Linkuri accesibilitate

Covid | Un român moare la fiecare 5 minute. Joi au fost anunțate 282 de decese


În secțiile de terapie intensivă se află un număr record de 1.556 de pacienți cu Covid. Acestea sunt supraaglomerate și sistemul sanitar nu mai poate face față valului de îmbolnăviri.
În secțiile de terapie intensivă se află un număr record de 1.556 de pacienți cu Covid. Acestea sunt supraaglomerate și sistemul sanitar nu mai poate face față valului de îmbolnăviri.

Datele prezentate, joi, de autoritățile române arate că în ultimele 24 de ore au murit 282 de pacienți Covid. În secțiile de terapie intensivă, sunt 1.556 de pacienți, dintre care 22 copii.

România se află deja în scenariul în care a fost Italia anul trecut, fără locuri în spitale și cu un număr ridicat de decese, a spus, joi, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

„Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu, este cât se poate de evident că spitalele, unităţile de primiri urgenţe sunt asaltate, sunt copleşite în momentul de faţă de pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19, lăsând la o parte celelalte categorii de boli - urgenţele, accidentele rutiere, arsurile, care vedem că se întâmplă în fiecare zi şi care generează victime care au nevoie de asistenţă medicală" – Valeriu Gheorghiță.

Numărul de cazuri grave, al deceselor, al noilor îmbolnăviri înregistrează recorduri zi după zi, iar estimări pentru perioada următoare sunt greu de realizat în condițiile în care, spune medicul Octavian Jurma, autoritățile par să fi lăsat pandemia să evolueze fără vreo intenție de a interveni categoric. Ba mai mult, a eliminat măsuri gândite din timp tocmai pentru a preveni criza actuală, cum ar fi închiderea școlilor la o rată de incidență de 6/1.000.

Datele zilei de joi în România:

  • 1.556 de pacienți la ATI, dintre care 22 copii;
  • 14.943 de pacienți internați, dintre care 417 minori;
  • 282 de decese, dintre care 260 ale unor persoane nevaccinate;
  • un deces la categoria de vârstă 10 - 19 ani;
  • 14.467 de cazuri;

Ridicarea fără bază medicală a restricțiilor în vară, încurajarea prin aceasta ca populația să nu mai perceapă urgența prevenției și a vaccinării, au făcut ca România să ajungă într-o situație mai gravă decât în valurile anterioare, trei, spune Octavian Jurma.

„Avem nevoie de fiecare dintre dumneavoastră... nu mâine, nu peste o săptămână, ci acum", a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță pe pagina de Facebook ROVaccinare.
„Avem nevoie de fiecare dintre dumneavoastră... nu mâine, nu peste o săptămână, ci acum", a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță pe pagina de Facebook ROVaccinare.

„Campania de relaxare, un succes”

Joi, în București, rata incidenței cumulate la 14 zile a ajuns la 11,49 cazuri la mia de locuitori, cea mai mare de la începutul pandemiei până acum și în creștere zilnică accentuată. Acum exact o săptămână incidența era în București de 6,64, acum două săptămâni, în 23 septembrie, era de 3,65 cazuri la mia de locuitori.

Situația Bucureștiului este extrem de serioasă spune Octavian Jurma, ca de altfel a tuturor marilor aglomerări urbane. Dacă înaintea începerii școlilor media națională era de 2.500 de cazuri noi pe zi, acum, această cifră se înregistrează zilnic doar în București.

Autoritățile aveau date pentru a se aștepta la această situație, spune medicul, dar au ales să „parieze pe relaxare”, nu pe vaccinare, ceea ce a făcut ca tot mai mulți oameni să considere că situația nu avea cum să devină atât de gravă. „Campania de relaxare a fost un succes", spune medicul care avertiza acum o săptămână că România va ajunge în situația de azi, în care o persoană moare de Covid la fiecare 5 minute.

Incidența cazurilor de Covid este, joi, de 11,89 în județul Ilfov, 11,49 în București, 9,20 în Timiș, iar media pe țară depășește 6 la mia de locuitori.

În condițiile în care autoritățile nu intervin, spune Octavian Jurma, singura soluție este ca populația să se protejeze singură, să respecte măsurile pe prevenire a răspândirii virusului, să evite aglomerările.

Potrivit datelor de joi, în ultimele 24 de ore au fost efectuate 25.484 de teste RT-PCR (14.360 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.124 la cerere) și 40.776 de teste rapide antigenice.

România este de mai bine de o săptămână pe primul loc printre țările Uniunii Europene în privința numărului de decese și a numărului de cazuri noi zilnice.

Worldometers.info, 7 octombrie 2021.
Worldometers.info, 7 octombrie 2021.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG