Linkuri accesibilitate

Raportul deceselor de Covid-19: diferențe de 7.201 de morți. Lista spitalelor cu „raportări ieșite din tipar”


Raportul deceselor de COVID-19 arată că există o diferență de 7.000 de decese între cele două platforme cu care operează Ministerul Sănătății.

Documentul privind raportarea deceselor de Covid-19, publicat vineri de Ministerul Sănătății, arată că există diferențe între cele două platforme pe care le folosesc instituțiile publice implicate în combaterea pandemiei. Diferențe mai mari apar începând cu noiembrie 2020.

Documentul cuprinde datele raportate în cele două platforme- CoronaForms și AlerteMS- începând cu aprilie 2020 și arată că există cifre diferite privind numărul deceselor de COVID-19 pentru fiecare lună în parte. Începând din noiembrie 2020, diferențele dintre decesele raportate sunt de ordinul miilor.

Astfel, în noiembrie 2020, există o diferență de 1.522 de decese între CoronaForms - unde sunt 11.990 de decese și AlerteMS - unde sunt 13.422 decese.

În decembrie 2020, diferența deceselor este de 2.828, pentru că în CoronaForms sunt raportate 16.120 de decese COVID-19, iar în AlerteMS -18.948.

Din aprilie 2020 și până la 31 martie 2021, diferența de raportare dintre cele două platforme e este de 7.201 decese COVID-19, asta pentru că s-au înregistrat 31.132 decese în AlerteMS, în timp ce în CoronaForms au fost înregistrate 23.931 decese.

Diferențele dintre numărul deceselor din CoronaForm
Diferențele dintre numărul deceselor din CoronaForm

Se constată că diferențele devin tot mai evidente începând cu luna octombrie 2020, ceea ce poate fi asociat modificărilor succesive solicitate în platforma alerte.ms.ro în sensul creșterii complexității sau nivelului de detaliu pentru solicitările de raportare. Acest fapt s-a suprapus presiunii generate de agravarea situației epidemiologice”, arată reprezentanții comisiei care au întocmit raportul.

Documentul compară și numărul deceselor raportate în perioada aprilie -decembrie 2020 în cele trei baze de date: Institutul Național de Statistică, CoronaForms și AlerteMS. În niciuna din aceste baze de date numărul deceselor nu coincide în niocio lună și se observă că diferența crește tot din luna octombrie 2020.

Datele de la INS CoronaForms și AlerteMS
Datele de la INS CoronaForms și AlerteMS

Pentru perioada din tabelul de mai sus se constată o diferență de 2.828 de decese COVID între CoronaForms (unde s-au înregistrat 16.120 decese în anul calendaristic 2020) și AlerteMS ( unde s-au înregistrat 18.948 decese).

În anul 2020, spitalele au raportat numai 227 decese cu diagnostic principal COVID-19. Restul au fost decese cu diagnostic secundar COVID-19, adică cele ale unor pacienți care au avut comorbidități.

Raportul arată că, la nivelul tuturor spitalelor, „codificarea diagnosticului la extemare (principal și secundar) pentru raportarea DRG, cel puțin pentru externații decedati, reflectă într-o măsură redusă situația reală a decesului de COVID”.

„În opinia noastră, ar fi firesc ca diagnosticul la externare pentru pacientul decedat să fie concordant cu diagnosticul din certificatul constatator al decesului și cu diagnosticul din sistemul de supraveghere în cazul COVID”, arată experții care au întocmit raportul.

Documentul mai arată că există 13 spitale mari din țară care au raportări „ieșite din tipar” în privința deceselor în AlerteMS în luna martie 2021.

Experții susțin că pentru lotul de 13 spitale avut în vedere sunt abateri mari în raportarea din luna martie 2021 față de mediile lunare dintre cele două perioade cu care s-a făcut comparație: aprilie 2020 - februarie 2021 și octombrie 2020 -februarie 2021.

În privința spitalelor, comisia a avut în vedere mai multe etape:

 • o prima etapă a constat în evaluarea pe bază a de observație a numărului de decese raportate lunar ( calculat ca diferența între raportarile din data de 1 ale lunilor aprilie și martie )
 • în etapa următoare s-au comparat decesele raportate în luna martie cu media lunară a deceselor raportate în perioada aprilie 2020 -februarie 2021
 • având in vedere situația epidemiologică agravată s-a calculat și media lunară a deceselor raportate în perioada octombrie 2020 -februarie 2021

Din tabelul de mai jos se poate observa că există o diferență în raportarea de anul trecut și luna martie 2021. De exemplu, dacă în perioada aprilie 2020-februarie 2021 Spitalul Județean de Urgență din Bacău raporta o medie lunară de 22 de decese( adică 242 decese în total), în luna martie 2021 a raportat 549 de decese- adică peste dublul perioadei.

Cu privire la situația din tabelul de mai sus comisia a solicitat clarificări privind raportările deceselor atât la spitalele respective, cât și la DSP. Din răspunsurile primite de la cele 13 DSP-uri și de la 7 dintre spitale a rezultat că raportarea diferă din mai multe cauze, printre care necunoașterea procedurilor de raportare a celor care fac acest lucru:

 • Există un nivel de cunoaștere în general redus și unele confuzii ale celor care raportează, în ceea ce privește procesul de raportare, în special pentru platforma alerte.ms.ro;
 • Conform răspunsurilor DSP, multe dintre spitale nu raportează toate decesele COVID la DSP; din analiza răspunsurilor transmise de DSP-uri, s-au primit raportări pentru mai puțin de jumătate dintre decesele raportate în alerte.ms.ro (583 față de 1.482).
 • Unele DSP suspicionează că unele dintre spitale raportează decese de toate cauzele în alerte.ms.ro;
 • Tot DSP semnalizează întârzieri în raportarea deceselor (uneori de până la două luni);
 • Unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze;
 • Unele spitale nu recunosc propria cifra a deceselor lunare raportată în alerte.ms.ro;
 • Organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital.

Comisia a ajuns la mai multe concluzii privind diferențele de raportare prin care:

 • Sursa oficială de clasificare a deceselor - certificatul medical constatator - indică o corespondență convenabilă intre decesele confinnate COVID raportate la INS și respectiv cele raportate in Corona forms (96% ). Decesele raportate în alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decat cele din INS. Abaterile pe luni calendaristice sunt în general mai mari decât abaterea anuală și acest fapt se explică, probabil, prin evoluția pandemiei (abateri mai mari în luni de vârf epidemic), prin dinamica evoluției conceptelor legate de raportare, a codificării și a fenomenelor tardive (înregistrărilor întârziate ).

Comisia de raportare face 9 recomandări cu privire la raportare, printre care și cea de renunțare la platforma AlerteMS:

 • 1. Considerarea de către Ministerul Sănătății a utilității menținerii în platforma alerte.ms.ro a cerințelor de raportare privind decesele, având în vedere pe de o parte efortul de raportare din partea spitalelor și pe de altă parte lipsa de utilizare a acestora in deciziile manageriale.
 • 2. În cazul în care se va considera utilă menținerea raportării deceselor în alerte.ms.ro, este necesar de asigurat un set de instrucțiuni/proceduri /metodologii destinate celor care raportează. Aceste instrumente trebuie prelucrate împreună cu cei care raportează, care au nevoie să fie instruiți.
 • 3. Comisia aduce în atenția Ministerului Sănătății faptul că dubla raportare, pe principii diferite, atrage după sine confuzii, implică eforturi adiționale de validare a datelor și consum de resurse. De asemenea, neconcordanțele între cele doua serii de date sunt inevitabile.
 • 4. Pe termen mediu este necesar un proces de ameliorare a codificărilor în setul minim de date pentru DRG
 • 5. În ceea ce privește platforma Corona forms, este evident că o serie de decese nu au fost raportate. În acest sens, este necesar un proces de actualizare a deceselor din Corona forms.
 • 6. Introducerea în Corona forms a unor câmpuri suplimentare în vederea gestionării mai facile și a generării unor rapoarte care să servească monitorizării deceselor din alte cauze decât COVID.
 • 7. Aprofundarea sursei oficiale - INS este foarte utilă atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu. Pe termen scurt, este recomandabilă o analiză comparativă pe CNP între decesele raportate în Corona forms și decesele din certificatele constatatoare.
 • 8. Pe baza acestei analize se vor formula recomandări de pentru asigurarea validității înregistrărilor privind cauzele de deces atât pentru sistemul de supraveghere, cât în special pentru certificatul constatator.
 • 9. Stabilirea numărului final de decese COVID, conform definiției OMS, este fezabilă dupa încetarea starii de pandemie și parcurgerea activităților mentionate la pct 7 și 8.

Puteți consulta aici, integral, Raportul privind modul de raportare a deceselor COVID-19.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG