Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

12:10 16.12.2013

Carl Bildt : Rusia o campanie de propagandă agresivă și de presiuni economice asupra Ucrainei


Ukraine -- Swedish Foreign Minister Carl Bildt visits opposition camp at Independence square in Kiev, December 5, 2013.
Ukraine -- Swedish Foreign Minister Carl Bildt visits opposition camp at Independence square in Kiev, December 5, 2013.


Până și Carl Bildt, placidul ministru suedez de externemare cunoscator al Europei de Est, a declarat azi, sosind la întâlnirea miniștrilor europeni de externe, care se vor întâlni cu omologul lor rus Serghei Lavrov, că : Odată Ianukovici promite că va semna acordul la Vilnius, altă dată amenință că îi va da afară pe cei care l-au negociat. Dacă cineva poate să înțeleagă ce vrea, bravo. Eu nu pot.
La fel, despre Rusia Bildt a spus : S-a lansat o largă propagandă, bazată pe dezinformare, ba chiar direct pe minciuni împotriva Acordului. E vorba în același timp de o campanie de propagandă agresivă și de presiuni economice asupra Ucrainei.
---
11:02 16.12.2013

Luni : zi de tensiuni diplomatice



S-a stat și peste noapte pe Maidan, după marea manifestație pașnică de ieri la care au participat circa 200.000 de oameni.

La Bruxelles va avea loc astăzi o reuniune tensionată între ministrul de externe rus Serghei Lavrov și omologii săi europeni. Peste weekend, UE a blocat brusc negocierile cu Ucraina în chestiunea semnării Acordului de asociere, în vreme ce Lavrov a făcut declarații dure la adresa occidentului.

Comisarul UE pentru extindere Stefan Fule a spus intr-un mesaj pe Twitter: „Intre vorbele și faptele președintelui și ale guvernului Ucrainei prăpastia e din ce în ce mai mare. Argumentele lor nu au nicio bază reală.”

La rîndul său, Lavrov a declarant la televiziunea rusă: „E uluitor să vezi cum țara face o criză de isterie din pricina unei decizii suverane a guvernului legitim al Ucrainei. Faptul că partenerii noștri occidental par să fi pierdut simțul realității mă întristează, de asemenea, nespus.

Duminică, vorbindu-le manifestanților de la Kiev, senatorul american McCain a evocat posibile sancțiuni:

Nu vorbim de măsuri militare, nici despre vreun embargo – vorbim despre posibilitatea unor sancțiuni dacă guvernul va folosi forța împotriva populației."

---
22:09 15.12.2013

A treia duminică de proteste la Kiev



S-a încheiat a treia duminică de proteste pe Maidan... 200.000 de participanți, senatorul american John McCain care le-a vorbit protestatarilor, dar, simultan, anunțul de la Bruxelles că UE își suspendă discuțiile cu Ucraina în vederea reluării negocierilor pentru semnarea Acordului de Asociere.

McCain a vorbit de posibile sancțiuni :

„Nu vorbim de măsuri militare, nici despre vreun embargo – vorbim despre posibilitatea unor sancțiuni dacă guvernul va folosi forța împotriva populației."

In săptămâna care începe va avea loc summitul european de sfârșit de an la Bruxelles, unde liderii UE vor căuta să găsească o poziție comună în chestiunea Ucrainei.

---
18:54 15.12.2013

200.000 de oameni astazi pe Maidan


Mulțimi masive participă la protestele de la Kiev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:14 0:00


200.000 e estimarea cea mai fiabilă a numărului manifestanților de azi de pe Maidanul din Kiev...
Merită amintite vorbele premierului Mikola Azarov, discutând cu presa în momentul în care forțele speciale începuseră asaltul Maidanului, saptamana trecuta :
„Nu vom folosi niciodată forța împotriva cetățenilor pașnici. Nu vrem decat să măturăm străzile."
---

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG