Linkuri accesibilitate

Peste 1,2 milioane de euro, ridicate de la rețeaua permiselor auto de la Suceava. Mita ajungea și la 6.000 de euro


Banii ridicați de procurorii DNA în urma perchezițiilor de la Permise Suceava.
Banii ridicați de procurorii DNA în urma perchezițiilor de la Permise Suceava.

Procurorii DNA au destructurat o rețea infracțională din cadrul Serviciului de Permise Suceava și a Registrului Auto Român, care se ocupa cu falsificarea de permise de conducere în schimbul unor sume ce ajungeau și la 6.000 de euro.

UPDATE: În urma perchezițiilor, procurorii au ridicat peste 1,2 milioane de euro, 790.000 de lei, 12.000 de dolari și 1.500 de lire sterline, bani cash. Au mai fost găsite 37 de ceasuri de lux, 21 de brățări, 18 lanțuri și patru pandantive de aur. Au mai fost ridicate și opt mașini de lux. Despre toate se suspectează că provin din mită.

Procurorii DNA arată că începând cu 2018, la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Suceava s-a creat o rețea infracțională formată din polițiști, funcționari, instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.). Gruparea făcea bani din mită la obținerea permiselor de conducere de către diverse persoane, cât și din înmatricularea ilegală de autoturisme.

La examenul auto la Suceava, mercurialul șpăgilor arăta astfel, spune DNA: 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.

La înmatricularea de autoturisme, membrii grupării cereau mită între 200 și 1.000 de euro pentru urgentarea și facilitarea omologării RAR sau a înmatriculării.

„Urmare a acestor demersuri, omologarea/verificarea tehnică, respectiv înmatricularea autoturismelor erau realizate rapid fără a mai fi nevoie de programare, iar în unele cazuri, chiar în condițiile în care documentele nu erau complete sau nu erau în regulă ori autoturismele prezentau defecțiuni tehnice majore”, arată procurorii DNA.

DNA a transmis că efectuează 67 de percheziții joi dimineață în București și în județele Suceava, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Neamț și Bacău, în trei cauze cu infracţiuni de corupție, spălarea banilor și constituirea unui grup infracțional organizat.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog, a arătat că pentru obținerea frauduloasă a unui permis de conducere se oferea mită între 5.000-7.000 de euro.

Printre suspecți se află și angajați ai Serviciului de Permise și Înmatriculări Suceava.

„Probele instrumentate în acest caz au evidențiat crearea unei rețele de intermediere a obținerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice și a celei practice în schimbul unei sume cuprinsă între 5.000 și 7.000 de euro pentru un permis", a arătat Monica Dajbog.

Polițiștii au găsit până acum aproape un milion de euro în locuințele percheziționate. Unele bancnote erau ținute în seif, altele ascunse în pereți sau depozitate în ligheane, ori găleți, potrivit unor surse citate de G4media.

Perchezițiile au loc la Serviciul Județean Anticorupție Suceava, la Serviciul Permise Suceava, la un atelier unde erau confecționate plăcuțe cu numere de înmatriculare, precum și la reprezentanțele RAR din București și din Suceava, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Neamț și Bacău, conform surselor judiciare.

XS
SM
MD
LG