Linkuri accesibilitate

CORONAVIRUS. Românii golesc farmaciile și site-urile de măști chirurgicale, autoritățile invocă închisoarea pentru nerespectarea carantinei


O familie purtând măști chirurgicale, pe aeroportul Otopeni din Bucuresti
O familie purtând măști chirurgicale, pe aeroportul Otopeni din Bucuresti

Deși pe teritoriul României nu există cazuri depistate de coronavirus, ci doar persoane aflate în carantină, autoritățile avertizează că încălcarea condițiilor de carantină poate duce la pedepse cu închisoarea de la șase luni la doi ani.

Din momentul în care a apărut știrea că Italia are cazuri de coronovirus declarate, farmaciile din București au fost asaltate de oameni care aproape că au epuizat stocurile de măști chirurgicale și de gel dezinfectant, folosit pentru mâini.

Și site-urile de shopping on line, fie că sunt dintre cele vestite, fie cele de profil, de obiecte sanitare, au apărut emblema „stoc epuizat” la măștile care se văd la tot pasul în capitală, purtate de oameni de toate vârstele. Se mai găsesc pe olx, unde sunt vândute la prețuri mult mai mari - 200 de lei, o cutie de 50 de bucăți. La începutul lunii ianuarie, când a izbucnit în China epidemia de coronavirus, în farmacii, o cutie costa 10 lei.

Furnizorul principal al acestor obiecte sanitare era China, însă, în acest moment, vânzările către piața externă au fost sistate.

Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) a anunțat că „farmaciile dispun de un stoc minimal pentru cererile curente de măşti de protecţie, fără posibilitatea de a suplimenta, ca urmare a lipsei de stoc la nivel de producători (naţional şi internaţional)”, potrivit unui comunicat al asociației, transmis de Agerpres.

Carantina obligatorie pentru cei care vin din zonele afectate

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a cerut tuturor celor care sunt supuși carantinei să respecte strict regulile, altminteri, riscă pedepsele prevăzute de Codul penal - închisoare de la șase luni la doi ani sau amendă.

Măsuri ale autorităților române pe aeroportul Otopeni pentru depistarea Covid-19
Măsuri ale autorităților române pe aeroportul Otopeni pentru depistarea Covid-19

Toți călătorii asimptomatici din zonele afectate, Hubei (China), localitățile din zona roșie a Italiei, dar și persoanele care încă se mai află pe nava de croazieră Diamond Princess vor intra direct în carantină, pentru o perioadă de 14 zile.

Celelalte persoane care vin din regiunile Lombardia și Veneto vor intra în izolare voluntară la domiciliu timp de 14 zile, la sosirea în România. Între timp însă, coronavirusul s-a răspândit în 20 de provincii italiene, din opt regiuni, inclusiv Napoli și Florența, și au fost declarate primele cazuri în Croația și Austria. Așadar, și călătorii din aceste țări vor fi supuși acelorași reguli.

O problemă pentru România este fluxul mare de români care călătoresc în și din Italia. Doar de pe Otopeni sunt, de pildă, zece curse pe zi spre Roma și dinspre Roma, operate de diferite companii aeriene, fie ele de linie sau low cost.

Pe aeroportul Otopeni, autoritățile române distribuie un formular, cu precădere celor care sosesc din țările afectate, unde declară, pe propria răspundere, dacă au simptomele de coronavirus. Ministrul de interne, Marcel Vela, a atras, la rândul său, atenția că persoanele care nu declară adevărul în privința stării lor de sănătate riscă, de asemenea, pedepse, potrivit legii.

România nu are încă un control riguros în aeroporturi, comparativ cu alte țări. De pildă, nu există încă termoscannere de ultimă generație, care arată dacă un pasager are febră, una dintre simptomele infecției cu Covid -19. Nu sunt luate nici probe de sânge, așa cum se întâmplă pe aeroporturile din Italia sau din alte țări vest-europene.

Autoritățile române spun că sunt pregătite și se așteaptă ca țara să nu fie ocolită de virusul care deja a fost depistat la peste 80.000 de oameni, în peste 30 de țări și care a produs până acum peste 2.000 de decese, în special la persoane vârstnice sau cu probleme anterioare de sănătate.

Epidemia de coronavirus, la zi, cu date de la 25 februarie 2020
Epidemia de coronavirus, la zi, cu date de la 25 februarie 2020

Ministerul Sănătății face apel să nu se producă panică în rândul populației, mai cu seamă că nu a fost depistat până acum niciun caz de infecție cu virusul transmisibil de la om la om.

Pe site-ul ministerului, chiar în deschidere, sunt 10 sfaturi pentru a te păzi de coronavirus.

  1. Spălați-vă mâinile de multe ori;
  2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  3. Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;
  4. Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;
  5. Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
  6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
  7. Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
  8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
  9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
  10. Animalele de companie nu transmit coronavirus.​

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG