Numărul de cazuri de coronavirus la nivel mondial a depășit 13 milioane, stabilind un alt record negativ al bolii care a răspus până acum o jumătate de milion de oameni în șapte luni. În încercarea de a opri răspândirea noului coronavirus, multe țări sunt nevoite să ia din nou măsuri restrictive. Organizația Mondială a Sănătății a atras deja atenția că guvernele ar trebui să fie pregătite să reintroducă restricții, inclusiv carantina.
„Odată ce închiderea se termină, întotdeauna există riscul ca boala să revină”, a spus Michael Ryan, directorul OMS responsabil pentru programul de urgențe, subliniind riscul
O astfel de decizie nu este însă simplă, mai ales după o perioadă lungă de închidere, urmată de ușoară reluare a activităților.
Spania
Guvernul catalan a plasat regiunea din jurul oraşului Lleida - orașul și alte șapte municipalități învecinate - în carantină în urmă cu o săptămână, din cauza creşterii numărului de infecţii cu noul coronavirus, interzicând intrarea şi ieşirea din această regiune.
Lleida se află la circa 160 de kilometri de Barcelona. Astfel, cei 140.000 de locuitori ai zonei nu pot ieși decît să își ia de mâncare și bunuri esențiale sau să meargă la bancă. Totuși, cei ale căror locuri de muncă sunt considerate „esențiale” pot ieși din casă. Nunțile au fost anulate, iar restaurantele pot vinde doar mâncare pentru acasă.
Totuși, instanța a anulat decizia de izolare, considerând măsura disproporționată față de pericole. „Nu suntem de acord cu decizia instanţei şi nu o acceptăm. Eu voi purta răspunderea pentru cele ce se vor întâmpla, dar nu putem pune în pericol sănătatea oamenilor”, a declarat preşedintele regional Quim Torra pentru publicaţia La Vanguardia, citat de Agerpres.
Cu ochii pe ceea ce se întmplă în Spania stă și Germania. Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, i- criticat pe concetățenii săi plecați în vacanță în Spania, după ce au fost publicate imagini cu turiști germani în insula Mallorca, petrecând fără să țină cont de regulile de distanțare. El a spus că cei care nu respectă regulile pot reprezenta un risc atât pentru cei cu care vor călători în avion înapoi spre casă, cât și pentru cei de acasă. Amintind că Germania a reușit să treacă cu bine peste primul val al pandemiei, ministrul german a punctat că, în lupta împotriva virusului preferă să facă apel la „rațiune, nu la interdicții”.
Marea Britanie
Începând cu 24 iulie, purtarea măștii în toate magazinele este obligatorie. Guvernul lui Boris Johnson a explicat că astfel pot fi protejați oamenii atunci când se află în spații închise. Toți cei care nu respectă această regulă pot fi amendați cu până la 100 de lire (125 de euro) de către poliție. Până acum purtarea măștii în Marea Britanie era obligatorie doar pentru transportul public și exista doar recomandarea de a se folosi măștile și în magazine.
Boris Johnson, care a avut și el Covid-19, a fost văzut recent purtând mască și a lăsat să se înțeleagă că guvernul se gândește și la reguli mai stricte în ceea ce privește folosirea măștilor.
California, Statele Unite
Numărul cazurilor este în creștere în 40 din cele 50 de state americane, potrivit Reuters, iar California a revenit asupra deciziei de redeschidere, pe 13 iulie, dat fiind că statul american cu populația cea mai mare se luptă pentru a opri infectările cu Covid-19 și spitalizările din această cauză. Pandemia contină să facă ravagii în Statele Unite, unde deja au murit peste 135.000 de persoane, în special în nordul și sudul țării, acolo unde statele au introdus, începând cu luna mai, măsuri de relaxare.
Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a anunțat închiderea restaurantelor și cinematografelor în tot statul, precum și a unor saloane de coafură, săli de sport, lăcașuri de cult în aproximativ 30 de zone considerate cu risc, printre care și Los Angeles. California a fost primul stat care a impus izolare generală în martie. Acum, după măsurile de relaxare, numărul de cazuri a continuat să crească de câteva săptămâni şi a ajuns la aproape 330.000, dintre care peste 7.000 s-au soldat cu decese.
Hong Kong
Autoritățile din Kong Kong au anunțat noi restricții după ce 41 dintre cele 52 de noi infectări raportate au fost cazuri transmise local. Hong kong a raportat 250 de noi cazuri din 6 iulie încoace. Șefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, le-a cerut reprezentanților mediului privat să se adapteze și să le dea posibilitatea angajaților să lucreze de acasă și a anunțat și noi măsuri restrictive.
Printre acestea se numără și limitarea grupurilor de persoane la maximum 4 – față de 50 până acum . O măsură similară a mai fost luată în luna martie. Purtarea măștii este obligatorie în transportul public, iar 12 categorii de activități, printre care sălile de fitness și jocurile de noroc, trebuie să rămână închise timp de o săptămână, începând de miercuri. În plus, restaurantele pot vinde doar mâncare pentru acasă și doar după ora 18.00.
Australia
Statul australian Queensland înăsprește amenzile pentru toți cei care nu respectă regulile carantinei, mergând până la închisoare de șase luni, un semn că numărul mare de cazuri de Covid-19 din întreaga lume ar putea duce la introducerea de noi pedepse mai aspre pentru nerespectarea regulilor impuse de autorități, scrie AP.
Un deputat de Queensland, încercând să justifice luarea acestei măsuri, a precizat că setul curent de amenzi pentru nerespectarea carantinei obligatorii de 14 zile pentru unii vizitatori sau nedeclararea locurilor pe unde au fost „pare să nu fie suficient”. Însă cu amenzi mai mari și amenințarea cu închisoarea de până la șase luni, „sper să demonstrez publicului cât de serioși suntem în a întări măsurile luate”.
Queensland și-a închis granițele pentru a opri răspândirea coronavirusului, dar s-a redeschis, în urmă cu două săptămâni, pentru toți locuitorii din Victoria, statul australian cel mai afectat de pandemie. Orașul Melbourne, situat în statul Victoria, a raportat peste 4.000 de cazuri de coronavirus și este în canatină pentru șase săptămâni.