IRLANDA - Sărbătoarea anuală de ziua Sf Patrick a fost anulată la Dublin, de teama răspândirii coronavirusului.
Parada de Sf. Patrick adună anual circa 50.000 de oameni. Decizia de anulare aparține autorităților locale din Dublin, care au sșpus că este mai importantă starea oamenilor.
În opinia ministrului irlandez al Sănătății, Simon Harris, situația pe care o implică noul coronavirus este foartă serioasă. El a făcut apel ca societatea, laolaltă cu guvernul, să aibă aceeași atitudine față de epidemia Covbid-19. El a declarat, la postul național de televiziune că Irlanda va urma același tip de măsuri împotriva coronavirusului pe care l-au urmat și alte țări europene, cum ar fi Italia, Franța și Germania.
MAREA BRITANIE - Vânzare limitată la produse de igienă, conserve și paste
În Regatul Unit, după vânătoarea din supermarket-uri de zilele trecute, mai multe lanțuri de retaileri au limitat la câte două, maximum cinci produse dintre cele care au dispărut de pe rafturi.
Tesco, unul dintre cele mai mari lanțuri din Marea Britanie, a limitat vânzarea de paste și lapte UHT la cinci produse de persoană, ca și conservele de legume, gelul de mâini și hârtia igienică.
La Waitrose, unul dintre cele mai populare lanțuri de supermarket din Regatul Unit, au fost scoase de la comercializarea online șervețelele și săpunurile antibacteriene.
Farmaciile Boots vând câte două sticluțe/persoană produsele sanitare pentru păstrarea mâinilor curate.
Reprezentanții retailerilor și membri ai Guvernului de la Londra se întâlnesc pentru a conveni un plan care să nu excludă pe nimeni de la aprovizionarea cu produsele pe care oamenii le-au căutat în ultimele zile, potrivit BBC.
În Marea Britanie s-au înregistrat peste 300 de cazuri de infectare cu Covid-19, iar luni a murit cel de-al patrulea pacient. Avea 70 de ani
SPANIA - a trecut de 1.000 de cazuri depistate, noul coronavirus producând moartea a 28 de oameni, iar alți 32 s-au vindecat, după cum a anunțat televiziunea publică spaniolă. Cele mai multe cazuri confirmate sunt în Madrid, peste 450, apoi urmează Țara Bascilor și Andaluzia.
Astăzi, Spania a înregistrat peste 300 de noi îmbolnăviri și 8 morți.
În Spania comunitatea românească este numeroasă, cu aproximativ 1 milion de persoane.
Spania, alături de Germania și Franța sunt țările europene cele mai afectate de coronavirus, cu peste 1.000 de pacienți, după Italia, und, potrivit raportărilor de duminică s-au înregistrat peste 7.000 de contaminări și peste 360 de morți.
Liderii Uniunii Europene vor organiza o teleconferinţă pe tema măsurilor de contracarare a epidemiei de coronavirus, urmând să fie analizate inclusiv măsuri care să permită deblocarea unor fonduri de urgenţă.
„După consultări, am decis să organizez o teleconferinţă a membrilor Consiliului European pe tema COVID-19, pentru coordonarea eforturilor UE. Trebuie să cooperăm pentru a proteja sănătatea cetăţenilor noştri", a declarat luni după-amiază, prin Twitter, Charles Michel, preşedintele Consiliului European.
Teleconferinţa liderilor UE ar putea avea loc marţi, au declarat surse citate de agenţia Reuters. Reuniunea se va desfăşura în contextul care Italia şi Franţa au cerut stimulente comunitare pentru atenuarea impactului economic al epidemiei de coronavirus.
Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a declarat luni că sunt analizate toate opţiunile pentru stimularea activităţilor economice. Comisia Europeană evaluează condiţiile prin care poate oferi flexibilitate sectoarelor economice afectate de criză.
Comisia Europeană a autorizat instrumente speciale de urgenţă care să poată fi utilizate în Italia. Sistemul prevede excepţii de la reglementările privind deficitul care permit cheltuieli suplimentare în situaţii de criză.
Facebook Forum