Linkuri accesibilitate

Corupție pe două benzi la RAR | Mită pentru ITP, dar și pentru atestatul de inginer


În traficul din România se află multe mașini care au obținut ITP fără drept. E una dintre cauzele nenumăratelor accidente rutiere care au loc în țara noastră.
În traficul din România se află multe mașini care au obținut ITP fără drept. E una dintre cauzele nenumăratelor accidente rutiere care au loc în țara noastră.

„Atențiile” acordate de șoferi unor inspectori de la RAR pentru inspecția tehnică a mașinii au intrat în folclorul popular. O anchetă DNA scoate la iveală că și unii ingineri primesc atestatele tot cu mită. România e țara cu cele mai multe victime în accidente rutiere pe cap de locuitor din UE.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași au în lucru un dosar în care principalul suspect este un apropiat al liberalilor ieșeni, pe nume Dragoș Mandache.

În vârstă de 33 de ani, tânărul a fost consilier personal al fostului ministru liberal Cristian Adomniței în perioada în care acesta era parlamentar. Din 2017 ocupă funcția de coordonator zonal al Departamentului Inspecții Tehnice Periodice și Supraveghere Parc Național de Vehicule din cadrul Registrului Auto Român (RAR.)

RAR este instituția care, prin intermediul reprezentanțelor din teritoriul sau al unor operatori economici autorizați, autentifică starea tehnică a mașinilor care se află în circulație.

Reprezentanțele RAR sau operatorii economici autorizați să efectueze inspecțiile tehnice periodice (ITP) au fost, în ultimii ani, vizate de mai multe anchete de corupție instrumentate de parchetele județene sau de DNA. Investigațiile au relevat că unii ingineri solicită diverse sume de bani pentru a ignora defecțiuni ale mașinilor pentru care se solicită înmatricularea sau ITP.

Astfel, mașini care ar trebui reparate sau casate circulă în continuare pe drumurile publice din România, de departe cele mai periculoase din Uniunea Europeană, potrivit statisticilor privind accidentele rutiere.

Verificarea autoturismelor este efectuată de către inspectori tehnici atestați, persoane cu studii de specialitate care au absolvit un program de atestare și care, la fel cum mașinile merg odată la doi ani pentru inspecția tehnică, trebuie să își redemonstreze abilitățile și să obțină un certificat de retestare în aceeași perioadă.

Ancheta instrumentată de DNA Iași a vizat operatori economici din regiunea Moldovei, Iași, ai căror ingineri ar fi pretins mită pentru a ignora defecțiunile mașinii, dar care ar fi și oferit bani pentru a obține certificatele de reatestare.

Potrivit unor documente oficiale obținute de Europa Liberă, investigația vizează și presupuse fapte de luare de mită ale lui Dragoș Mandache, care ar fi primit bani pentru a oferi certificatele de reatestare unor ingineri. Mandache, prin avocat, a negat acuzațiile.

„Grup infracțional organizat”

Dosarul 66/P/2020 a fost deschis de DNA Iași anul trecut și a vizat 29 de angajați ai unor service-uri autorizate RAR din Bârlad/jud. Vaslui și Mărgineni/jud. Bacău. Aceștia au fost suspectați de infracțiuni de luare de mită sau folosirea unor informații ce nu sunt destinate publicitării, dar și de grup infracțional organizat.

„Din probatoriul administrat a rezultat faptul că în cadrul SITP SC A.A.C. SRL Bârlad (n.r. prescurtarea aparține redacției), inspectorii tehnici atestați RAR au dezvoltat și perfectat o practică de a pretinde și primi sume de bani pentru a atesta în mod nereal efectuarea inspecției tehnice perioadice a vehiculelor, fără ca acestea să fie efectiv prezente în cadrul SITP”, se arată în actele de la dosar, potrivit unor surse judiciare.


La începutul lunii mai 2021, procurorii DNA au efectuat percheziții și au chemat la audieri mai mulți ingineri vizați de corupție. Mai mulți dintre aceștia au făcut denunțuri în care au arătat că i-ar fi oferit sume de bani lui Dragoș Mandache.

Inginerii descriau o piramidă a corupției în care banii pe care ei îi pretindeau de la șoferi ar fi ajuns, în cele din urmă, la Dragoș Mandache. Acesta ar fi închis ochii și nu ar fi sancționat service-ul din Bârlad atunci când a descoperit că acesta a încălcat legea. Cel puțin trei denunțuri ar fi fost făcute împotriva lui Mandache, potrivit surselor Europa Liberă.

Conform DNA, o faptă ar fi fost comisă la finele anului 2019. Atunci, un inginer din Bârlad, Ionut V., s-a întâlnit cu Dragoș Mandache la Iași. Cel din urmă i-a spus că are o sesizare cu privire la faptul că la service-ul pe care îl reprezintă ar fi fost acordate ITP-uri pentru mașini care nici măcar nu au fost prezente la verificare.

„Mandache Dragoș i-a arătat lui V. Ionuț sesizarea formulată, precum și numerele vehiculelor indicate în sesizare, solicitându-i să facă poze, antedatate, cu vehicule cu caracteristici similare, pe care să monteze numere de plastic identice cu cele care fac obiectul sesizării, pentru a clasa lucrarea”, arată procurorii DNA în documentele de la dosar. Regia era necesară deoarece, teoretic, mașinile a căror verificare este efectuată sunt fotografiate de ingineri.

Pentru „ajutor”, Mandache ar fi pretins suma de 10.000 de euro, remisă în trei tranșe.

Același Ionuț V. a susținut în ianuarie 2021 examenul de reatestare ca inspector tehnic. Procedura presupune o examinare teoretică și una practică ce pot fi susținute la reprezentanțele RAR. Ionuț V. a susținut examenul cu Mandache, arată DNA, care ar fi primit pentru a-l promova suma de 1.000 de euro.

O altă pretinsă faptă de luare de mită a fost în februarie 2021, când același Ionuț V. i-ar fi dat 10.000 de lei lui Mandache pentru ca acesta să nu sancționeaze faptul că la service-ul din Bârlad nu funcționau camerele video. Acestea ar fi trebuit să înregistreze verificările tehnice.

Mandache a fost reținut de DNA iar Tribunalul Vaslui a decis, în primă instanță, să îl aresteze pentru 30 de zile.

„Lipsa unei reacţii ferme a autorităţilor statului faţă de săvârşirea unor astfel de fapte este de natură a crea confuzie, îngrijorare şi neîncredere a cetăţenilor faţă de organele statului şi, ca atare, se impune o reacţie promptă şi pe măsura pericolului generat, activităţile de interes public fiind incompatibile cu ideea de funcţionari ce manifestă un comportament sancţionat de legiuitor prin normele edictate, fiind afectat astfel prestigiul funcţiei de demnitate publică şi, în final, aduse prejudicii şi actului de justiţie”, au motivat judecătorii Tribunalului Vaslui, cei care au luat decizia.

Curtea de Apel Iași, prin decizie definitivă, a admis însă contestația formulată de Mandache și a decis ca acesta să fie cercetat sub control judiciar. „Pot spune ca acuzațiile aduse de catre DNA domnului Mandache, sunt șocante! O monstruozitate construită în arestul IPJ Iași printr-un denunț, dosar ținut ascuns prin manopere insidioase de interpretare a normelor de procedura penală, în mod nedorit și regretabil, am deja vu-uri ale perioadei 2014-2017”, ne-a declarat avocatul Cristian Curcă, apărătorul lui Dragoș Mandache.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG