Linkuri accesibilitate

CRIZA DIN AFGANISTAN | MAE nu reușește extragerea cetățenilor români. CSAT se întrunește abia pe 25 august


AFGHANISTAN -Îmbarcarea unor persoane care au cerut evacuarea într-un avion spaniol, 18 august 2021
AFGHANISTAN -Îmbarcarea unor persoane care au cerut evacuarea într-un avion spaniol, 18 august 2021

Doar un singur român din 33 a fost extras azi-noapte din Afganistan, informează Ministerul de Externe. Ceilalți nu au reușit să ajungă la aeroportul din Kabul unde a aterizat aeronava militară

Ministerul de Externe(MAE) anunță că aeronava militară care urma să-i preia pe români din Afganistan a aterizat în cursul nopții pe aeroportul internațional din Kabul în condiții de siguranță. Pe lângă personalul aeronavei, la bord exista și o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistență de specialitate. MAE spune că, la bordul aeronavei a fost preluat, în această etapă, un cetățean român, angajat al unei agenții NATO, aflat deja pe aeroportul internațional din Kabul, care a optat pentru evacuare.

Imagine de la evacuarea unui român din Afganistan
Imagine de la evacuarea unui român din Afganistan

Românii nu reușesc să treacă de filtre

MAE precizează că ceilalți români care doreau repatrierea nu au reușit să ajungă la aeroportul din Kabul. „Condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetățeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenței aeronavei românești pe aeroport, deși exista o astfel de perspectivă. Este de precizat, de asemenea, că accesul către aeroport este îngreunat și de procedurile de verificare de la diferite puncte de control și de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport, iar intrarea în aeroport este în sine un proces complex. De altfel, există și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor.”

Nava, staționată la Islamabad pentru intervenție de urgență

Având în vedere faptul că cea mai mare parte a cetățenilor români care au optat pentru evacuare se află în locații din afara aeroportului internațional, autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului lor către aeroport”, mai precizează Ministerul de Externe.

Imagini de la evacuarea românului din Afganistan
Imagini de la evacuarea românului din Afganistan
Oficialii români spun că, în acest moment, celula de criză constituită special pentru Afganistan menține permanent legătura cu cetățenii români aflați în diversele locații din Kabul.

Aeronava Forțelor Aeriene Române va staționa la Islamabad și va fi pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul din capitala Afganistanului.

Cetățeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi evacuat în România, după finalizarea misiunii aeronavei române.

Nava cu care a fost extras românul din Afgnaistan
Nava cu care a fost extras românul din Afgnaistan

Se încearcă și extragerea colaboratorilor afgani

Oficialii de la București anunță că „​celula de criză interinstituțională a efectuat demersuri pentru identificarea, validarea și contactarea unui număr de cetățeni afgani, foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România. În măsura în care aceștia vor putea fi contactați și vor putea ajunge în aeroportul internațional din Kabul, aceștia vor fi preluați spre evacuare cu aeronava militară românească.”

CSAT se va întruni abia pe 25 august

Klaus Iohannis, președintele României și șeful Consiliului Suprem de Apărare a Țării
Klaus Iohannis, președintele României și șeful Consiliului Suprem de Apărare a Țării

Președintele Klaus Iohannis a dispus întrunirea Consiliului Suprem de Apărare a Țării abia pe 25 august. Anunțul a fost făcut cu opt zile înainte, fără a exista un comentariu legat de alegerea datei.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG