- By Dora Vulcan
Elveția - Salonul Auto de la Geneva a fost anulat după ce guvernul elvețian a interzis evenimentele la care participă mai mult de 1.000 de persoane, ca măsură împotriva răspândirii coronavirusului. Evenimentul, unul dintre cele mai mari de profil din lume, a atras anul trecut 600.000 de vizitatori, directori și fani ai domeniului. Anul acesta, evenimentul trebuia să aibă loc în perioada 2-15 martie iar posesorii de bilete își vor primi banii înapoi. Oficiul federal de sănătate publică al Elveției a raportat până acum 15 cazuri de infecție cu coronavirus, inclusiv în cantoanele din Geneva, Zurich și Basel.
- By Dora Vulcan
Organizația Mondială a Sănătății a informat că epidemia de coronavirus este în creștere. „Scenariul în care coronavirusul ajunge în numeroase țări, dacă chiar nu în toate, este un lucru pe care îl avem în vedere și asupra căruia avertizăm de mai multă vreme”, a declarat la Geneva purtătorul de cuvânt OMS, Christian Lindmeier. În China continentală s-au înregistrat vineri 327 de cazuri de infectare noi, cel mai mic număr din 23 ianuarie, dar pe plan internațional s-au anunțat cazuri în câteva țări care nu avuseseră niciunul: Nigeria, Estonia, Danemarca, Olanda, Lituania, Mexic. Bursele de valori și-au continuat vineri căderea de teama unei pandemii globale și au continuat să fie anulate evenimente publice care atrag participanți din lumea întreagă – de exemplu Salonul Auto de la Geneva.
ROMÂNIA - 29 februarie
Sunt trei cazuri raportate de contaminare cu noul coronavirus, o femeie la Timișoara, un bărbat, în Maramureș, și un tânăr din Gorj, ultimul menționat având șanse să fie declarat însînătoșit, după ce a ieșit negativ testul Covid-19. Pentru a fi declarat restabilit complet, i se vor face și alte teste.
Toți cei trei oameni sunt internați în spitale de boli infecțioase, bărbatul din Maramureș, care a prezentat primele simptome în Italia, având o stare mai dificilă. Femeia de la Timișoara este într-o stare bună, a avut un ușor puseu de febră peste noapte, însă în această dimineață se simte mai bine.
Autoritățile sanitare fac investigație epidemiologică, încercând să ăi depisteze și să îi testeze pe toți cei care au avut contact cu cei trei pacienți identificați ca fiind purtători de Covid-19.
Peste 8.000 de persoane sunt puse în izolare la domiciliu, unde li se aplică teste. Ei nu au voie să iasă din casă.
ÎN LUME - 29 februarie
Sunt raportate peste 80.000 de cazuri pe glob, cu peste 1.000 de noi contaminări în ultimele 24 de ore, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Coronavirusul este depistat pe toate continentele, în 57 de țări, iar numărul morților este de 2.912, în ultimele ore fiind constate 48 de decese, în China și Coreea de Sud.
39.000 DE ÎNSĂNĂTOȘIRI
Este în scădere graficul de îmbolnăviri în China, pentru a treia zi consecutiv, însă Coreea de Sud stârnește îngrijorări, cu numărul în creștere de îmbolnăviri, cele mai multe în ultima zi -594, față de 400 în China. În Coreea de Sud armata a ieșit pe stradă pentru a dezinfecta străzile, iar autoritățile au cerut populației să stea acasă în weekend.
În Europa sunt puține țările care nu au raportat prezența coronavirusului, printre ele aflându-se Polonia și Ungaria. Însă Italia este țara cu cele mai multe îmbolnăviri - 889, din care 21 au fost raportate în ultimele ore. A crescut numărul pacienților din Germania, 60 acum, față de doar 40 cu o zi înainte, fără niciun deces raportat. A crescut numărul pacienților cu Covid-19 și în Marea Britanie, unde s-a constatat primul deces. Este vorba despre un turist care fusese pa nava de croazieră Diamond Princess, cea oprită în nordul arhipelagului nipon, cu 800 de persoane infestate la bord. Pacientul englez a murit în Japonia. Ieri a fost evacuată toată lumea de pe nava de croazieră.
Îngrijorează situația din Iran, unde sunt raportate de către autorități 388, cu 34 de morți, însă neîncrederea în datele oficialilor locali este mare.
Facebook Forum