Linkuri accesibilitate

Ministerul american al Energiei și FBI, aceeași concluzie: virusul Covid a scăpat dintr-un laborator


 Virusul Covid a scăpat din laborator, spune Departamentul de Energie al SUA, care coordonează întreaga rețea de laboratoare de pe teritoriul american.
Virusul Covid a scăpat din laborator, spune Departamentul de Energie al SUA, care coordonează întreaga rețea de laboratoare de pe teritoriul american.

Departamentul de Energie al SUA a concluzionat că pandemia de Covid a apărut cel mai probabil ca urmare a unei scurgeri dintr-un laborator, potrivit unui raport secret de informații furnizat recent Casei Albe și membrilor cheie ai Congresului.

Raportul este o actualizare a unui document din 2021, în care Departamentul pentru Energie spunea că nu se poate determina cu exactitate originea pandemiei de Covid, apărută la finalul anului 2019, scrie Wall Street Journal, care a consultat documentul.

Departamentului de Energie controlează întreaga rețea de laboratoare din SUA, din care unele fac cercetări biologice avansate.

Noul raport arată cum au ajuns segmente ale comunității americane de informații, condusă de Avril Haines, la concluzii diferite cu privire la originea pandemiei.

Departamentul pentru Energie este de acord, de astă dată, cu Biroul Federal de Investigații (FBI) atunci când susține că virusul s-a răspândit dintr-un laborator chinezesc, cel mai probabil după un incident. În schimb, patru agenții guvernamentale în continuare consideră că virusul a fost transmis natural, iar două dintre agenții sunt încă indecise.

Consilierul de securitate al Casei Albe, Jake Sullivan, a refuzat să confirme sau să infirme informațiile și să comenteze motivul pentru care Ministerul Energiei și-a schimbat poziția. El a remarcat doar că ministerul și FBI au ajuns la aceeași concluzie pe canale diferite.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG