Linkuri accesibilitate

Creștere economică sub previziuni pentru prima jumătate a anului


Produsul Intern Brut (PIB) în trimestrul al II-lea din 2024 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,1% față de primul trimestru, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Datele arată o încetinire a creșterii economice, cu cifre sub prognozele guvernului și ale instituțiilor financiare.

Față de același trimestru din 2023, PIB-ul a crescut cu 0,8%, transmite un comunicat al INS.

În același timp, în semestrul I al lui 2024, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,7% față de aceeași perioadă a anului 2023, pe seria brută, și cu 1,5%, pe seria ajustată sezonier.

Cifrele plasează evoluția economică sub prognozele guvernului și diverselor instituții financiare.

Guvernul României a estimat o creștere economică de 3,4% pentru întregul an însă, dacă tendințele se mențin, creșterea economică la finalul anului va fi semnificativ mai mică decât cea prognozată.

Într-un comunicat transmis la foarte scurt timp după publicarea datelor, Banca ING notează „surpriza negativă a PIB-ului românesc”.

„Revizuim în scădere prognoza noastră de la 2,8% la un nivel încă optimist de 2,0%”, arată comunicatul instituției financiare.

Evoluția creșterii economice se află semnificativ sub prognozele guvernului, pe baza cărora s-a construit bugetul de stat pentru 2024. Astfel, Guvernul se aștepta la o creștere economică de 3,4% în acest an.

De asemenea, Comisia Europeană, în estimările sale din luna mai, preconiza un avans economic de 3,3% pentru România în 2024.

*Produsul intern brut (PIB) este un indicator macroeconomic care reflectă valoarea totală de piață a tuturor mărfurilor și serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei în interiorul unei țări în decurs de un an. PIB-ul se poate calcula și la nivelul unei regiuni sau localități.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG