Linkuri accesibilitate

CORONAVIRUS.Recomandările partidelor privind starea de urgență trimise lui Iohannis


President Klaus Iohannis and prime minister Ludovic Orban
President Klaus Iohannis and prime minister Ludovic Orban

Comisiile de Sănătate, Apărare și Juridică din Parlament au dat un raport favorabil decretului emis de președintele Klaus Iohannis privind starea de urgență, dar parlamentarii au venit cu o serie de recomandări și observații asupra documentului. De pildă, PSD cere reintroducerea șomajului tehnic, care le-ar permite angajatorilor să amâne cu trei luni plata taxelor pentru angajați, într-o perioadă în care aceștia sunt plătiți parțial.

Votul final asupra decretului urmează să fie dat joi, iar recomandările și observațiile vor fi trimise la Palatul Cotroceni, dar și la Palatul Victoria. Observațiile parlamentarilor sunt opționale. Președintele poate ține cont de ele sau nu.

Parlamentul are la dispoziție cinci zile pentru a aproba decretul privind starea de urgență, din momentul intrării decretului în vigoare.

Din cauza problemelor legate de coronavirus, ședințele comisiilor de specialitate din Parlament se țin online, iar deputații și senatorii depun recomandări și observații în scris sau în timpul discuțiilor. Decretul a primit aviz favorabil de la comisiile de buget și drepturile omului, dar și un raport favorabil din partea Comisiilor de sănătate. Cu o singură absență, s-a dat un vot în unanimitate încuviințării stării de urgență în Comisiile de sănătate. Comisiile Juridice au dat și ele un vot pozitiv pentru decretul prezidențiale.

Cu toate acestea, legea prevede că decretul privind starea de urgență este adoptat sau respins de forul legislativ. Deci președintele poate lua în seamă observațiile primite sau, la fel de bine, le poate ignora.

În cazul în care Parlamentul ar da un vot negativ, președintele Iohannis ar trebui să emită un decret de revocare a stării de urgență. Din declarațiile publice de până acum, liderii principalelor partide nu au exprimat poziții categorice împotriva decretului privind starea de urgență. Raport favorabil a primit și din partea Comisiilor de Apărare, cu 32 de voturi pentru și o singură abținere.

Recomandările și observațiile deputaților și senatorilor urmează să fie trimise la Palatul Cotroceni. În votul din plen, se supune votului doar varianta venită de la Administrația Prezidențială.

USR a propus o serie de recomandări în Comisia de Sănătate prin senatorul Adrian Wiener și deputatul Emanuel Ungureanu.

  • Prelungirea valabilității scrisorilor medicale de la specialiști în baza cărora medicii de familie pot prescrie medicația pentru pacienții cronici.
  • Prelungirea valabilității referatelor de la specialiști pentru dispozitive medicale/oxigen la domiciliu.
  • Eliminarea temporară a adeverinței necesare de la angajator pentru acordarea concediului medical.
  • Eliminarea obligativității vizării concediilor medicale de către medicul de familie
  • Prelungirea perioadei de valabilitate a certificatelor de invaliditate sau a celor de încadrare în grad de handicap.
  • Protocol de tele-monitorizare de către medicul de familie a pacienților cronici cu risc de decompensare pentru scăderea ratei spitalizărilor evitabile, precum și a cazurilor ușoare de COVID-19 care vor fi manageriate la domiciliu. (Adrian Wiener)
  • Eliberarea de către casele de Asigurări a documentelor pentru pacienții oncologici în format electronic ( adeverințe, de asigurat, etc)
  • Eliberarea online a rețetelor pentru terapiile orale care nu necesita examinări (imagistice, laborator, etc) de evaluarea a răspunsului la tratament, fără Cardul de sănătate ( prin verificarea calității de asigurat in PIAS) sau pe baza adeverinței de asigurat in situațiile când PIAS nu funcționează. Acest tip de serviciu trebuie însoțit de documentarea unei discuții cu pacientul, telefonic sau pe Skype, FaceTime, etc, din care sa reiasă ca pacientul poate continua tratamentul
  • Pe perioada stării de urgență se va asigura decontarea integrală a prețului medicamentelor incluse în lista medicamentelor compensate.
  • Pe perioada stării de urgență, farmaciile pot deroga de la programul comunicat caselor județene de asigurări de sănătate sau Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București fără necesitatea încheierii actului adițional prevăzut de HG nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019, Anexa 2 art. 152 lit k.
  • Pe perioada stării de urgență, se derogă de la obligația privind semnarea de către asigurat sau de către persoana care ridică medicamentele în numele asiguratului a componentei eliberare a prescripției medicamentele pentru medicamente cu și fără contribuție personală în toate situațiile prevăzute de art. 1 din Anexa 36 din Normele metodologice de aplicare a HG nr. 140/2018 aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 397/836/2018.
  • De asemenea, pe perioada stării de urgență, se derogă de la obligațiile de informare și obținere a oricărui acord care necesită semnătura asiguratului/primitorului pe prescripție
  • Pe perioada stării de urgență prin derogare de la prevederile art. 2 din Anexa 36 din Normele metodologice de aplicare a HG nr. 140/2018 aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 397/836/2018, bolnavii cu afecțiuni cronice și bolnavii cu boli cronice stabilizate și cu schemă terapeutică stabilă vor putea beneficia de mai multe prescripții medicale pentru boala cronică respectivă pentru perioada acoperită de prescripția medicală

Recomandările PSD în materie de sănătate

PSD a venit cu o serie de recomandări prin Maricela Cobuz, Radu Sebastian Tamara Ciofu și Florin Buicu.

  • Pacienții cronici să beneficieze de rețeta compensată 180 de zile (in loc de 90 de zile cum este acum)
  • Asigurarea urgentă a finanțării contractelor pentru achiziționarea aparatelor de ventilație mecanică pentru toate unitățile spitalicești din România, inclusiv pentru cele suport.
  • Prelungirea valabilității scrisorilor medicale de la specialiști în baza cărora medicii de familie pot prescrie medicația pentru pacienții cronici.
  • Prelungirea valabilității referatelor de la specialiști pentru dispozitive medicale/oxigen la domiciliu.
  • Eliminarea temporară a adeverinței necesare de la angajator pentru acordarea concediului medical.
  • Eliminarea obligativității vizării concediilor medicale de către medicul de familie.
  • Prelungirea perioadei de valabilitate a certificatelor de invaliditate sau a celor de încadrare în grad de handicap.
  • Protocol de tele-monitorizare de către medicul de familie a pacienților cronici cu risc de decompensare pentru scăderea ratei spitalizărilor evitabile, precum și a cazurilor ușoare de COVID-19 care vor fi gestionate la domiciliu.
  • 381 Pe perioada stării de urgență se elimină:(1) Obligativitatea obținerii adeverinței necesare de la angajator pentru acordarea concediului medical.(2) Obligativitatea vizării concediilor medicale de către medicul de familie.

De asemenea, deputatului Florin Buicu a recomandat reformularea unor articole din decretul de urgență.

PNL a venit cu recomandări în Comisia de Sănătate prin deputatul Antoaneta Ioniță.

  • Includerea consultațiilor telefonice decontate cabinetului de medicină de familie, în același regim în care sunt decontate acum consultațiile în persoana de tip acut, subacut și cronic.
  • Excepție de la utilizarea cardului în cazul consultațiilor telefonice.

PMP a propus recomandări și observații prin deputatul Petru Movilă

  • Competarea art 51 al 3 cu precizarea ca organele de poliție efectuează pază și supravegherea celor carantinați. Motivație: stare conflictuală cu cei cazați, lipsa oricărei activități medicale în locație, lipsa asigurării protecției la agresiuni verbale sau de alta natură a angajaților DSP, personalul DSP și așa insuficient este cu alte activități și acțiuni.

UDMR a fost reprezentată de deputatul Vass Levente, care a venit cu următoarele recomandări.

  • Trebuie reglementată suplimentar metodologia acordării serviciilor de sănătate la pacienții izolați cu probleme diagnostice acute de altă natură sau chiar la pacienții cu infecții deja confirmate cu SARS CoV2 in carantină la domiciliu. Cine se duce, cui se adresează pentru ajutor de alta specialitate medicala, cum se protejează, cine îl ajută în acest sens(haine, ecograf mobil, ekg mobil etc.) Aceste aspecte nu vor fi reglementate de sistemul spitalicesc copleșit, iar medicii de familie nu o sa aibă la cine apela în numele bolnavului infectat.

Raport favorabil în Comisia de Apărare

În cadrul Comisiei de Apărare, au fost depuse recomandări și observații care urmează să ajungă la Palatul Cotroceni. Inclusiv liberalii au depus astfel de sugestii pentru președintele Klaus Iohannis.

  • Pe toată perioada stării de urgență este interzisă achiziționarea în scopul revânzării de materiale sanitare sau de produse alimentare de bază, dacă diferența de preț stabilită cu ocazia revânzării depășește dublul prețului existent la data de 1 ianuarie 2020 pentru materialul sanitar/produsul alimentar de bază. Fapta constituie contravenție și se sancționează cu amendă de 20.000 de lei și confiscarea stocului de materiale/produse supus revânzării. Contravenția se constată de către Poliție, Jandarmerie, organele administrației publice locale investite cu atribuții de control comercial, autoritățile publice centrale cu atribuții de protecție a dreptului consumatorului. (Florin Roman - PNL)
  • Pandemia de Covid-19 care afectează în acest moment România reprezintă o împrejurare imprevizilă și insurmontabilă, mai presus de voința și controlul părților și poate elibera, la simpla notificare transmisă de partea afectată, de obligațiile contractuale care devin imposibile sau nerealizabile ca urmare a evenimenului de forță majoră, pe toată durata de existență a împrejurărilor imprevizile și insurmontabile și cu obligația părții afectate de a remedia această imposibilitate de îndată ce va fi posibil. (Victor Ponta - ProRomânia)
  • Deputatul PSD Vlad Bontea dorește să se interzică adunările publice de orice fel și să se interziă portul de armă în spațiul public, cu excepția forțelor de ordine.

Președintele Klaus Iohannis a emis decretul privind starea de urgență la începutul acestei săptămâni.

„Amendamentului" președintelui interimar al Senatului

Titus Corlățean a depus un „amendament" prin care cere ca pentru prevenirea răspândirii COVID 19 să fie menționate explicit libertatea de exprimare și dreptul la informație ca drepturi fundamentale care pot să fie restrânse pe durata stării de urgență. Cele două categorii nu apăreau în decretul prezidențial la articolul 2. Senatorul PSD își motivează această recomandarea prin faptul că în anexa numărul doi la decretul privind starea de urgență se instituie o serie de măsuri care vizează libera exprimare și dreptul la informație, însă în „enumerarea exhaustivă a restrângerii drepturilor de la articolul 2 din decret nu se regăsesc enumerate aceste două drepturi fundamentale".

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG