Linkuri accesibilitate

Avocatul Poporului: COVID-19 inclusă în categoria bolilor infocontagioase plătite 100%


Avocatul Poporului salută și își asumă demersul guvernului de a include boala COVID-19 în grupa bolilor infectocontagioase din categoria A, astfel încât incapacitatea temporară de muncă să fie plătită în proporție de 100%.

„Avocatul Poporului salută adoptarea de către Guvern a Hotărârii nr. 423 din 27 mai 2020 pentru aprobarea Listei cuprinzând urgențele medico-chirurgicale, precum și bolile infectocontagioase din grupa A, pentru care asigurații beneficiază de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiției de stagiu de asigurare, de 100% din salariu”, transmite Avocatul Poporului.

Renate Weber a înaintat la începutul lunii mai, către ministerele Muncii și Sănătății, o solicitare pentru includerea bolii COVID-19 în grupa bolilor infectocontagioase din categoria A, astfel încât incapacitatea temporară de muncă să fie plătită în proporție de 100% și nu cu 75% așa cum prevedea legea în vigoare, „în condițiile în care, potrivit specialiștilor, boala este extrem de contagioasă și cu o arie de răspândire foarte mare.

Modul şi durata de acordare a certificatelor de concediu medical de care beneficiau persoanele cu COVID-19 se stabileau, până la modificarea făcută de guvernul Orban, în baza unei ordonanțe de urgență din 2005 care reglementa concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Până la includerea COVID-19 pe listă, conform legii, 36 de boli se aflau în categoria bolilor infectocontagioase din grupa A în care statul asigură decontarea completă a concediului medical.

XS
SM
MD
LG