Linkuri accesibilitate

Vaccinare obligatorie în România? Ce spun profesorii, polițiștii și medicii


Reprezentanții cadrelor medicale spun că nu sunt de acord cu idee vaccinării obligatorii. O astfel de ipoteză a fost lansată de președintele Klaus Iohannis, la New York, într-o discuție informală cu jurnaliștii.
Reprezentanții cadrelor medicale spun că nu sunt de acord cu idee vaccinării obligatorii. O astfel de ipoteză a fost lansată de președintele Klaus Iohannis, la New York, într-o discuție informală cu jurnaliștii.

Președintele Klaus Iohannis le-a spus jurnaliștilor aflați la New York că vaccinarea ar trebui să devină obligatorie pentru unii angajați din domenii esenţiale. Profesorii, medicii și polițiștii nu sunt însă de acord cu această obligativitate. România a atins miercuri borna de 7.000 de cazuri/zi.

Profesorii spun că ei sunt printre categoriile profesionale cu un procent mare de vaccinare – peste 60%, iar vaccinarea nu se poate impune tuturor pentru că nu ar mai avea cine să predea.

„Vaccinarea obligatorie nu se va pune în practică. Dacă președintele a declarat treaba asta să vedem cine va preda. Sunt oameni care au afecțiuni care nu le opermite vaccinarea. Ce să mai înțelegem când ministrul Cîmpeanu a spus că sub nicio formă nu îi poate obliga pe profesori să se vaccineze”, a spus Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ. Acesta susține că dascălii nu vor nici să se testeze pe banii lor.

„Ar înseamna să ia bani din bancă cei cu salariile mici. Dar dacă sunt obligați să se vaccineze devine deja suspect”, a mai spus Hancescu.

Sanitas: Sunt peste 50.000 de angajați în sănătate pe care nu-i poți obliga

Reprezentanții medicilor și personalului sanitar susțin că dacă le vor cere obligatoriu vaccinarea, mulți dintre angajați își vor suspenda contractele de muncă la cerere.

„Sunt aproape 30% din salariații din sistemul de sănătate și asistență socială nevaccinați. Asta înseamnă că peste 50.000 de salariați din aceste domenii încă nu s-au vaccinat, pe care nu-i poți obliga. Nu știm dacă au trecut prin boală sau nu, nu știm dacă nu vor sau de ce nu vor. Sunt oameni care spun că dacă vor fi obligați să se vaccineze își vor suspenda contractul de muncă la cerere”, susține Viorel Husanu de la președintele Federației Sanitas București.

Sindicaliștii din sănătate au protestat frecvent, în ultimii ani, împotriva măsurilor luate de Guvern. O eventuală obligativitate a vaccinării nu e pe placul acestora.
Sindicaliștii din sănătate au protestat frecvent, în ultimii ani, împotriva măsurilor luate de Guvern. O eventuală obligativitate a vaccinării nu e pe placul acestora.

Husanu mai spune că nu sunt de acord nici cu obligativitatea vaccinării, și nici cu plata testelor.

„În România nu există personal ATI suficent pentru 2.000 de paturi. Ce faci dacă acest personal nu dorește în continuare să se vaccineze? Îl dai afară? E o aberație. Și cred că se va răsfrânge împotriva populației pentru că va atrage atenția. Dacă medicii sau personalul medical nu dorește vaccinarea noi de ce să vrem? Altfel, poate i-ai convinge mai ușor pe oameni să se vaccineze”, a mai spus Viorel Husanu.

Andreica, Europol: Am văzut multe rateuri ale guvernului în privința campaniei de vaccinare

La rândul lor, politiștii arată că afirmația președintelui nu este binevenită, pentru că autoritățile nu au făcut nimic ca să nu ajungem în situația de a avea mii de cazuri noi de infectare pe zi,

„Din punctul nostru de vedere, modul cum se pune problema acum, mai ales în privința polițiștilor, care nu au beneficiat timp de un an și jumăte de nicio măsură de ajutor din partea statului, și aici mă refer inclusiv la testare pe banii lor și la faptul că au ajuns să doarmă în mașină ca să nu-și infecteze familia, nu este corect. Polițiștii nu au beneficiat de nicio compensație în bani așa cum au beneficiat alte categorii sociale. Să vii acum să impui vaccinarea nu faci decât să generezi un element de rezistență”, a spus Cosmin Andreica de la Sindicatul Europol.

Polițistul este de părere că vaccinarea este o opțiune personală și așa ar trebui să rămână, altfel ar fi încălcat dreptul la muncă.

Politiștii sunt cei care controlează circulația în zonele carantinate.
Politiștii sunt cei care controlează circulația în zonele carantinate.

„Am văzut multe rateuri ale guvernului în privința campaniei de vaccinare, a măsurilor de restricție și a modului în care în țară s-au respectat aceste măsuri. Sub nicio formă nu putem vorbi despre un acord în privința vaccinării obligatorii, e o opțiune personală și fiecare decide pentru el. Ultimul act normativ promovat de Ministerul Muncii în privința obligativitatea testării angajaților din sistemul social pe banii lor reprezintă o încălcare a dreptului la muncă”, a mai spus Andreica.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la New York, că vaccinarea anti-Covid va trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii din domenii esenţiale, în condiţiile în care pandemia evoluează şi numărul de infectări creşte, dând ca exemplu personalul medical.

„Nu este normal ca unii medici să dea mesaje anti-vaccin”, a mai spus Iohannis, într-o discuţie cu jurnaliştii, preluată de Agerpres.

România - un nou record de infectări

Miercuri, România a înregistrat un număr de 7.045 de cazuri noi de Covid la un număr de 53.951 de teste. În ultimele 24 de ore, 130 de persoane infectate cu virusul și-au pierdut viața, iar numărul pacienților intenați la ATI a ajuns la 1.037.

Ultimele date privind vaccinarea arată că, marți, au fost administate un număr de 15.682 doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson, dintre care 12.496 reprezintă prima doză şi 3.186 - doza a doua. De la începutul campaniei de vaccinare anti-covid, din 27 decembrie 2020, au fost administrate 9.971.012 de doze pentru 5.397.142 persoane, dintre care 5.275.194 au primit schema completă​

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG