Linkuri accesibilitate

O familie cu doi copii are nevoie de peste 2.000 de euro/lună pentru un trai decent


Un ultimil raport privind nivelul de trai din România arată că e nevoie 3.972 lei/lună pentru o persoană adultă singură.
Un ultimil raport privind nivelul de trai din România arată că e nevoie 3.972 lei/lună pentru o persoană adultă singură.

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie cu doi adulţi şi doi copii a crescut în 2024 cu 4,7% faţă de 2023, de la 9.978 lei/lună (aproximativ 1.995 de euro) la 10.450 lei/lună ( aproximativ 2.090 euro), potrivit unui raport al Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Sydex România.

Valoarea pentru acest coş minim de consum a fost actualizată pentru septembrie.

Raportul arată că valoarea coşului lunar pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 8.586 lei, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 6.435 lei, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.972 lei.

Fundaţia Friedrich Ebert şi Sydex precizează că recalcularea valorii coşului s-a realizat pe baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2024 raportat la luna septembrie 2023.

Creşterea valorii totale a coşului de consum în acest an e determinată de creşterea costurilor pentru majoritatea capitolelor, cu excepţia cheltuielilor cu locuinţa (cheltuielile cu utilităţile şi întreţinerea).

Creşterile cele mai semnificative (peste 100 de lei pe lună) au fost pentru alimentaţie şi pentru achiziţionarea unei locuinţe.

„Ideea unui coş minim de consum pentru un trai decent presupune alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată. Pe lângă nevoile imediat necesare supravieţuirii - adăpost, alimentaţie - coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.)", arată Fundaţia Friedrich Ebert România.

  • 10.450 lei/lună pentru o familie de 2 adulți și 2 copii
  • 8.586 lei/lună pentru o familie de 2 adulți și 1 copil
  • 6.435 lei/lună pentru o familie de 2 adulți fără copii
  • 3.972 lei/lună pentru o persoană adultă singură

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG