilor sunt în creștere în state precum Texas, Florida sau Georgia.
Brazilia, unde peste 2,1 milioane de persoane s-au infectat, inclusiv Jair Bolsonaro - un coronaspectic, este una din principalele zone de testare a potențialelor vaccinuri aflate în curs de dezvoltare.
India, cealaltă țară care a mai depășit cifra de 1 milion de cazuri, este în plină creștere cu alte 40.000 de cazuri confirmate doar miercuri. Pe lângă criza generată de pandemia, India se mai confruntă cu inundații grave în nord-est.
După ce a impus una dintre cele mai stricte măsuri de carantină din lume la sfârșitul lunii martie, India a relaxat constant regulile pentru a reduce impactul economic uriaș, în special asupra sutelor de milioane de indieni săraci care și-au pierdut locul de muncă.
Pe lângă lipsa de acces la servicii de sănătate, pentru 74 milioane de oameni care trăiesc și muncesc umăr la umăr în cartiere mărginașe, distanțarea socială este imposibilă. Apa potabilă este puțină, fapt ce îi face și mai predispuși la a contracta boala.
Printre statele care au fost nevoite să reintroducă măsuri restrictive după ce inițial le-au relaxat se numără Spania - unde plajele au fost închise, iar locuitorilor din Barcelona li s-a recomandat să evite călătoriile neesențiale.
Și în România, marți, autoritățile au anunțat un record negativ de noi cazuri înregistrare în 24 de ori cu 994 de noi îmbolnăviri, cărora li s-au adăugat și 36 de decese.