Retrasarea granițelor de teama epidemiei, schimbă total fața Europei. Filosofia construcției comunitare se suspendă pentru luni de zile, iar cele 27 de state membre care au 27 de sisteme medicale diferite și 27 de strategii diferite de luptă împotriva coronavirusului se vor regăsi în următoarea perioadă închise în propriile granițe. Când se deschid granițele? România așteaptă, ca de obicei, să vadă ce fac statele importante din UE, dar acolo există două viziuni diferite: Comisia Europeană caută soluții „inteligente” pentru o vară normală și fără frontiere, în vreme ce marile cancelarii europene sunt deocamdată sceptice și așteaptă să vadă cum evoluează boala pe teren.
România nu are încă niciun fel de planuri privitoare la deschiderea frontierelor. Cetățenii români se pot, însă, întoarce oricând folosind culoarele create deja de guvern în condițiile ordonanțelor militare aflate în vigoare, deci cu intrarea în carantină pentru 14 zile, imediat după intrarea în țară. Totuși, începând din luna iunie ar putea exista unele relaxări și în privința granițelor, au declarat pentru Europa Liberă surse guvernamentale.
Uniunea Europeană a marcat de curând 25 de ani de la crearea Spațiului Schengen de liberă circulație cu frontierele terestre închise sau supuse unor regimuri drastice de control, în încercarea de a limita răspândirea epidemiei. Potrivit unui document intern al Comisiei Europene, epidemia de coronavirus „are un impact distructiv major asupra mobilităţii şi transporturilor transfrontaliere europene", fiindcă toate statele comunitare au introdus restricţii totale sau parţiale la graniţe, cu excepţia Irlandei, care nu face parte din Spaţiul Schengen şi nu are nicio frontieră terestră cu state ale Uniunii, după ieşirea Marii Britanii din UE.
Comisia Europeană a propus la începutul acestei luni amânarea pentru 15 mai a tuturor deplasărilor neesențiale, iar comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a subliniat că restricţiile privind frontierele externe trebuie să meargă mână în mână cu eforturile de menţinere a fluxurilor de mărfuri în interiorul blocului comunitar. Pe de altă parte, orice decizie de a extinde restricţiile dincolo de 15 mai va trebui să fie evaluată ''pe baza evoluţiei situaţiei epidemiologice'', mai ales că mai mulți experți au atras atenția că relaxarea măsurilor de izolare prea devreme ar putea duce la un nou val al epidemiei.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a sfătuit inițial pe europeni să nu-și facă niciun fel de planuri de călătorie pentru această vară, fiindcă virusul ar putea să fie prezent până anul viitor, dar a revenit ulterior precizând că trebuie găsite „soluții inteligente” pentru ca oamenii să poată profita de vacanță.
Președintele francez, Emmanuel Macron, rămâne însă îndoit de această perspectivă și consideră că frontierele externe ale Spațiului Schengen ar trebui să rămână închise cel puțin până în septembrie, pentru că epidemia evoluează diferit în diverse locuri ale lumii, comparativ cu Europa și „nu afectează toate statele în același timp”. Germania va lua o decizie privind deschiderea sau nu a granițelor la începutul lunii mai.
Ministrul ceh al Sănătății, Adam Vojtěch a spus și el că deplasările peste graniță nu se vor face fără restricții în această vară, în vreme ce președintele Milos Zeman a sugerat că toate frontierele țării ar trebui să rămână închise pentru un an de zile. Zeman le-a spus cehilor să se bucure de „frumosul peisaj” al țării.
Cu toate că majoritatea statelor europene consideră că deocamdată situația lor internă e prea fragilă pentru a discuta despre deschiderea granițelor, Bruxelles-ul încearcă să împingă lucrurile pentru o revenire la normal mai grabnică. Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a vorbit chiar despre un "plan Marshall" pentru a ajuta industria turismului din Europa.
Nu există, deocamdată, nicio perspectivă clară despre când și în ce condiții vor fi deschise granițele și totul depinde strict de ceea ce spun epidemiologii și cum arată statisticile dramelor determinate de coronavirus.
Facebook Forum