Linkuri accesibilitate

Personalul medical îngrijesc un pacient infectat cu Covid în interiorul unui spital mobil.
Personalul medical îngrijesc un pacient infectat cu Covid în interiorul unui spital mobil.

Covid | 125 de decese. Printre ele și o fată de 17 ani nevaccinată, cu comorbidități

România a intrat în valul V al pandemiei de Covid. Fără certificat verde, cu o rată de vaccinare de numai 41%, mult sub media europeană, dar și fără restricții care să limiteze răspândirea virusului, specialiștii se așteaptă ca numărul de cazuri noi să crească de la zi la zi.

19:08 18.2.2022

Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 18 februarie este următoarea:

15:00 18.2.2022

Rata de pozitivare este de 21,24%, în scădere față de ziua anterioară. În ultimele 24 de ore au fost 14.524 de cazuri noi de coronavirus la 68.379 de teste efectuate - 20.792 teste RT-PCR și 47.587 teste rapide antigen. Au fost înregistrate 135 decese, dintre care 10 anterioare. Dintre cei morți de COVID, 114 erau nevaccinați. Printre cei decedați se numără și o fată de 17 ani, cu comorbidități, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

Din totalul de 135 de pacienți decedați, 114 au fost nevaccinați și 21 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între grupele de vârstă 30-39 ani și peste 80 ani. 19 dintre pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități, iar pentru 2 pacienți nu au fost raportate comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 9.614, cu 100 mai puțin decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 1.132 de persoane, cu 13 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 1.132 de pacienți internați la ATI, 978 sunt nevaccinați.

21:56 17.2.2022

Purtarea măștii la interior, ultima măsură care va fi eliminată. Recomandare pentru purtarea ei și în spații deschise

Ultima măsură anti-Covid care va fi eliminată va fi purtarea măştii de protecţie la interior, a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, într-o conferință de presă susținută joi.

„Probabil se va umbla la capacitățile sălilor unde se întâmplă anumite activități sau eliminarea măştii la exterior. Sunt anumite măsuri de relaxare care se vor lua dacă se continuă trendul de scădere și la terapie intensivă, și a numărului de cazuri”, a spus șeful DSU, întrebat cu privire la un eventual calendar al eliminării restricțiilor.

El a spus că, în prezent sunt în vigoare toate restricțiile, inclusiv cea de purtare a măștii în spațiile publice deschide, în ciuda deciziei anunțate miercuri de Curtea Constituțională.

El a spus că este așteptată motivarea CCR pentru ca guvernul să poată decide ce reglementări trebuie adoptate.

„Dacă se menține actualul trend de scădere, într-o lună vom fi într-o situație mult mai bună și vizibilă din punct de vedere epidemiologic. Să nu uităm că suntem la 15.000 de cazuri, care în urmă cu câteva luni ne speriau pe toți. Situația încă nu e stabilizată”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare Anti-Covid.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare Anti-Covid.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare Anti-Covid.

„Recomand purtarea măștii în continuare, astfel putem evita îmbolnăvirile și mai ales decesele”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

21:48 17.2.2022

Raed Arafat: Vaccinații care fac HIV, o „bazaconie”, o „dezinformare”

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a atras atenția joi asupra unei dezinformări care circulă în ultima vreme, potrivit căreia persoanele vaccinate împotriva Covid fac virusul HIV.

„Atenţie foarte mare la cine crede astfel de bazaconii, pentru că este o dezinformare extrem de gravă şi care nu are absolut nicio bază ştiinţifică", a declarat șeful DSU într-o conferință de presă.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență

„Este o chestie făcută numai că să sperie oamenii ca să nu se vaccineze. Sunt doar modalități de a speria populația", mai spune Raed Arafat, care îi îndeamnă pe oameni să se delimiteze de astfel de informații și să nu le răspândească.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG