Linkuri accesibilitate

COVID 19. Primul lider PSD confirmat pozitiv. Ce politicieni s-au mai infectat


Vasile Dîncu a dezvăluit pentru Europa Liberă că a fost confirmat pozitiv duminică, după un test de rutină, fără să aibă simptome.

Președintele Consiliului Național al PSD este primul lider al social-democraților care s-a infectat cu coronavirus, el intrând în izolare după ce a fost luat în evidență la Institutul „Matei Balș”.

Conducerea PSD a fost suspectă de coronavirus de mai multe ori în ultimele luni, iar liderii social-democrați au intrat în izolare până și-au făcut testele PCR. Președintele Consiliului Național, Vasile Dîncu, a confirmat pentru Europa Liberă că se află în izolare după ce a fost confirmat cu COVID-19.

Am făcut un control de rutină acum două zile și am fost confirmat pozitiv cu COVID-19. Înainte să plec în campanie am spus să ne facem un control și am fost depistat pozitiv, nu am avut vreun simptom, nici acum nu am. Nu mi-am pierdut mirosul sau gustul. Asta este. Mi-am făcut testul PCR de două ori, duminică și luni. Ieri am primit prima confirmare, apoi am mai făcut un test după amiază și a venit rezultatul astăzi. Acum este la modă, toată lumea are COVID-19, ar fi fost culmea să nu avem noi”, a declarat Vasile Dîncu pentru Europa Liberă.

Social-democratul susține că nu a lăsat „garda jos”, că și-a făcut teste de mai multe ori, dar că a vizitat în ultima perioadă peste 20 de județe și că s-a întâlnit cu mii de oameni. El s-a exprimat public în trecut, cerând amânarea alegerilor din cauza pandemiei de Covid-19.

Am vorbit oamenilor în spații închise, am purtat mască, m-am dezinfectat tot timpul, dar nu toate lucrurile pot să fie prevenite. Dacă faci politică și ești în campanie electorală, în mod firesc, nu ai cum să te izolezi perfect, să stai în bula ta”, a fost explicația candidatului PSD pentru un loc de senator în județul Cluj.

Vasile Dîncu a fost criticat la începutul lunii septembrie de reprezentanții mass-media după ce a fost văzut că a ieșit după o vizită dintr-un spital din Fălticeni fără mască. Scuza oferită a fost că i s-a rupt elasticul de la mască.

Cu toate că încearcă să convingă electoratul din Transilvania să îi ofere votul de încredere, Vasile Dîncu este izolat pentru următoarele zece zile în București.

M-am dus singur la Institutul Matei Balș și am intrat în evidență, am primit tratament. Eu candidez în Cluj și stau la București, dar distanțele sunt scurte cu online-ul. Am zece zile de tratament, o să fac mai multe teste din trei în trei zile, dar zece zile trebuie să stau în izolare. Sunt la domiciliu, fac teleconferințe, vorbesc la televizor, facem ședințe, emisiuni de televiziune, radio”, a spus Vasile Dîncu pentru Europa Liberă.

Președintele Consiliului Național a precizat că nu se consideră contact direct cu vreun alt lider PSD, ultimul eveniment la care au participat împreună fiind în urmă cu șapte zile, la Romexpo, când s-a lansat programul de guvernare.

Surse din conducerea PSD susțin că liderii social-democrați au decis să facă o serie nouă de teste după ce Vasile Dîncu a fost confirmat pozitiv.

În privința campaniei electorale, social-democratul crede că aceasta o să fie „așa cum își dorește președintele Iohannis, adică online”. Deși este „optimist în privința bolii”, adaugă că există „o mică îngrijorare” legată de campania electorală.

„E absurd să nu crezi în ceva ce ucide oamenii de lângă tine"

Vasile Dîncu se află pe lista de la parlamentare alături de candidați PSD care au contestat măsurile guvernamentale, dar și existența virusului.

Mi se pare că discuția că nu crezi că există virusul când mor milioane de oameni, este absurdă. S-a transformat asta într-o credință ideologică, crezi sau nu crezi. E normal să credem, este normal ca oamenii să se protejeze, să aibă foarte mare grijă. Este absurd să nu crezi în ceva ce ucide oamenii de lângă tine”, este mesajul social-democratului.

Sociologul crede că oamenii erau mai atenți la începutul pandemiei, dar, cu timpul, a apărut o anumită „oboseală psihică”, iar oamenii au început să nu mai țină cont de rigorile legii. Printre cei care fac parte din curentul negaționist în privința virusului se numără și Daniel Ghiță, fost luptător de K1 și candidat PSD în județul Ilfov pentru un mandat de deputat.

Daniel Ghiță crede că a învins anumite zone ale limitelor naturale, ale trupului sau spiritului. Este dreptul lui să spună asta, există libertate. A face un jihad împotriva celora care spun că nu cred în virus, nici asta nu e democratic. E drept că mulți care spun că nu cred în virus s-au îmbolnăvit. Fiecare își asumă destinul”, i-a transmis indirect Vasile Dîncu colegului său de partid.

Un deputat PSD se află în stare gravă

Deputatul PSD Sebastian Radu se află în stare gravă după ce a fost infectat cu coronavirus. Social-democratul nu se mai află pe listele pentru alegerile parlamentare, el fiind confirmat cu COVID-19 săptămâna trecută. Starea sa de sănătate s-a agravat în ultimele trei zile și a fost mutat într-un spital din București.

La mijlocul lunii octombrie, vicepreședintele PSD, Radu Moldovan, care conduce și Consiliul Județean Bistrița Năsăud, a fost confirmat pozitiv. În timpul anchetei epidemiologice, social-democratul a fost iritat că a trebuit să prezinte numele persoanelor cu care s-a întâlnit în Delta Dunării la o întâlnire a conducerii PSD.

Nu doresc celui mai mare duşman să treacă printr-o astfel de situaţie. Eu am avut o formă uşoară spre medie, fără a avea probleme de lipsă de oxigen. Nu e cea mai plăcută perioadă. Aşa cum v-am spus, mai ales nopţile, când se aşterne o linişte în spitale şi auzi sutele de oameni care tuşesc foarte tare în toate saloanele, auzi strigându-se codurile când cineva nu mai are oxigen, când trebuie să vină medicul, când trebuie să vină brancardierul să fie pacientul pus pe pat şi dus la terapie intensivă”, a povestit Radu Moldovan experiența din spital.

Un primar PNL a murit de COVID-19

Primarul municipiului Călărași, Daniel Drăgulin, a murit la spitalul Matei Balș la mijlocul lunii octombrie. Premierul Orban a transmis un mesaj după decesul acestuia, spunând că „dacă respecți regulile probabilitatea să te infectezi este mică”.

Acest virus atacă imprevizibil. Domnul Drăgulin era un om în putere, dar nu știi niciodată ce efecte are virusul. Am ținut legătura cu domnul Streinu Cercel, din nefericire s-a produs acest deznodământ”, a afirmat Ludovic Orban.

Virgil Chițac, de la PNL, a fost primul parlamentar infectat cu COVID-19, în martie 2020, iar premierul Ludovic Orban a fost obligat să se izoleze, iar toți membrii guvernului s-au testat atunci pentru Covid.

În timpul acestui an, mai mulți parlamentari au anunțat că au fost confirmați pozitiv și au intrat în izolare, printe ei numărându-se senatoarea USR Florina Presadă sau senatorul UDMR Tanczos Barna.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG