Linkuri accesibilitate

Criză politică în Germania. Coaliția de guvernare s-a rupt. Posibile alegeri anticipate


Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat demiterea ministrului liberal de Finanțe, Christian Lindner, declanșând astfel o destrămarea coaliției de guvernare.
Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat demiterea ministrului liberal de Finanțe, Christian Lindner, declanșând astfel o destrămarea coaliției de guvernare.

Coaliția de guvernare din Germania s-a destrămat după ce cancelarul Olaf Scholz l-a demis pe ministrul de Finanțe și a deschis calea spre posibile alegeri anticipate. Criza politică anunță o perioadă de incertitudine în țară, la doar la câteva ore victoria lui Donald Trump în alegerile din SUA.

După ce l-a demis pe ministrul de Finanțe, Christian Lindner din partidul Liber Democrat (FDP), se așteaptă ca Olaf Scholz să conducă un guvern minoritar cu social-democrații și Verzii. Ceilalţi miniştri liberali şi-au anunţat miercuri seara plecarea din Guvern, ceea ce înseamnă că guvernul lui Olaf Scholz nu mai are majoritate în parlament.

Cancelarul intenționează să supună guvernul său unui vot de încredere în parlament, pe 15 ianuarie. Dacă guvernul nu va trece de vot, se vor organiza alegeri anticipate până la sfârșitul lunii martie, scrie Reuters.

Destrămarea coaliției de guvernare este rezultatul mai multor luni de neînțelegeri între cele trei partide din Guvern pe tema politicii economice. Disputele s-au accentuat în timpul pregătirii bugetului pentru 2025, care trebuie aprobat neapărat în noiembrie, potrivit legii germane.

După demiterea ministrului de Finanțe și ruperea coaliției, cancelarul Olaf Scholz a spus că îi va cere lui Friedrich Merz, liderul conservatorilor, aflați în opoziție, să sprijine adoptarea bugetului și creșterea cheltuielilor militare.

„Avem nevoie de un guvern capabil să acționeze, care să aibă puterea de a lua deciziile necesare pentru țara noastră”, a declarat Scholz.

Scholz a spus că l-a concediat pe Lindner pentru că ar fi obstrucționat proiectul de buget și l-a acuzat pe ministrul liberal că a pus partidul înaintea țării.

O schimbare politică ar putea alimenta frustrarea crescândă față de partidele principale din Germania în beneficiul mișcărilor populiste mai tinere, inclusiv Alternativa pentru Germania (AfD).

De altfel, prăbușirea coaliției tripartite a lui Olaf Scholz vine pe fondul scăderii popularității guvernului și creșterii în sondaje pentru forțele de extremă dreapta și extremă stânga.

Ruperea coaliției de guvernare vine la o zi după ce republicanul Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, iar Europa se străduiește să ofere un răspuns comun la probleme care țin de posibile noi taxe de import americane pentru produsele europene, de războiul din Ucraina și viitorul alianței NATO.

Olaf Scholz spera ca alegerea lui Donald Trump, un adept al protecţionismului şi confruntărilor diplomatice, să oblige coaliţia să-şi strâgă rândurile. Însă s-a produs contrariul.

Potrivit sondajelor din Germania, dacă mâine ar avea loc alegeri, opoziţia conservatoare s-ar clasa pe primul loc cu peste 30% dintre voturile exprimate, iar liderul acesteia, Friedrich Merz, ar fi favorit la postul de cancelar.

Însă el ar avea greutăți să formeze o coaliţie majoritară, în condițiile în care Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, de extremă dreapta) se clasează pe locul doi în sondaje.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG