Linkuri accesibilitate

Coronavirus. Ce spun noile studii despre asimptomatici și imunitate


Coronavirus- reprezentare grafică
Coronavirus- reprezentare grafică

Recentele studii despre coronavirus schimbă paradigme și ridică semne de întrebare asupra evoluției pandemiei în contextul în care relaxările și vacanțele au dus la creșterea cazurilor de Covid în întreaga lume, dar, mai ales, din perspectiva unui al doilea val, în toamnă, și al redeschiderii școlilor. Noile studii se axează, deci, pe cele mai controversate chestiuni ale momentului: transmisabilitatea virusului de către copii și adolescenți, asimptomatici vs simptomatici și imunitatea la Covid 19.

Cel mai bun exemplu este un studiu făcut de cercetătorii americani care au găsit la copiii cu vârste sub 5 ani o cantitate de virus de 10 până la 100 de ori mai mare decât la adulți în căile respiratorii superioare.

Studiul, publicat în revista de pediatrie JAMA Pediatrics din Statele Unite, a vizat analizarea a 145 de probe colectate, în perioada martie- aprilie, de la pacienții cu simptome moderate, la o săptămână de la apariția acestora. 46 dintre acestea erau de la copii sub 5 ani, 51 de la copii cu vârsta între 5 și 17 ani și 48 erau adulți între 18 și 65 de ani. Cercetătorii menționați nu au studiat însă transmisibilitatea virusului.

O analiză făcută de Russell Viner de la University College London sugerează că tinerii și copiii au jucat un rol mult mai mic decât adulții în răspândirea virusului în populație, lucru confirmat și de un studiu al Comitetului australian pentru protecția sănătății (AHPPC).

Cercetarea lui Russell Viner arată că adolescenții și copiii cu vârste sub 20 de ani au cu 56% mai puține șanse decât adulții să se infecteze atunci când intră în contact cu o persoană bolnavă de Covid 19.

Coordonatorul studiului făcut de americani, dr. Taylor Heald-Sargent, susține că aceste descoperiri vor ajuta la stabilirea unor noi reguli în școli și grădinițe, cum ar fi o atenție sporită la lipsa spațiului personal, igiena copiilor, modul lor de joacă sau ștergerea ochilor și a nasului. Prevenirea răspândirii va fi dificilă însă este important ca acest lucru să aibă loc.

„E o corvoadă să-i faci să poarte mască, să se spele pe mâini și să nu pună orice în gură sau în nas. Însă, adulții care au un comportament corespunzător pot deveni un model pentru ei”, a spus medicul.

Simptomatici și asimptomatici

Un studiu făcut în februarie, pe un focar dintr-un grup religios din Daegu, de cercetătorii de la Universitatea Soonchunhyang, Coreea de Sud, și publicat de revista americană Jama Internal Medicine, arată că 29% dintre persoanele infectate cu coronavirus nu au prezentat niciodată simptome, dar au purtat aceeași cantitate de virus ca persoane simptomatice. Cu toate acestea, găsirea de particule virale reziduale în nas, gât sau plămâni nu înseamnă neapărat că aceste persoane au fost contagioase. De aici vine și marea întrebare a pandemiei: câte cazuri asimptomatice sunt vectori ai virusului și cât de periculoase sunt acestea în momentul în care vin în contact cu alte persoane?

Studiul, condus de profesorul Seungjae, s-a concentrat pe un focarul din grupul religios din Daegu, format din 303 persoane, fiind plasate în izolare cazurile pozitive cu puține sau fără simptome, unde medicii și asistentele le-au monitorizat meticulos simptomele și le-au testat încărcătura virală în mod regulat. Din 303 persoane, 89 nu au prezentat niciodată simptome, o proporție de 29%.

„Este important să subliniem că detectarea ARN-ului viral nu este sinonim cu prezența unui virus infecțios și transmisibil”, avertizează autorii studiului.

Un alt studiu făcut de opt cercetări chinezi arată că persoanele asimptomatice nu transmit virusul. Cercetarea este una amplă: din 455 de persoane puse în contact cu o persoană testată pozitiv pentru Covid, dar asimptomatică, niciuna nu a contactat virusul. Respectivii au fost supravegheați și monitorizați timp de cinci zile, iar toate testele PCR, tomografiile și analizele de sânge au infirmat prezența virusului. Din cele 455 de persoane 25% prezentau afecțiuni cardiovasculare. Cercetarea a fost indexată de National Library of Medicine și trimisă Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

De altă parte, doctorul William Hillmann de la spitalul din Massachusetts, spunea în aprilie că ”o parte semnificativă a persoanelor care sunt total asimptomatice sunt contagioase pentru o perioadă de timp”. Organizația Mondială a Sănătății susține acum același lucru, motiv pentru care distanțarea socială devenea esențială. La fel și testarea pe scară largă.

Asimptomaticii își pierd rapid imunitatea

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea California din Los Angeles, Statele Unite, a efectuat un studiu, publicat în The New England Journal of Medicine, pe un număr de 34 de persoane cu simptome ușoare de Covid și care s-au recuperat. Concluzia: la fiecare 73 de zile nivelurile anticorpilor- proteine produse de sistemul imunitar, care împiedică virusurile să infecteze celulele organismului- au scăzut la jumătate.

Cercetătorii au testat sângele subiecţilor de două sau trei ori pe o perioadă de trei luni. Rezultatele accentuează temerile că imunitatea împotriva SARS-CoV-2 ar putea să nu fie de durată la indivizii care au prezentat simptome uşoare, care alcătuiesc majoritatea persoanelor cu SARS-COV2, arată studiul

XS
SM
MD
LG