Linkuri accesibilitate

Corupția ucide. Suceava, județul cu cei mai mulți morți în accidente rutiere și sute de permise ilegale


România este pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere soldate cu victime, iar județul Suceava este pe primul loc în România la numărul de morți în accidente.
România este pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere soldate cu victime, iar județul Suceava este pe primul loc în România la numărul de morți în accidente.

De la începutul anului, câteva sute de permise de circulație au fost emise ilegal în Suceava. De șase ani, județul este pe primul loc în țară ca număr de accidente rutiere soldate cu morți.

Anul trecut, pe şoselele din judeţ au murit 83 de oameni iar Suceava a fost în 2019 județul cu cel mai mare risc de deces în accidente din România. În ultimul an, 224 de persoane au fost rănite grav în accidente rutiere petrecute în județ.
Surse judiciare au declarat pentru Europa Liberă că în cazul perchezițiilor de la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava, numai de la începutul anului, au fost eliberate prin dare de mită câteva sute de permise de conducere, cercetările fiind departe de a se încheia.

„Rutierul a fost o preocupare din 2017 pentru mine, ca prefect, fiindcă atunci am constatat, văzând cifrele statistic, în mod oficial, că eram de patru ani consecutiv pe primul loc în ceea ce privește victimele decedate”, declara, anul trecut, fostul prefect de Suceava, Mirela Adomicăi. Situația nu s-a schimbat după alți doi ani.

Oana Baciu este președinta Asociației Naționale pentru Sprijinirea Victimelor și Prevenirea Accidentelor Rutiere (ANSVPAR). „Sunt 6 ani de când județul Suceava se află pe primul loc la numărul de victime provenite din accidentele rutiere. Tot din statistici reiese că, în ultimii 5 ani, România este locul 1 în Europa, având un număr dublu de victime raportat la media europeană, medie care ne arată că la nivel european cifra este de 46 de morți la 1 milion de locuitori iar în România e de 96 de morți la 1 milion de locuitori.

Statisticile ne ajută să înțelegem că problema este din ce în ce mai stringentă și că murim prea mult pe străzi. La aflarea veștii că tocmai la Suceava o instituție cercetează faptul că un număr colosal de permise de conducere au fost acordate incorect sau ilegal ne trimite direct cu gândul la faptul că, pe lângă cauzele producerii accidentelor deja știute din statistici (viteză, neacordarea de prioritare, nepăstrarea distanței regulametare, neadaptarea la condițiile meteo/trafic), putem introduce și încurajarea comportamentului iresponsabil pentru categoria șoferilor începători și fără experiență”, ne-a declarat Oana Baciu.

Statistici sumbre

Comisarul Marius Ciotău este reprezentantul Sucevei în Corpul Național al Polițiștilor. Nu a dorit să comenteze acțiunea DNA Suceava care este în desfășurare. Dar, cunoscând bine situația din județ, Ciotău susține că, după modelul altor state, poliția nu ar trebui să mai fie implicată în eliberarea de permise. „Acest serviciu ar trebui externalizat, așa cum se întâmplă în America de Nord. Poliția nu ar trebui să aibă treabă cu această birocrație a permiselor de conducere. Funcționăm după modelul comunist, când forțele de ordine trebuiau să știe tot”, ne-a declarat Ciotău.

Președinta ANSVPAR vine cu propunerea ca cei care au dat ilegal permise de conducere, în situația în care respectivii șoferi au fost sancționați cu contravenții sau au săvârșit infracțiuni, să plătească o parte din daune alături de șoferii vinovați.

Nu ai cum să nu te gândești direct la faptul că cei care au încălcat legislația si au dat permisele pe „ochi frumoși" sunt resposabili de victimele produse pe șoselele din Suceava, chiar din România. Este interesant de urmărit istoricul șoferilor care au primit permisul de conducere ilegal, să vedem daca au comis contravenții sau infracțiuni la regimul rutier și dacă se indentifică o singură situație, atunci ar trebui ca resposabililor pentru situația creată să li se adauge parte din condamările/ amenzile șoferilor care au primit ilegal carnetele de șofer. Poate este exagerat punctul meu de vedere, dar nu pot vedea lucrurile altfel, pentru că de aproximativ 10 ani interacționez cu oameni care trec prin asemenea traume și suferința este incomensurabilă, ceea ce mă determină să asociez situațiile așa”, ne-a mai declarat Baciu.

Procurorii DNA au făcut percheziții și la Registrul Auto Român (RAR) Suceava, instituția care ar trebui să verifice starea tehnică a autovehiculelor propuse pentru înmatriculare. Conform Buletinului Siguranței Rutiere pe 2019, Suceava este pe ultimul loc în țară privind vechimea mașinilor înmatriculate, cu o medie de 17,1 ani.

Cauzele accidentelor

Din raportul de evaluare al IPJ Suceava pe anul trecut aflăm că „factorii care au concurat la producerea unor evenimente rutiere cu consecințe grave sunt și:

  • reţeaua vastă de drumuri publice din județ (locul I la nivel național),
  • zona de tranzit către frontiera de stat cu Ucraina și către partea de vest a țării;
  • parcul auto care a crescut la nivelul județului Suceava față de 01.01.2019 cu 20.148 de vehicule înmatriculate (totalizând 258.374)
  • trendul ascendent al posesorilor de permis de conducere care a crescut cu 9.294 de persoane ajungând la 251.214 de persoane din județ posesoare de permis de conducere auto.

Alte cauze identificate de polițiști sunt infrastructura rutieră precară, neadaptată necesităţilor actuale de trafic și în special a celei destinate pietonilor şi bicicliştilor din mediul rural, lipsa iluminatului în localitățile din mediul rural, lipsa unei educații rutiere corespunzătoare în rândul participanților la trafic, lipsa marcajelor rutiere pe anumite tronsoane de drum.

Împuternicitul de la Permise auto

Unul dintre cei reținuți de procurorii DNA este fostul șef al Serviciului de permise Suceava, Radu Obreja. Acesta a fost în funcție doar un an, din octombrie 2017 până în 2018, fiind împuternicit succesiv de două ori la conducerea instituției.

Despre acesta, DNA susține că „ în anumite zile, în funcție de numărul de candidați care fraudau proba teoretică, putea încasa cu titlu de mită peste 20.000 euro”. Banii erau dați unei persoane de încredere care achiziționa diverse imobile al căror proprietar era în fapt Obreja, „fie transforma sumele de bani în valută convertibilă pe piața neagră a schimbului ilegal de valută”.

DNA Suceava a reținut în acest caz 14 inculpați, printre care 7 polițiști și doi funcționari publici care, în perioada 2018 - 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi format o grupare infracțională condusă de Radu Obreja în care, alături de polițiști și funcționari, ar fi fost cooptate mai multe persoane, printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.).

Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor. Promovarea candidaților s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică. La înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau / facilitau / asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea / verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor”, se arată într-un comunicat al DNA.

După efectuarea a 67 de percheziții, polițiștii au găsit peste un milion de euro în locuințele percheziționate. Unele bancnote erau ținute în seif, altele erau ascunse în pereți sau depozitate în ligheane, ori găleți.


Cei 14 inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală față de alte 18 persoane.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG