Linkuri accesibilitate

OMS: Covid-19 nu mai este o urgență sanitară mondială. Pandemia a ucis 7 milioane de oameni


 Comitetul de urgență al OMS s-a reunit joi și a recomandat agenției ONU să declare încetarea urgenței de sănătate publică de interes internațional, care este în vigoare de peste trei ani.
Comitetul de urgență al OMS s-a reunit joi și a recomandat agenției ONU să declare încetarea urgenței de sănătate publică de interes internațional, care este în vigoare de peste trei ani.

COVID-19 nu mai reprezintă o urgență globală de sănătate, a declarat vineri Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Acesta un pas major către sfârșitul pandemiei care a ucis peste 6,9 milioane de oameni, a perturbat economia globală și a devastat comunități întregi.

Comitetul de urgență al OMS s-a reunit joi și a recomandat agenției ONU să declare încetarea urgenței de sănătate publică de interes internațional, care este în vigoare de peste trei ani.

„Prin urmare, cu mare speranță declar COVID-19 încheiată ca o urgență globală pentru sănătate”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de Reuters.

Ghebreyesus a spus că sfârșitul urgenței nu înseamnă că COVID a luat sfârșit ca o amenințare pentru sănătatea globală.

Comitetul de urgență al OMS a declarat pentru prima dată că COVID reprezintă cel mai înalt nivel de alertă în urmă cu mai bine de trei ani, pe 30 ianuarie 2020.

Starea de urgență a ajutat la concentrarea atenției internaționale asupra unei amenințări pentru sănătate, precum și la consolidarea colaborării cu privire la vaccinuri și tratamente.

Ridicarea acestei stări de urgență reprezintă un semn al progresului pe care l-a făcut lumea în aceste domenii. COVID-19 nu a dispărut, însă, a spus OMS, chiar dacă nu mai reprezintă o urgență.

„COVID a schimbat lumea și ne-a schimbat pe noi. Și așa ar trebui să fie. Dacă ne întoarcem la cum erau lucrurile înainte de COVID-19, înseamnă că nu am reușit să ne învățăm lecția și că vom fi eșuat și pentru generațiile viitoare”, a spus Ghebreyesus.

Rata mortalității a scăzut de la un vârf de peste 100.000 de persoane pe săptămână în ianuarie 2021 la puțin peste 3.500 pe săptămâna până pe 24 aprilie 2023, potrivit datelor OMS .

OMS nu declară începutul sau sfârșitul pandemiilor, deși a început să folosească termenul pentru COVID în martie 2020.

Anul trecut, președintele american Joe Biden a declarat că pandemia s-a încheiat.

Asemeni altor țări, și cea mai mare economie a lumii a renunțat la starea de urgență internă pentru Covid, ceea ce înseamnă că va înceta să plătească pentru vaccinuri, printre alte beneficii.

Și alte regiuni au luat măsuri similare. Uniunea Europeană a declarat în aprilie anul trecut că faza de urgență a pandemiei s-a încheiat, iar șeful OMS pentru Africa, Matshidiso Moeti, a declarat în decembrie că este timpul să trecem la gestionarea de rutină a COVID pe tot continentul.

Încheierea situației de urgență ar putea însemna că eforturile internaționale de colaborare sau de finanțare sunt, de asemenea, oprite, deși unii au făcut-o deja pe măsură ce pandemia s-a retras în diferite regiuni.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG