Linkuri accesibilitate

Coronavirusul din China, declarat urgență mondială de OMS


OMS a declarat coronavirusul „urgență mondială”
OMS a declarat coronavirusul „urgență mondială”

Noul coronavirus a fost declarat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), „o urgență de sănătate publică la nivel internațional”, deoarece focarul continuă să se răspândească în afara Chinei.

„Permiteţi-mi să fiu clar, această declaraţie nu este un vot de neîncredere în China. Cea mai mare preocupare a noastră este posibilitatea ca virusul să se propage în ţări cu sisteme de sănătate mai slabe", a declarat șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de BBC.

Oficialul a anunţat decizia, la Geneva, după reuniunea Comitetului de urgenţă al OMS, un grup independent de experţi, pe fondul dovezilor în creştere că virusul se răspândeşte în mai multe țări din afara Chinei, notează AFP.

Comitetul OMS, prezidat de Didier Houssin din Franţa, este compus din 16 experţi independenţi.

Numărul morților a ajuns în China la 170 de persoane și 8.137 de îmbolnăviri.

OMS a spus că au fost înregistrate 98 de cazuri în 18 țări din afara țării, dar nu au existat decese. Cele mai multe cazuri au apărut la persoane care au călătorit din orașul chinez Wuhan, unde a început focarul.

Cu toate acestea, au existat opt cazuri de infecție de la om la om - în Germania, Japonia, Vietnam și Statele Unite.

Săptămâna trecută, experţii au decis să nu declare urgenţa, în aşteptarea mai multor informaţii din China şi a unor dovezi de transmitere a virusului de la om la om în alte ţări, astfel încât să fie îndeplinite criteriile pentru declararea urgenţei globale.

Declararea unei urgenţe globale declanşează recomandări către toate ţările vizând prevenirea sau reducerea răspândirii transfrontaliere a bolii, evitând interferenţele nenecesare cu comerţul şi călătoriile.

Multe țări și-au îndemnat deja cetățenii să nu viziteze China, în timp ce unii au interzis intrarea călătorilor din centrul chinezesc Wuhan, unde a apărut virusul pentru prima dată.

SUA au raportat primul său caz de transmitere a virusului de la om la om pe pământ american - un bărbat din Chicago care a contractat boala de la soția sa, care a călătorit la Wuhan.

Companiile aeriene au început să anuleze zborurile către China încă de miercuri și au continuat să o facă și joi. Israelul a interzis toate zborurile din China, în timp ce Rusia a spus că va închide granița de est cu China.

Peste 6.000 de turiști au fost puși sub izolare la bordul unei nave de croazieră dintr-un port italian, după ce doi pasageri chinezi au fost izolați sub suspiciunea că ar fi purtători ai virusului. Ulterior, testele au ieșit negative.

Citește și:

Tot ce știm din surse științifice despre noul virus din China

XS
SM
MD
LG