În perioada 28 mai - 2 iunie 2021 au fost raportate 95 de decese COVID petrecute în trecut, potrivit calculelor făcute de Europa Liberă. Decesele provin din județele Bacău, Neamț, Botoșani, Călărași, Hunedoara și Brăila. Reprezentanții DSP-urilor susțin că, până la finalul lunii iunie, baza de date cu decesele COVID va fi reactualizată zilnic cu decesele neînregistrate până acum, la cererea Ministerului Sănătății.
În urmă cu două săptămâni, ministrul Ioana Mihăilă a făcut public un raport privind decesele COVID-19 din care reieșea că există o diferență de 7.201 decese COVID-19 între cele două platforme în care raportează spitalele: AlerteMS și CoronaForms. Diferența a fost înregistrată din aprilie 2020 până la 31 martie 2021.
În prezent, decesele mai vechi sunt introduse zilnic de către DSP-uri, iar în raportarea oficială sunt înregistrate ca apărând anterior zilei curente.
Unul dintre județele unde apar astfel de decese este Bacău, unde până acum au fost înregistrate 26.000 de cazuri de infectare COVID-19 și 991 decese COVID-19. Sub o sută din aceste decese sunt de anul trecut și au fost introduse în sistemul de raportare în aceste zile. Directorul DSP Bacău, dr. Mihaela Arim, spune că decesele nu au fost introduse la timp din mai multe motive, principalul fiind volumul mare de muncă din spitale.
„Multe decese neraportate au fost de la spitale unde numărul de cazuri a fost foarte mare, activitatea a fost foarte intensă. Sunt diferiți medici care au greșit, nu e unul singur. Spitalele unde au fost cele mai multe internări au avut și cele mai multe decese, pentru că au avut și secție de ATI și automat acolo au apărut multe decese”, arată Mihaela Arim cauza pentru care morții COVID nu au fost înregistrați la timp.
Din cele 26 de decese vechi raportate în 2 iunie 2021, 10 provin din județul Călărași. În total, de la începutul pandemiei, județul Călărași a înregistrat 183 de decese COVID-19. „În momentul în care s-a solicitat verificarea de către Ministerul Sănătății am constatat că mai erau decese COVID neanunțate”, a spus Camelia Truică, epimediolog la DSP Călărași.
Medicul spune că morții de COVID-19 neînregistrați la timp au fost înmormântați potrivit protocoalelor în vigoare, pentru că erau contacți direcți COVID. Numai că spitalele nu i-au înregistrat în CoronaForms ca decese de COVID-19. „De multe ori, la spitale, cazurile au rămas neraportate pentru că fiecare a crezut că a anunțat altcineva”, completează Camelia Truică.
DSP Hunedoara: „Spitalele au mai omis să ne transmită decesele COVID”
DSP Huneadoara a raportat miercuri-2 iunie 2021- 15 decese COVID-19 vechi, dar mai sunt de verificat alte câteva zeci de decese de anul trecut și din ultimele luni.
„Au fost foarte multe decese din alte județe și n-au ajuns hârtiile la noi. În plus, și spitalele de la noi au avut probleme de personal în acea perioadă în care au fost multe cazuri de infectări și au mai omis să ne transmită decesele COVID”, susține Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
În acest județ, de la începutul pandemiei, numărul deceselor de COVID-19 a fost de 1.011, adică 4,19% din totalul pacienților pozitivi, după cum arată directorul DSP Hunedoara. În următoarele zile, pe măsură ce sunt verificate, vor fi introduse în sistem și alte decese.
„Mai avem undeva la 190 de decese la care s-a stabilit că nu COVID a fost cauza morții”, mai arată Sebastian Mezei.
Statistica din județul Botoșani a fost schimbată după ce a mai apărut un deces din perioada anterioară.
„Avem un singur caz de deces neînregistrat care a fost în alt județ. În momentul în care a început procesul de reevaluare a deceselor ca urmare a diferențelor între AlerteMS și CoronaForms s-au reluat absolut toate codurile de deces emise de spitale și codurile de deces înregistrate de DSP-uri și s-au comparat și am găsit un singur deces neînregistrat”, a spus dr. Irina Alecu, epidemiolog la DSP Botoșani.
Tot aici, medicii au găsit o diferență de 44 de decese între platformele Alerte MS și Coronaforms. „Acești pacienți au avut COVID, dar nu au murit de COVID”, mai arată dr. Irina Alecu.
95 de decese vechi, în ultimele 5 zile
- 28 mai 2021 - în total 43 de decese, dintre care 10 decese sunt anterioare. Astfel, unul dintre decese s-a produs în luna noiembrie a anului 2020, unul în luna ianuarie 2021, două în luna martie 2021 și 6 în luna aprilie a acestui an. Decesele în plus provin din județele Bacău, Brăila, Neamț.
- 29 mai 2021 - în total 73 de decese, dintre care 41 decese sunt anterioare: unul dintre decese s-a produs în luna august a anului 2020, unul în septembrie 2020, trei în octombrie 2020, 15 în noiembrie 2020, cinci în decembrie 2020, trei în luna ianuarie 2021, patru în februarie 2021, șapte în luna martie 2021 și două în luna aprilie a acestui an.
- 30 mai 2021 – în total 29 de decese din care șapte decese sunt anterioare: unul s-a produs în luna august a anului 2020, unul în septembrie 2020, două în noiembrie 2020, unul în luna martie 2021 și două în luna aprilie a acestui an, în județele Bacău și Neamț.
- 31 mai 2021 – în total 36 de decese, cinci dintre decese sunt anterioare zilei de 31 mai: unul din luna octombrie 2020, trei din decembrie 2020, unul din luna ianuarie 2021, toate în județul Bacău.
- 1 iunie 2021 – în total 41 de decese, dintre care șase sunt anterioare: patru s-au produs în luna ianuarie 2021, două în februarie 2021, toate în județul Bacău.
- 2 iunie 2021- în total 62 de decese dintre care 26 mai vechi: un deces s-a produs în luna septembrie 2020, trei în luna octombrie 2020, cinci în luna noiembrie 2020, 14 în luna decembrie 2020, două în ianuarie 2021 și unul în februarie 2021, în județele Botoșani, Călărași și Hunedoara.
Reprezentații DSP-urilor spun că raportarea deceselor vechi va avea loc pe tot parcursul lunii iunie.
Până în prezent, România a raportat 30.415 decese COVID-19. Numărul acesta va mai crește pe măsură ce vor fi introduse decesele neraportate drept COVID-19 de anul trecut și din primele luni ale lui 2021.
Europa Liberă a cerut un punct de vedere privind introducerea deceselor vechi în statistica zilnică atât de la Ministerul Sănătății, cât și de la Institutul Național de Sănătate publică, însă până la publicarea articolului nu a primit niciun răspuns.
Ministerul Sănătății a prezentat un raport privind modul de raportare a deceselor COVID-19 la mijlocul lunii mai în care se compara numărul deceselor raportate în perioada aprilie - decembrie 2020 în cele trei baze de date: Institutul Național de Statistică, CoronaForms și AlerteMS. Potrivit documentului, în niciuna din aceste baze de date numărul deceselor nu coincide în nicio lună. Raportul arată că, de fapt, în anul 2020, spitalele au raportat numai 227 decese cu diagnostic principal COVID-19. Restul au fost decese cu diagnostic secundar COVID-19, adică cele ale unor pacienți care au avut comorbidități.
Discuția privind numărul real al deceselor COVID-19 a pornit după ce fostul ministru Vlad Voiculescu a declarat, imediat ce a fost demis de premierul Florin Cîțu, că numărul de decese din platforma AlerteMS, în care raportează doar spitalele, este semnificativ mai mare decât numărul de decese din platforma CoronaForms, iar numărul deceselor COVID-19 din România s-ar putea să fie cu câteva mii mai mare față de raportarea oficială.