Linkuri accesibilitate

Tot ce știm din surse științifice despre noul virus din China


Fotografie microscopică a noului coronavirus
Fotografie microscopică a noului coronavirus

Un virus nou, o epidemie și multe speculații. Datele științifice publice din acest moment nu susțin însă teorii răspândite pe internet sau rețele de socializare.

Ce este 2019-nCov?

Noul virus descoperit în China și raportat de autoritățile chineze în cadrul mai multor mecanisme de alertă comună internațională – printre care Inițiativa Globală pentru Diseminarea Informațiilor despre Influenza (Gripă) – face parte din familia coronavirușilor.

Această familie cuprinde viruși care se găsesc în mod normal la diferite specii de animale precum cămile, vite, pisici sau lilieci.

În situații rare, un coronavirus poate trece de la o specie la alta, de la un animal infectat la om, cum a fost cazul îmbolnăvirilor cu SARS sau MERS.

În ciuda speculațiilor, infectarea unui om de la un animal nu înseamnă neapărat consumarea cărnii acelui animal, respectiv ingestarea virusului. Este suficient, de exemplu, într-o situație ipotetică, să mângâiați o pisică bolnavă și să duceți mâna nespălată la gură.

* SARS a fost un coronavirus apărut între 2001 și 2003, cu originea dovedită la o specie de lilieci. Epidemia a infectat puțin peste 8.000 de oameni. 774 de decese au fost raportate în urma SARS în 17 țări.

* MERS a fost un coronavirus apărut inițial în 2012 și care a avut mai multe episoade epidemice. Originea virusului a fost stabilită la o specie de liliac din Orientul Mijlociu, iar apoi specia care a transmis virusul la om a fost cămila. Din 2012 au fost aproape 2.500 de cazuri și 858 de morți în urma acestei boli.

5 lucruri despre coronavirusul din China
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00

CONTEXT: Orice nou virus poate reprezenta un pericol la adresa oamenilor infectați și, în anumite situații specifice, poate avea potențial epidemic sau pandemic.

Deocamdată, nici noul coronavirus din China, nici SARS, nici MERS nu se apropie de pandemia de gripă din 1918. Acel virus a provocat mai multe morți decât toate victimele Primului și celui De-al Doilea Război Mondial adunate laolaltă.

Între 1918 și 1918, majoritatea victimelor erau în segmentul de vârstă 20-40 de ani. Acum, vârstnicii reprezintă majoritatea victimelor.

Cum se transmite virusul?

Informațiile inițiale din China arătau că un număr considerabil de cazuri de oameni infectați cu 2019-nCov aveau legătură cu o piață de animale vii, unde se comercializau și fructe de mare din orașul Wuhan, în China.

Ulterior, răspândirea virusului în mai multe țări și analiza epidemiologică a acestor noi cazuri au arătat că transmiterea are loc și între oameni.

În acest moment însă, comunitatea științifică nu a ajuns încă la o concluzie cu privire cât de ușor se transmite virusul de la om la om.

În cazul transmiterii SARS sau MERS între oameni, modalitatea cea mai probabilă era aceea ca particule provocate de tusea sau strănutul unui pacient infectat să ajungă la altă persoană.

Acest mecanism este același ca cel întâlnit la o gripă obișnuită sau la alte infecții respiratorii.

Care sunt simptomele?

Pentru infecțiile cu 2019-nCov confirmate în laborator, îmbolnăvirile nu au arătat o constanță a simptomelor și nici a efectelor.

Unele persoane aproape nu au avut simptome deloc, în schimb altele – cu precădere persoane în vârstă cu alte patologii asociate – au avut îmbolnăviri serioase, parte dintre ele fiind chiar mortale.

Deocamdată nu există date publice și confirmate științific care să arate că 2019-nCov a fost cauza directă a morții unui pacient. Majoritatea persoanelor care au murit aveau alte patologii asociate, iar complicațiile derivate au dus la decesul acestora.

Printre simptomele observate se numără

  • Febra
  • Tusea
  • Dificultatea de a respira

IMPORTANT: În acest moment, oamenii de știință pleacă de la premisa că simptomele, dacă apar, pot surveni într-un interval de 2 până la 14 zile de la infectarea unei persoane. Această estimare se bazează pe experiența anerioară cu perioada de incubație a viruslui MERS.

Cum se poate preveni o infecție?

În prezent nu există un vaccin împotriva 2019-nCov.

Cea mai bună metodă de prevenție este evitarea expunerii la virus.

Deși, în prezent, virusul nu a fost confirmat în România, țare se află în plin sezon de gripă. Măsuri simple aplicate zilnic pot ajuta la limitarea răspândirii oricărui virus de acest tip:

  • Spălați-vă des pe mâini, cu apă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde. Ca regulă simplu de reținut, cântați-vă de două ori în minte „Mulți ani trăiască” și e suficient ca timp.
  • Evitați atingerea ochilor, a nasului și a gurii cu mâini nespălate
  • Evitați contactul apropiat cu persoane bolnave
  • Stați acasă – nu mergeți la muncă, nu trimiteți copii la grădiniță / școală – dacă sunteți bolnavi
  • Tușiți sau strănutați într-o batistă de unică folosință, apoi aruncați-o la gunoi
  • Dacă nu aveți batistă, tușiți în interiorul cotului, nu în palme
  • Curățați / desinfectați suprafețe și obiecte pe care le atingeți des: tastaturi, întrerupătoare, clanțe, robinete etc

Ce tratament există?

Nu există un tratment antiviral special pentru 2019-nCov. Se recomandă un tratament generalist cu medicamente antivirale și sprijin pentru ameliorarea simptomelor.

Surse:

CDC – Center for Disease Control (SUA)

ECDC – European Center for Disease Control (UE)

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG