Linkuri accesibilitate

Incendiu la o bază militară din Crimeea. Peste 2.000 de localnici sunt în curs de evacuare, spun forțele rusești


O explozie surprinsă în timpul unui incendiu la un teren de antrenament militar din districtul Kirovske, în Crimeea ocupată de Rusia, 19 iulie 2023.

Un incendiu a izbucnit în noaptea de marți spre miercuri la o bază militară, din districtul Kirovske în peninsula Crimeea, 2.000 de persoane urmând să fie evacuate, spune guvernatorul instalat de Rusia în regiune, Serghei Axionov.

„Se plănuiește evacuarea temporară a rezidenților din patru așezări – este vorba de mai mult de 2.000 de oameni”, a declarat guvernatorul Crimeei Serghei Aksyonov, instalat de Rusia, în aplicația de mesagerie Telegram, cotat de Reuters.

Nu a fost oferit un motiv pentru incendiul care a provocat și închiderea parțială a autostrăzii învecinate.

Canale de Telegram din Rusia apropiate serviciilor de securitate rusești, dar și unele canale media ucrainene, au transmis că incendiul ar fi avut loc la un depozit de muniție, ca urmare a unui atac lansat peste noapte de armata Ucrainei, transmite Reuters.

Informațiile nu au putut fi verificate în mod independent, subliniază agenția de presă.

Serhii Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare Odesa, a postat două videoclipuri cu un incendiu într-o zonă nelocuită, cu textul: „Depozitul de muniție inamic. Starii Krim”.

Starii Krim este un orășel istoric din districtul Kirovske din peninsula Crimeea, anexată de Rusia de la Ucraina în 2014, demers considerat ilegal atât de Ucraina cât și de comunitatea internațională.

De asemenea, videoclipurile și fotografii de pe rețelele de socializare arată flăcări mari și un incendiu cu fum într-o zonă nelocuită, întreruptă de o serie de detonări.

Conform unor relatări, la ora locală 7.30 (la fel ca ora României), focul ardea de aproximativ trei ore.

Incendiul din Crimeea are loc la două zile după avarierea unui pod care leagă Rusia de Peninsulă și pe care Moscova l-a atribuit forțelor ucrainene.

Ucraina a evitat revendicarea atacului, dar reprezentanți ai Kievului au lăsat de înțeles că ar fi putut fi vorba de o mutarea strategică în cadrul contraofensivei.

Moscova a încercat să minimalizeze impactul produs din punct de vedere al organizării trupelor sale și a anunțat că traficul rutier a fost reluat.

Analistul Pavlo Lakiychuk de la think tank-ul ucrainean Strategy XXI a explicat într-o analiză publicată de site-ul central al Europei Libere că podul reprezintă un punct cheie din punct de vedere logistic, pentru trupele rusești.

„Chiar dacă podul de cale ferată a fost, să zicem, închis timp de șase ore și traficul maritim a fost oprit pentru o perioadă similară de timp, aceasta este o pauză de șase ore pentru trupele noastre, care au avut de înfruntat mai puține obuze lansate asupra lor. Acesta este un plus”, a spus el.

Pe de altă parte, președintele Vladimir Putin a promis ripostă după atacul podului Kerci, țintă a unui atac și mai amplu în urmă cu câteva luni.

Două nopți la rând, începând de luni noapte, forțele rusești au lansat atacuri asupra orașului port Odesa, după ce Moscova nu a mai reînnoit acordul de transport al cerealelor prin Marea Neagră, care implica și portul din Odesa.

De asemenea, armata ucraineană a anunțat că a respins marți spre miercuri și un atac cu drone în zona Kievului.

Europa Liberă România este și pe Google News, vă puteți abona AICI.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG